Kysy Klubilta – Aki vastaa, osa 1

HJK:n toimitusjohtaja Aki Riihilahti vastaa yleisön kysymyksiin. Tässä ensimmäiset vastaukset.

Kysy Akilta

Jarkko Pauna
Tuliko liian pahoja kysymyksiä?

Erinomaisia kysymyksiä oli. Pahimmat kysymykset tulee päivittäin kotona 2- ja 5v -lapsilta.

Tatu Salin
Tuleeko HJK viel uusia pelaajia lisää nouseeko HJK veikkaus liiga 1 ykökseks

Siirtoikkuna on kiinni, joten nyt tehdään töitä niillä pelaajilla, joita täällä on. Vaatii selkeää parannusta ja korkealla tasolla suorittamista, että vielä saa muut kiinni.

Huseyin Ankay
Miksi Hevinyt Riga Vastaa?

En ihan pystynyt davincikoodaamaan viestiäsi, mutta oletuksena kysyt miksi emme päässeet Riikaa vastaan jatkoon, ja siihen täytyy todeta, että he olivat parempia ja erityisesti kotiottelussa pelasimme liian passiivisesti ansaitaksemme yhtään enempää.

Jesse Eriksson
Miksi HJK floppasi taas europeleissä?

Tänä vuonna emme pelillisesti onnistuneet toivotusti, erityisesti erikoistilanteiden ja keskitysten puolustaminen, sekä pallollisen pelaamisen laatu olivat nyt liian heikkoa.

Meidän viimeisen 20 vuoden saldo on seuraava:

vuosipelitpisteetliigasijoitus
2000464
2001462
2002201
2003471
2004476
2005002
2006212
2007497
2008004
2009231
2010631
2011691
2012691
2013211
201412151
2015683
20166112
2017441
2018671
201969?

UEFA Coefficient

5 year ranking
FCK46
Malmö83
Molde87
Midjylland93
Rosenborg97
Bröndby129
HJK144
AIK144
10 year ranking
FCK43
Malmö121
Rosenborg129
Molde129
Midjylland158
HJK163
AIK204

Karri Kattilakoski
Kysymys 1: Miksi HJK tiedottaa niin huonosti (tai ei ollenkaan) esim. loukkaantuneista pelaajista ja heidän arvioidusta pelikuntoon palaamispäivämääristä?

Tästä on keskusteltu paljon ja pitkälti kyse on valmentajien ja pelaajien toiveesta urheilullisen menestymisen suhteen, ja toinen asia liittyy henkilökohtaisiin terveystietoihin uran kannalta. Ymmärrän hyvin, että tämä on haastavaa saada kaikkien kannalta oikein.

Karri Kattilakoski
Kysymys 2: Miksi HJK:n otteluohjelma on säälittävä tulostettu A4 paperi? Ja puhutaan jalkapallokulttuurista.. kaiken tiedon ei tarvitse olla kuitenkaan plärättävissä SoMesta/luurista. Vanhan koulukunnan kunnon otteluohjelmalle on edelleen tilausta, jopa naapuri hoitaa tämän paremmin (Match kamraten). Ottakaa mallia

Jalkapalloseurassa pitää tehdä valintoja. Otteluohjelmat olivat erittäin iso kuluerä (sekä taloudellisesi että ajankäytön osalta), joka on suoraan jostain muusta pois. Tämän lisäksi otteluohjelmien kautta ymmärrys asiakkaista ei koskaan kasvanut, kun taas digitaalisesta ympäristöstä meille jää parempi mahdollisuus ymmärtää mitä asiakkaat haluavat. Ymmärrän että vanhan koulukunnan otteluohjelmia jotkut kaipaavat, mutta kokonaisarviona tämä on ollut erittäin hyvä valinta.

Antti Talasterä
Mikä on paitsio? Mitä tarkoittaa libero? Mitä tarkoittaa 4-3-3? Eiks näillä kysymyksillä aina voita TV-lähetysten kyselyissä jonkun palkinnon?

En ole kuullutkaan noista. Mihin voimme lähettää palkintosi?

Lasse Aivio
Voiko naapurin tontille rakentaa?

Ota riski.

Joni Peri
Miksi aina alisuoritatte europeleissä?

Samaa mieltä, että parempaan voi ja pitää pystyä. Katso tuosta ylempää meidän 20 vuoden tulokset ja ranking Pohjoismaisiin seuroihin verrattuna.

Ari Pykälä-aho
Haluaisin saada vastauksen että kuka hemmetti kokosi tämän vuoden joukkueen mutta koska siihen tuskin tulee vastausta niin kysyn sitten vaan että mitä mieltä olet…… Ilmastonmuutoksesta?

Yhteistyössä se on aina tehty. Valmentaja tekee aina ensin olemassa olevien pelaajien perusteella tarvemäärittelyn mitä etsitään, ja lisäksi nimeää kotimaisista sarjoista kiinnostavat vaihtoehdot. Käytimme omien henkilöiden valmennus ja urheilujohto lisäksi tänä vuonna kahta scouttia, joille maksamme screenauksesta ja analyysin tekemisestä. Tämän jälkeen johtoryhmässä käymme vaihtoehtoja ja valmennus panee vaihtoehdot toivejärjestykseen. Itse sopimusneuvotteluista päävastuussa on yleensä minä. Eli kyllä meillä kaikilla on peiliin katsomisen paikka, ja samoin myös pelaajilla, mitä on saatu kentällä aikaiseksi.
Ilmastonmuutoksen kannalta on parasta kannattaa paikallista seuraa.

