Konkaritoppari Carlos Moros Gracia Klubiin 

Kuusi kautta Allsvenskanissa pelannut espanjalainen tuo HJK:hon johtajuutta ja pallollista osaamista. 

Espanjalainen Carlos Moros Gracia liittyy HJK:n riveihin alkavan kauden mittaisella sopimuksella. 30-vuotias toppari saapui Suomeen tiistaina, liittyy joukkueharjoituksiin tänään keskiviikkona ja on valmennuksen käytettävissä jo perjantaina Liigacupissa IFK Mariehamnia vastaan.

– Olen erittäin tyytyväinen ja innoissani siirrosta, edessä on mielenkiintoinen vuosi, Moros Gracia hymyilee.

Kuusi kautta Ruotsin pääsarjassa pelannut Moros Gracia on HJK:n valmentajalle Ferran Sibilalle tuttu luottomies viime vuosikymmeneltä. Sibila valmensi häntä Sundsvallissa kahden kauden ajan 2017–2018. 

– Olen erittäin iloinen päästessäni taas pelaamaan Ferranin valmennuksessa, koska kasvoin ja kehityin valtavasti pelaajana hänen opissaan Sundsvallissa. Ferran oli yksi suurimmista syistä tulla HJK:hon. Toinen suuri syy on unelma europeleistä. 

183-senttinen puolustaja jatkoi Sundsvallissa vielä vuoden Sibilaa pidempään ennen siirtymistään alkuvuodesta 2020 Puolan liigaan LKS Lodziin, jossa vierähti puolitoista kautta ennen paluuta Ruotsin liigaan, tällä kertaa Mjällbyyn. 

Piskuisesta Mjälbystä tie vei kahden kauden vakuuttavien otteiden myötä runsas vuosi sitten suurin odotuksin Tukholman suurseuraan Djurgårdeniin, jossa vastuu jäi kuitenkin vähäiseksi, jonka myötä seura ja pelaaja sopivat, että sopivan seuran löytyessä espanjalainen on vapaa lähtemään.

– Olen ollut onnekas saatuani pelata paljon läpi urani. Siksi viime vuosi opetti paljon: Tulin Djurgårdeniin isoon rooliin, mutta  sitten asiat eivät menneetkään suunnitellusti. Sellaista elämä on, ja joskus niin vain tapahtuu. Minulla ei silti ole mitään pahaa sanottavaa seurasta tai kenestäkään Djurgårdenissa, Moros Gracia painottaa. 

– Voin vakuuttaa, että viime kauden jäljiltä olen nälkäinen – nyt on aika osoittaa Helsingissä mitä osaan.

– Olen puhunut paljon HJK:sta [viime kauden seurakaverin] Rasmus Schüllerin kanssa, ja vähän myös [Djurgårdeniin juuri siirtyneen] Miro Tenhon kanssa. Molemmat kertoivat seurasta erittäin positiivisia asioita, esimerkiksi täällä olevasta voittamisen kulttuurista. Ja itse asiasssa olin jutellut HJK:sta jo Sundsvallissa, koska sielläkin pelasi suomalainen, Juho Pirttijoki

Urheilujohtaja Vesa Mäki toteaa Moros Gracian tuovan HJK:hon mukanaan kokemusta ja pallollista osaamista. Allsvenskan-pelejä on vyöllä yli 120, ja maalejakin on syntynyt topparille mukavat 9. 

– Hän on pallollisena erittäin hyvä hyökkäyssuuntaan, ja puolustukseen hän tuo esimerkillään johtajuutta ja ammattimaisuutta. 

Saguntossa lähellä Valenciaa syntynyt ja kasvanut Moros Gracia pelasi juniorina Valencia CF:ssä 13 vuoden ajan. Debyytti miesten peleissä tapahtui kuitenkin hänen kotikaupunkinsa joukkueessa Atletico Saguntinossa Espanjan nelostasolla. 

– Olen erittäin tyytyväinen ja innoissani siirrosta, edessä on mielenkiintoinen vuosi, Moros Gracia hymyilee.

Kolme vuotta myöhemmin, 22-vuotiaana, espanjalaisen unelma jalkapalloilijan ammatista pääsarjoissa alkoi jo  vähitellen hiipua. Hän päätyi stipendin myötä Philadelphiaan ja pelasi yliopistosarjaa Temple Owls -joukkueessa – kunnes sattuma puuttui peliin.

– Se oli vähän hullua. Meinasin jo melkein lopettaa jalkapallon ja keskittyä opiskeluun, mutta sitten yliopistojoukkueeni valmentaja lähti Ruotsiin ja kehotti minua lähtemään myös! 

Ja samalla Pohjolan tiellä mies on edelleen. 

– Olen viihtynyt Ruotsissa älyttömän hyvin, joten alan kai olla vähitellen puoliksi skandinaavi. Ihmiset ovat täälläpäin todella mainioita, ja se on yksi pääsyy miksi olen viihtynyt näin pitkään, vaikka toki kaipaan myös Espanjasta ihmisiä ja säätä…

– Mutta nyt tuntuu erittäin hyvältä olla Helsingissä, Moros Gracia hymyilee. 

Tässä artikkelista käytämme konkarista hänen molempia sukunimiään. Lähipäivinä Moros Gracia aikoo päättää, kumpi nimistä koristaa alkavalla kaudella hänen paitansa selkää.

Tervetuloa, Carlos!