Classic Jp
Ovatko singh:n , buenon ja tarasovin hankkimisiin johtaneet perusteet vielä elossa ? vai kävikö ko kaverien kanssa vaan scouttaus virhe?

Suorituksia ja tuloksia pitää kunnioittaa, ja ottamatta kantaa yksittäisiin nimiin kesken kauden aina kun tulee pelaajia, jotka eivät pelaa ja tee tulosta, niin kyllähän siinä on tullut monella tasolla epäonnistumisia. Näitä pitää toki myös verrata mahdollisiin vaihtoehtoihin. Yksittäisenä asiana hyvä myös todeta, että nuorten pelaajien kanssa, kuten Tarasov, kyse on pidemmästä projektista, jota on liian aikaista arvioida.

Paavo Rantanen
Kysyisin että miksi päästitte Riveiron ja Valencicin pois? Kiitos siitä

Hienoja tyyppejä ja loistoammattilaisia, ja uskon että mielellämme palkkaisimme uudestaan sopivassa tilanteessa.

Juuso Jakonen
Miten saataisiin todella ailahtelevat peliesitykset kuriin. Onko tosiaan niin että tämän vuoden joukkueessa ole kunnon ”liidereitä” niinkun Esim. Mako ja Teme olivat? luulisi että Dale,Rafi ja alho ois luomassa henkeä/tsemppiä koppiin!

Kyllä tämä joukkue ja suomalainen jalkapallo yleensäkin kaipaisi vahvoja persoonia. Nyt joukkueessa ei niitä ole tarpeeksi ollut eikä kukaan kasvanut siihen rooliin. Tärkeää on olla pelaajia ja persoonia, jotka nostavat muiden tasoa, luovat kulttuuria ja vaikeina hetkinä ottavat enemmän roolia. Olen halunnut sanoa tämän nyt myös ääneen, sillä yleisesti jalkapallossa tarvitaan keskustelua siitä mikä on pelaajien vastuu tekemisessä sen hetkistä seuraansa kohtaan.

Juha Kurtakko
Onko Litti tulossa Klubin organisaatioon töihin..??

Meillä on ollut vuodesta 2011 saakka edelleen Litin pelioikeudet, joten eihän sitä koskaan tiedä.

Teemu T. Turunen
Mitä viimeisen vuoden aikana tehdyistä virheistä on opittu?

Lista on pitkä ja pääasia, että ne tunnistetaan ja asioita yritetään muuttaa.

Janne Olsen
HJK on johtava suomalainen seura kaikilla mittareilla mitattuna, myös juniorityössä. Silti HJK:n edustusjoukkueen pelaavaan kokoonpanoon nousee harvoin seuran omia kasvatteja. Potentiaalia heissä on, sillä usea HJK-taustainen pelaaja on hakenut läpimurtonsa Veikkausliigassa jossain muussa seurassa. Miksi HJK ei näe omissa junioreissa potentiaalia, vaan turvautuu ennemmin ulkomaalaisvahvistuksiin, jotka ovat hyvin pitkälti olleet korkeintaan samaa tasoa (monesti huonompia) esimerkiksi Lassi Lappalaisen, Leo Väisäsen sekä Timo Stavitskin kaltaisten nuorten klubitaustaisten pelaajien kanssa. Kysymys siis kuuluu, mihin HJK:n pelaajapolitiikka perustuu?

Eri mieltä siinä miten seurassa näemme heidän potentiaalia, olemme strategian mukaisesti kasvattaneet massiivisesti investointejamme juniorityöhön. Meillä on itse asiassa todella hyvä tilasto kuinka paljon viimeisen viiden ja kymmenen vuoden aikana omia nuoria on noussut edustusjoukkueeseen, mutta varmasti sieltä myös muutama mennyt muualle, koska meidän juniorityön taso on niin laaja. Useasti meidän ikäluokan parhaat ovat lähteneet ulkomaille lähes heti, kun ovat tulleet edustusjoukkueen rinkiin, eli monesti sinne on kyllä nostettu, mutta ovat päässeet saman tien eteenpäin, mikä tietysti tuntuu sitten ettei nuoria olisi niin paljon kuin kaikki toivomme. Valmennusta ei mielestäni tulisi asiasta syyttää, sillä heidän tehtävä on tehdä tulosta ja aivan varmasti panevat omasta mielestään aina sen hetken parhaat pelaajat kentälle. Kaikkien kanssa on tehty urasuunnitelma, ja on erittäin ok, että joskus saavat peliaikaa myös lainalla, esim Lassin kanssa onnistuimme juuri niin kuin kaikkien kannalta oli hyvä.

Heikki Haaraoja
Onko klubissa käytössä henkinen/psykologinen valmentaja?

Joukkue ja valmennus tekevät DISC analyysin ja heillä on tietty määrä kertoja tämän aihepiirin ympärillä. Tämä on aina kulloinkin valmennuksen ja johtoryhmän valinta missä tarve ja mihin haluavat panostaa. Oma henkilökohtainen mielipide on, että tämä on tärkeä osa-alue.

Valtteri Ruohomaa

 1. Kohokohta pelaajauralta.
 2. Kohokohta toimistouralta.
 3. Mitä vaaditaan, että HJK olisi säännöllisesti europelien lohkovaiheessa?
 1. 1982-2011
 2. Europelijärjestelmän muutos, olosuhdehankkeet ja muuttuminen neljästä organisaatiosta toimivaksi seurayhteisöksi
 3. Paljon rakenteellista ja sisällöllistä työtä. Meidän etsikkoaika on 2021-2027.

Kai Muukkonen
Se on jännä miten lyhyt muisti ihmisillä tuppaa olemaan…Eurokentillä valitettavasti on sellainen juttu, et taso on aivan toista luokkaa kuin meidän kotimaisen liigan budjeteilla pyörivät seurat ja se näkyy kyllä HJK:n eurotaipaleella vahvasti. Ei muuta kuin hanaa vaan ja tsemiä loppukauteen. Totesin vaan, en viitsi kysyä mitään
?

Meillä on hyvin tarkka ymmärrys objektiivisista numeroista, ja sen mukaan olemme rakentaneet toimintaa ja vaikuttaneet rakenteisiin. Se ei tarkoita, etteikö paremmin pitäisi samaan aikaan pelata ja tehdä arjessa valintoja ja töitä paremmin menestymisen edellytysten maksimoimiseksi.

Jussi Pajunen
Minkä verran HJK:n johto seuraa esim. Facebook kirjoittelua? Jos on hävitty esim. Joku tärkeä europeli niin olen lukenut jonkun fanin kommentin siitä että koko joukkue pitäisi vaihtaa. Eihän se ole mahdollista vai onko?

Voin puhua vain omasta puolestani, että luen ja mahdollisuuksien mukaan vastaan minulle suoraan tulleisiin palautteisiin, muita en käytännössä lue. Meidän kaupallinen osasto tekee kuitenkin paljon töitä ja seuraa eri medioita, ja antaa muulle organisaatiolle briefin, jos johonkin aiheeseen olisi hyvä puuttua.

Väinö Nurmi
Koskela edustaa hyvin samaa pelifilosofiaa kuin Banakin. Tavallaan ihan johdonmukainen valinta, mutta maailmalla tämä varovaiseen pallonhallintaan perustuva pelitapa on jo historiaa. Oliko Koskelalle vaihtoehtoja, jotka olisivat voineet tarjota jotain muuta? Onko toimistolla analysoitu myös sitä, johtuuko konttaus tästä passiivisesta pelitavasta? Entä mikä tämän merkitys on kannattajakulttuurille?

Tekemämme analyysin perusteella Banan ja Tonin pelifilosofiat ovat jossain määrin sukunäköisiä, mutta samalla kuitenkin tarpeeksi erilaisia. Sama pätee arjen organisointiin. Monista vaihtoehdoista tämä oli meille looginen ratkaisu, koska äärilaidasta toiseen meneminen on turmion tie. Nyt pystyimme saamaan välittömän muutoksen heti ihmisellä, joka tuntee seuran, mutta toisaalta kompromissaamatta pitkän aikavälin tavoitteita.

Paljon on erilaista analyysiä urheilupuoli tehnyt ja asian yksiselitteinen summaaminen on mahdotonta. Montaa asiaa pitää muuttaa ja korjata.

Varmasti sillä on merkitystä myös kannattajille, miten pelataan, ja varsinkin huikean menestyksekkään ajanjakson aikana menestymistä ja yleisöön vetoavaa futista halutaan enemmän kuin koskaan. Tästä olemme ansaitusti saaneet paljon kriittistä palautetta. Kaupalliselle tiimille pitää kuitenkin antaa kiitosta, että meidän tämän vuoden katsojaluvut ovat toistaiseksi seurahistorian parhaat 2010-luvulla Veikkausliigassa.

Sami Reinikainen
Onko HJK:lla oikeasti halu pärjätä Euroopan kentillä? Laadukkaammat pelaajat, valmennus, seurajohto? Mikäli HJK:n taso olisi sellainen, että pääsee aina lohkovaiheeseen, niin sillä tasolla voittaa myös Veikkausliigan. Samalla muiden Veikkausliigan joukkueidenkin olisi petrattava. HJK on ainoa, jolla olisi resurssit siihen ja saada tarvittava rahoitus.

HJK:n organisaatio luo itse ne resurssit mitä käyttää, meillä ei ole ei-markkinaehtoisia euroja. Tähän kun lisätään, että emme saa käytännössä mitään televisiosopimuksen tai lipputulojen kautta, mitkä ovat muualla isoimmat tuloerät, on meidän tehtävä moni muu asia huomattavasti paremmin kuin eurooppalaiset kilpailijat. Meidän liikevaihto on Veikkausliigaan iso, ja pelaajabudjetti juuri ja juuri muita isompi, Euroopan mittakaavassa olemme resursseilta aivan häntäpäästä mukaan lukien kaikki Mestarien Liigan karsintajoukkueet. Mestarien Liiga kannattaa unohtaa, mutta keskimäärin Eurooppa Liigan lohkovaiheeseen päässeiden joukkueiden liikevaihto on 72 miljoonaa euroa ja huonoimman 25% liikevaihto 21 miljoonaa euroa. Viime kaudella lohkovaiheeseen pääsi selkeästi muita heikommalla budjetilla Dudelange, Jablonec ja jossain määrin voidaan laskea Vorskla Poltava.

Tärkeää kuitenkin olisi ja ei ole mitään selitystä miksemme onnistuneet voittamaan Rigan kaltaiset seurat.

Soile Kankaanpää
Miksi Rafin palkka oli viime vonna yli 400 000? Muistaakseni viime vuonna ansiot oli sitä luokkaa. Käännöstöitä pelaamisen ohella? Miksi joukkue on kokonaisuudessaan aika lyhyt ja ei niin fyysinen?

Tuota pitää kysyä Rafilta, meiltä se ei ainakaan tullut ja hänen palkkansa on ihan linjassa muiden kanssa. Tuota fyysisyyttä ja lyhyyttä olemme moneen kertaan tänä vuonna kauhistelleet ja selkeästi siinä olemme joukkueenrakentamisessa ja harjoittelussa fysiikan osalta epäonnistuneet.

Arttu Pätsi
Kuinka kauan Petteri Forsellin on todellisuudessa tarkoitus jatkaa klubissa? Kai seura aikoo kiinnittää hänet vähän pidemmällä tähtäimellä seuraavan vuoden europelejä ajatellen?

Petteri itse ja valmennus varmasti ottavat tähän kantaa viimeistään kun kausi paketissa.

Teemu Taipale
Miksi Alholle ja Vertaiselle vain vuoden laput?

Heidän oma tahtotila ja ainoa vaihtoehto seuran kannalta jatkaa heidän kanssa.

Martti Nuutinen
Klubin keskikentän ongelmat ja siihen liittyvät roolitukset tunnistettiin amatööripiireissämme jo ennen kauden alkua. Miten suurella budjetilla toimiva HJK voi lähteä kauteen ilman liiga tasoista 10-paikan pelaajaa? Tähän sitten väkisin sommiteltiin jopa Dalea, vaikka hänenkin vahvuudet ovat muualla. Eli kenen idea oli lähteä kauteen ilman 10-paikan pelaajaa, vai eikö semmoista vain löytynyt pelaajamarkkinoilta?

Meillä oli kauteen lähdettäessä hyökkääviä pelaajia Riski, Vertainen, Pelvas, Tarasov, Vahtera, Bueno, Mensah ja Banza. Sekä keskikentälle Dahlström, Singh, Kairinen, Ollikainen ja Väänänen. Kesällä tuli Väyrynen, Forsell, Camara, Parra ja Zeneli. Roolituksiin en ota kantaa.

Teemu Lehikoinen
Miksi tekeminen seuran johtotasolla on puuhastelua? Miten toiminta ja toimintaympäristö saadaan ammattimaiseksi?

Tule ihmeessä tutustumaan toimintaan ja uskon, että pystymme muuttamaan käsityksesi avaamalla toiminnan juurta jaksain. Muuten vastauksena tarjoaisin mielipiteiden sijaan nöyrimmin tuloksia strategian mittareista:

Kotimainen sarjamenestys

 1. 1. 2. 3. 1. 1. 1. 1. 1. 1. 4. 7. 2. 2. 6. 1. 1. 2. 4.

UEFA Coefficient
5 year ranking: 7. ja 10
year ranking 6.
Pohjoismaisista seuroista

CIES tuotetut pelaajat

 1. 1. 1. 1. 1.
  Pohjoismaisista seuroista

Kotimaan kasvattajarahat

 1. 1. 1. 1. 1.
  Suomalaisista seuroista

Olosuhteiden omavaraisuus
nollasta päästy 1 stadion, 2 kenttää ja 5 tekonurmea.
Pohjoismaan top 5

Liiketulos
Ainoa Pohjoismaissa 10 vuoden putki positiviinen tulos

Yleisökeskiarvo
ei lähellekään top 30.

Jäsenmäärä
noussut 3.500 mutta ei vertailukelpoista dataa muista seuroista.

Hyvä kysymys on toki, ovatko nämä mittarit oikeat.

Jussi Mälkiä
Samalla kun edari kyntää, niin huonosti menee myös Klubi-04:lla, P20 ja P17: totutut kärkipaikat junnuissa on vaihtunut keski-ja alakastin sijoituksiin. Klubinhan pitäs olla se kaunein ja suurin myös mitä tulee juniorituotantoon, mutta tällä hetkellä monessa muussa Veikkausliigaseurasaa on omia junnuja enemmän avauksessa kun HJK:lla, eikä sitä voi junnu- tai Klubi-04-menestyksellä selittää. Eli kun on investoitu myös junnupuoleen ja olosuhteisiin, niin milloin tämä alkaa näkyä urheilullisena menestyksenä?

Tämä on tuhannen taalan kysymys, että koska investoinnit kääntyvät tuloksiksi ja ennen kaikkea millä tavalla tätä voi toiminnalla edistää. Uskon, että moni asia tarvitsee aikaa ja urheiluseuran menestyminen on enemmänkin vauhtikestävyyslaji kuin sprintti. Mutta on myös selvää, että meidän pitää kriittisesti koko ajan tarkastella tuloksia ja toimintaa. Olemme investoineet ja saaneet rakenteen muutettua, seuraavina vuosina on mielestäni tärkeää investoida sisällön laatuun vielä enemmän.

Jouko Riihimäki
Onko mahdollista saada sinulta säännöllistä kuukausittaista katsausta Euroopan futiksen kehittymisestä sekä eri maissa että seuratasolla? Sinulla on loistavat verkostot

Kyllä on ja mielelläni tämän tekisin, sillä jalkapallossa on tällä hetkellä on niin isot muutokset meneillään, että niiden merkitys on jo hyvin pian isompi kuin suurin osa edes ymmärtää. Pitäisi toki löytää oikea tapa ja media tehdä tämä, sillä asiat ovat erittäin monimutkaisia.

HJK Fanatics
Miksi Klubin edustusjoukkue on tässä jamassa urheilullisesti ? Tuntuu, että vuosi toisensa jälkeen kyllä tunnustetaan virheet jälkiviisaina mutta oikeita korjausliikkeitä ei kuitenkaan ole tehty. Onko Klubin tarkoitus kehittyä kunnianhimoisesti vai toimia hyvä veli-kerhona, jossa pärjää selittelemällä ? Monissa pienemmissä seuroissa tehdään paljon parempaa duunia pienemmällä budjetilla ja ainakin itse uskon sen johtuvan tulosvastuusta. Tuntuu ettei tämän päivän Klubissa ole juuri kellään tulosvastuuta ja se näkyy joka puolella edustuksen organisaatiota taantumisena ja törkeimmin kentällä flegmaattisuutena. Ainakin itse olen kyllästynyt tähän selittelyyn, “olisi pitänyt” diipadaapan voisi jo unohtaa. Toimarin tehtävä on saada tavalla tai toisella strategiaa toteutettua ja valmentajan tehtävä on saada pelaajat pelaamaan halutulla tavalla . Tuntuu, että kannattajat ovat ainoita kunnianhimoisia kun muut tyytyvät selittelemään ja tekemään itsensä naurunalaisiksi ylimielisyydellään. “Vähempää emme tyydy” tuskin unohtuu ihan heti.

Hienoa että näitä kyseenalaistetaan ja meiltä vaaditaan. HJK on toki paljon isompi kuin vain edustusjoukkueen yhden kauden esitykset, mutta olen samaa mieltä, että meillä on potentiaali ja meidän pitää pystyä parempaan. Selittelyyn täällä ei ole sorruttu vaan tunnustettu faktat ja tehty korjausliikkeitä. Olemme täysin markkinaehtoisesti toimiva yritys, jossa organisaatio luo resurssit ja lisäarvon.

Viimeisen 20 vuoden urheilutulokset olivat tuolla jo aiemmin. Tässä viimeisen 10 vuoden taloustulokset:

HJKOyLiikevaihtoLiikevoitto
2019
20184605645178259
20174842041109262
2016502512357293
20155740338431541
20148725327791840
20133704571-380171
20123755893-60222
201156470911520653
2010322891453255
20091816603-444749
20082135473-202598
20072200000-150000
2006246000090000
20051590000-40000

Toiminta on itse asiassa erittäin strategista, suunniteltua ja tulosvastuullista.

Strategian mittareilla olemme pärjänneet, kuten tuossa aiemman kysymyksen yhteydessä esitettiin. Toki aina voidaan kysyä ovatko mittarit oikeat.

Kari Alanne
Miten Klubi aikoo panostaa pelaajien kykyjen kokonaisvaltaiseen tunnistamiseen, mukaan lukien heidän henkiset ominaisuuteensa? Kommenttina Riihilahden IL:ssa esitettyyn haastatteluun. Henkisesti vahva pelaaja voi olla kulmikas, mutta kaikkein vahvin urheilija (ja ihminen yleensä) on sellainen, joka on voittanut oman egonsa. Teemu Pukki alkaa nykyisellään olla lähellä sitä tasoa. (Jos minun pitäisi jostakin syystä valita nykyinen Pukki tai nykyinen Zlatan, niin ottaisin Pukin.)
Kun joukkue nousee tai kaatuu joukkueena, niin sama pätee myös seuran toimistolla. Riihilahtea on moitittu siitä, että hän hoitaa niin monta tehtävää yksin. Kysynkin siis, millaisen asiantuntijatiimin Klubi aikoo jatkossa rekrytoida toimistolle, jotta tekemisen taso pystytään nostamaan sinne, mitä huippu-urheiluseurana menestyminen vaatii? Tässä tarkoitan markkinointia, henkistä ja fyysistä valmennusosaamista, tulevaisuuden visiointia jne. Tehtävänkuvia lienee monia.
Ja lopuksi kiitokset Riihilahdelle seuratalouden hoitamisesta. Positiivinen tulos joka kauden jälkeen on kova saavutus urheiluseuralle. Jatkakaa samaa rataa.
E: Ja vielä pieni yksityiskohta. Lipunmyyntiin ryhtiä ja järjestelmät kuntoon. Nykyisellään lipun ostaminen kentän laidalta ei ole sitä, mitä ammattilaisilta odottaisi. Maksava yleisö arvostaa sitä, että pienetkin asiat on viilattu kuntoon

Tuossa luonteen ja persoonan tunnistamisessa olemme useaan otteeseen epäonnistuneet. Käytämme DISC-analyysia ja soitamme ennen rekryä vähintään kolmelle eri henkilölle, joka tuntee pelaajan henkilökohtaisesti (ex-valmentajia, pelikavereita, seuraihmisiä…). Personaan liittyen olemme toimenpiteistä huolimatta selkeästi kuitenkin onnistuneet paremmin kotimaassa pelanneiden osalta.

Meillä on jaettu strategia kaupalliseen ja urheilupuoleen, ja eri toimiin on rekrytty nimenomaan osaajia. Vielä viisi vuotta sitten olimme neljä erillistä organisaatiota, suhteellisen raskaan muutoksen kautta toimimme nyt jo pitkälti yhtenä seurana ilman organisaatiorajoja. Tämä varmasti mahdollistaa jatkossa kaiken osaamisen saamisen paremmin seuran käyttöön. Tehtävänkuvia ja henkilöitä on todella paljon jo nyt, ja varmasti meillä on sisällön ja johtamisen suhteen vielä paljon tekemistä, jotta saadaan paras tästä seurasta irti.

Meillä on hieno henkilöstö, joka saa aivan liian vähän kunniaa siitä, miten hyvin ovat tehneet. En ole näköjään ehkä tarpeeksi lukenut lehtiä ja keskustelupalstoja siitä, miten organisaatiossamme asiat menee ja mitä teen liikaa yksin, sillä luotan ja tiedän, että meidän hieno henkilöstö kyllä kertoisi jos näin olisi.

Olemme tunnistaneet lipunmyynnin haasteet ja toiveet, ja tämän suhteen samaa mieltä, että meidän tulee petrata.

Christopher Zitting
Sanoit Riihilahti taannoin, että mikäli kyseiset epäonnistumiset jatkuvat pelaajahankintojen suhteen niin lupaisit siirtyä pois. Näin on jo käynyt parin kauden ajan. Miksi? Miksei virheistä opita?

Mikähän oli lähde ja objektiiviset mittarit tälle? Olen vastuussa koko seurasta ja panen mielelläni kasvot haasteille, se kuuluu johtajan hommiin. Ja vastaavasti olen pysynyt visusti poissa mestaruuskuvista.

Meidän urheilulliset ja taloudelliset tulokset viime vuosilta on esitetty tuossa aiempien kysymysten yhteydessä. Kannattaa vilkaista niitä.

Mikko Nikkanen
Eilisessä Iltalehdessä kerrottiin, että ensi vuonna Klubi tulee satsaamaan joukkueen vahvistamiseen enemmän kuin koskaan ennen. Mitä pelipaikkoja tulee mielestäsi eniten vahvistaa?
Koska HJK palauttaa urheilutoimenjohtajan/jalkapallojohtajan vakanssin? Tämä kausi on osoittanut, että myös toimistolla tarvitaan lisää osaamista ja resursseja.

Pitää paikkansa, urheilupuoleen panostetaan selkeästi vielä enemmän kuin aiemmin. Ei ole minun tehtävä arvioida mitä pelipaikkoja pitää vahvistaa ja en asemani puolesta mielestäni voi heittää siitä mielipiteitä. Meillä on pitkä kokemus tuosta roolista ja koemme meidän toiminnan kasvaneen niin isoksi, että se tarvitsee vähintään kahden ihmisen työpanoksen.

Pasi Viitanen
Onko HJK:ssa ikinä ajateltu etsiä ostajaa/rahoitusta ulkomailta?

Tämähän on omistajien asia, ja minun näkemys on, että meidän suuri vahvuus on ollut vakaa omistuspohja. Operatiivisessa vastuussa minun tehtävä on hankkia resurssit markkinaehtoisesti ja niillä pitäisi saada mahdollisimman hyvä urheilullinen ja taloudellinen tulos.

Lauri Holappa
Sanoit Iltalehden haastattelussa, että joukkueen peli- ja harjoitustapa muutettiin tällä kaudella liian haastavaksi. Mitä nämä muutokset käytännössä tarkoittivat?
Tietyt perusprinsiipit, joista tällä kaudella on ollut paljon puhetta, ovat luonnehtineet Lehkosuon pelikirjaa jo useita vuosia (esim. laukausten välttäminen alhaisen maaliodottaman alueilta, nopeiden hyökkäysten suhteellisen vähäinen määrä, suhteellisen hidasrytminen pallonhallinta jne.). Mitkä olivat siis ne uudet sisältöelementit, joita nimenomaan tälle kaudelle tuotiin ja jotka eivät toimineet?

Mielestäni tämä on enemmän kysymys valmennukselle ja Miika Takkulalle. Olisi väärin, että lähden tekemään lyhyitä yleistäviä arvioita näin monimutkaisesta asiasta, parempi on, että alan ammattilaiset sen tekevät.

Miika Kurtakko
Kuinka paljon ja mitä valtaa uskallat delegoida (tulevalle) urheilutoimenjohtajalle?

Minulla ei ole nyt eikä koskaan ollut mitään tarvetta tai intohimoa tehdä urheilupuolen päätöksiä. Otan vastuun kaikesta seuraan kuuluvasta, mutta mitä enemmän ihmiset ottavat vastuuta, sen parempi. Kaupallinen johtaja Sami Smolander on erinomainen esimerkki siitä, miten joku on osaamisellaan ja halulla kantaa vastuuta tehnyt itsestään nopeasti todella tärkeän johtajan seuraamme.

Tero Lahti
Miten stadionia on tarkoitus jatkossa kehittää ja millä aikataululla?

Stadion kuuluu kaupungille ja olemme vain vuokralainen. Investoimme vähän yli miljoonan tänä vuonna eteläpäätyyn. Useita muita suunnitelmia myös on, mutta ne pitää arvioida myös siltä kannalta, mihin muuhun seuran on tärkeää investoida kulloinkin rahaa.

Rasmus @RexHelsingia
Milloin Klubin organisaatiossa nähdään virallinen UTJ (urheilutoimenjohtaja) joka aidosti vastaa urheilupuolen kehittämisestä, kuten muissa pohjoismaisissa suunnannäyttäjäseuroissa? #HJK

Meillä on ollut urheilujohtajamalli suurimman osan seuran olemassaolon ajasta, mutta kuten menestyksekkäillä eurooppalaisilla seuroilla on yleisenä mallina, on tätä isoa osa-aluetta pilkottu monelle henkilölle työmäärän, osaamisen ja riskin takia. Olemme menneet tähän yleisesti käytetympään malliin ja toki nyt täytyy saada sitä hiottua ja siitä maksimaalinen irti.

Rasmus @RexHelsingia
10v on yritetty tehdä sitä selkeää harppausta eteenpäin ”pohjoismaiseksi suurseuraksi”. 2014–2015 näytti jo hyvältä, mutta eräs ilta Nur-Sultanissa katkaisi liidon. Mitkä konkreettiset toimet sysäävät Klubin takaisin polulle kohti tavoitetta? Vai onko tavoitetila muuttunut? #HJK

Ei jalkapallossa mikään yhteen iltaan kaadu tai käänny toiseen suuntaan, vaan käytännössä aina on pidemmän aikavälin tekemisestä ja valinnoista kyse. Katso vielä meidän urheilulliset ja strategiset tulokset noista aiemmista vastauksista.

@HJK_Helsinki
Are we going to see Julius Tauriainen play this year 2019 with the HJK in Veikkausliiga or do we have to wait until 2020? #HJK

That is up to Julius and Toni, but for sure he has a great future so hopefully soon.

NK @NikKuis
Olisiko aika saada henkilöstö puolelle uusia kasvoja talon ulkopuolelta? Sekä Oy:n että Ry:n puolelle. Samat kasvot ovat olleet samoissa isoissa rooleissa kauan.

Oy:n puolella kaikki haut tehdään avoimina ja meillä rekryfirma auttaa siinä. Meillä on itse asiassa ollut viime vuodet normaalia jalkapalloseuraa suurempi henkilöstövaihtuvuus, mikä johtuu muutosprosessista viiden vuoden takaisesta 4 organisaatiosta siirtyminen yhtenä seurana tekemiseen.

Angel Corrales @Sadareno
Why was Lucas Lingman transferred? A player of the house with quality and much future. I do not get it. Today I would start in this team

We made a mistake to let Lucas go but on the other hand he is a better player now and things have worked well for him. If sometimes possible would be great to see him again at HJK.

Tuomo @Mikolanniemi
Klubien Klubi -kausikortin ostaneille mainostettiin järjestettävän kaksi ulkopuolisilta suljettua tapahtumaa vuosittain. Minkälaisia tapahtumia tänä vuonna on odotettavissa?

Meillä on normaalisti ollut päätösjuhla ja toisen tapahtuman suhteen ei ole vielä päätöstä.

Angel Corrales @Sadareno
This year there must be a reconstruction of the equipment. I think Rafinha, Peiponen, Toivomaki, Singh, Vahtera, Zeneli, Bueno and Pelvas should not continue in the HJK. Do you expect many changes in the team?

I will not have a view on individual names and with coaching staff and sports management there is a weekly review on players and other matters. For sure, like always, there will be changes for next season and we were already proactive for that at summer window.

Finlândia Brasil @BrasilFinlandia
Milloin siirtoikkunat avautuvat ja sulkeutuvat?

Terveisiä Palloliitolta https://www.palloliitto.fi/jalkapalloperhe/saannot-ja-maaraykset/kilpailutoiminta/kilpailumaaraykset-tavlingsbestammelser

Angel Corrales @Sadareno
My dream HJK would be formed by 6-8 young Klubi players, 8 top-level players in Veikkausliiga and 2-3 top signings of foreign leagues. Do you agree?

Would be great to have more quality players from youth but this is not just our choice as FIFA RSTP are hindering clubs in this. Overall, I know that 19 players is not enough for HJK to compete in all competitions so at least the total amount have to be higher.

Taneli @svaaja
Minkä takia HJK lähtee veikkausliigassa lähes poikkeuksetta vastustajan kävelytempoon mukaan? Kun monesti europelien tippumisen jälkeen veikkausliigan taso/tempo on yksi syy, niin helpoin tapa nostaa tempoa on panostaa laatuun ja vaatimustasoon omassa toiminnassa

Tempo lähtee siitä, mikä on jokapäiväinen vaatimustaso, osaaminen ja suorittaminen. HJK haluaa pelata suurseurajalkapalloa missä viime vuosina läheskään aina ei olla onnistuttu.

Ville
@sinnervilleFI
Kumpi on parempi täystiilitalo vai hirsitalo? Kysyn kaverille.

Ehdottomasti hirsitalo. Puu on suomalainen elementti ja kaikki muu on teeskentelyä.

Timothy
Onko edellisen ja nykyisen valmentajan pelaajien hankintaproseissa eroja?
Mennäänkö ensi kauteen myös urheilun johtoryhmä kuviolla?

Ei ole oleellisesti eroja prosesseissa eli molemmat käyttivät todella paljon aikaa siihen, joskin scouttaus puolessa Tonilla on ollut uusi henkilö isommassa roolissa. Isompi ero on ollut pelaajatyyppien määrittelyssä eli minkätyyppistä haetaan.
Kyllä mennään. Toki siihen tulee vielä vahvistuksia ja muutoksia sekä henkilöiden että toiminnan osalta.

Timo Kiviluoma @TimoKiviluoma
Kun Suomessa on maailman pisin tauko kausien välissä, miksi sitä ei käytetä kovakuntoisuuden kehittämiseen? Teemu Pukki sanoi, ettei ole missään treenannut niin kovaa kuin Tanskassa. #hjk

Tämä särähtää aina minullekin korvaan. Uskoisin että kyseessä ei ole vain treenien tekninen luonne vaan myös vaatimustaso ja muiden pelaajien taso. Mutta fysiikan pitäisi tosiaan olla helpoin osa-alue saada kv-tasolle.

Olli Alanen @otalanen
Miksi kotipelit näyttävät usein siltä, että ensimmäiset 45 min vain pelataan kellosta pois staattista pallonsiirtelyä ja vasta toisella jaksolla lähdetään pelaamaan voitosta? Se kasvattaa pistemenetysriskiä, kun yhden virheen tai tuomion paino kasvaa. Lisäksi tylsää katsottavaa.

Taktiseen puoleen oikeat ihmiset vastaamaan on valmennus ja Miika Takkula.

karri kauppala @Hharlekiini
Mitkä ovat Telia 5G Areenan seuraavat suunnitellut kehityskohteet ja millä aikataululla?

Sama vastaus kuin aiemmin

jalkpa palloilija @jalkpapallo
Voisiko tulevaisuudessa Telia 5G Areenalle laittaa molempiin päätyihin saksalaisilta stadioneilta tutut safe standing järjestelyt (aidat joissa kääntyvät penkit europelejä varten). Sinivalkoiset penkit voisi sitten vaikka siirtää itäkatsomoon, kun siellä uusitaan penkit.

Hyvä aloite ja tuttu konsepti. Stadion ja sen penkit kuuluvat stadionin omistajalle ja ymmärtääkseni nyt on myös monia muita investointikohteita. Myös meidän osalta tämän vuoden yli miljoonan panostus eteläpäätyyn on meidän resursseilla massiivinen ja joudumme aina tasapainottelemaan mikä kulloinkin tärkein vaihtoehtoinen investointikohde – ensi vuonna se on extra panostus joukkueeseen.

Juha K @LifeOfJou
Mikä joukkueen rakentamisessa meni pieleen ja miksi? Miten tähän varuadutaan, että sama ei toistu ensi kaudeksi?

Ratkaisuita ja valintoja tehdään yleensä paljon aiemmin ja on helppo sanoa, että viime kesän ja tammikuun ikkunat eivät onnistuneet. Viime kauden jälkeen meillä oli myös urheilupuolella iso uudelleenjärjestely, mikä hidasti toimenpiteitä. Nythän meillä on jo ensi vuoden valmentaja selvä ja useita sopimuksia ja optioita kesän ikkunan jälkeen, joten pääsemme paremmin eväin ensi kauteen.

Karri Kovanen @KooKovanen
Jos saunoo paljon, kumpi on parempi: kertalämmitteinen vai jatkuva lämmitteinen kiuas?

Kotona kertalämmitteinen ja mökillä jatkuva lämmitteinen, ja mielellään Ikikiuas.

Grande Hefe @GrandeHefe
Ägä sanoi IL:n haastattelussa mm., ettei joukkueen fyysisyys riittänyt Euroopassa. Totta, mutta… Eikö todellisuus ole kuitenkin se, että jouduimme yrittämään pelata fyysisesti, koska emme kyenneet hallitsemaan pelitapahtumia haluamallamme tavalla; pallonhallinnan kautta?

Olet oikeassa, että nämä eivät ole toisistaan erillisiä asioita. Kuitenkin spesifisti tämän lisäksi fyysisyyden puute näkyi kaikissa peleissä erityisesti erikoistilanteissa ja keskityksissä. Täysivauhtisten juoksujen määrässä ja kaksinkamppailuissa myös hävittiin.