Mestaruus ratkaistaan Kuopiossa – edessä huikea näytös!

Huhtikuussa alkanut Veikkausliigan sarjakausi 2021 saa arvoisensa huipennuksen sunnuntaina Kuopiossa, jossa läpi kauden kärkipaikoilla keikkuneet Kuopion Palloseura ja Helsingin Jalkapalloklubi ottavat yhteen todellisessa mestaruusottelussa.

Roope Riski - HJK Helsinki. Photo: © Mira Lönnqvist
Roope Riski

KuPS vs HJK
Su 31.10.2021 klo 17:00
Veikkausliiga – Väre Areena, Kuopio

– Liigakauden viimeinen peli edessä ja kaksi sarjan ylivoimaisesti parasta joukkuetta ratkaisemassa mestaruutta täyden katsomon edessä, johon toivottavasti mahtuu mahdollisimman paljon meidänkin faneja. Suomalainen futis kaipaa jokaista hienoa tapahtumaansa ja tämänlainen on varmasti edessä, Toni Koskela maalaa ottelun lähtökohtia.

Toni Koskela - HJK Helsinki. Photo: © Jussi Eskola
Toni Koskela

Näin selvää kärkikaksikkoa ei Veikkausliigassa ole tällä vuosituhannella ollut kertaakaan. Klubi hallitsi pitkään runkosarjaa ennen pientä otteluruuhkan tuomaa suvantovaihetta, jossa KuPS pääsi nousemaan tasapisteisiin ja maalierolla ohitse. Jatkosarjassa HJK:n peli on jälleen palannut uomiinsa, juuri tärkeimmällä hetkellä.

HJK nousi takaisin liigan kärkeen viime keskiviikkona 1-0 voitollaan Stadin derbystä. Runkosarjan voittoon viimeisellä sarjakierroksella noussut KuPS menetti lainassa olleen sijoituksensa kahden peräkkäisen tasapelin kautta, ja joutuu kotikentälleen takaa-ajajana pisteen klubilaisten takana. Pisteen ero takaa myös sen, että maalieroilla mestaruus ei tänä vuonna mene jakoon. 

KuPS on viimeksi hävinnyt kotimaiselle joukkueelle 29. toukokuuta, jolloin se taipui kotonaan Hakalle 1-2. Sen jälkeen se on kyennyt kärttämään tappioita jo 20 peräkkäisen ottelun ajan.

Janne Saksela - HJK Helsinki. Photo: © Jussi Eskola
Janne Saksela

Kuopiossa saattaa kuitenkin joillekin palautua mieliin viime kauden loppumetrit, jolloin KuPS oli kiinni voitossa lähes kalkkiviivoille asti. Kauden loppuun tullut neljän peräkkäisen tappion jumi pudotti kuopiolaiset lopulta HJK:n ja FC Interin taakse kolmanneksi. Tänä vuonna mitalin väri kyllä kirkastuu, mutta sen sävyyn vaikuttaa taas kerran tuttu vihulainen Helsingistä.

HJK:kaan ei tällä kaudella ole kuopiolaisia kyennyt vielä voittamaan, tosin kumpikaan joukkueista ei ole varsinaisella peliajalla saanut paremmuuttaan selvitettyä. Cupin pokaali meni rankkareiden jälkeen Kuopioon (0-0 rp 4-5), Veikkausliigan runkosarjassa pisteet tasattiin ensin Kuopiossa 0-0 ja sitten Boltilla 1-1.

Tällaisen ottelun alla katseet tietysti kääntyvät ratkaisupelaajien suuntaan. HJK:lla Riskit ovat hyvässä vireessä. Roope Riskin voittomaalit sekä HIFK:n että Interin verkkoon pitivät ja nostivat Klubin vahvemmin takaisin mestaruusjunan kyytiin. Keskikentällä paluun tehnyt Atom Tanaka tuo vahvuutta muun muassa Klubin prässäyspeliin.

Viime kaudella HJK:lle yhdeksän liigamaalia tehnyt Tim Väyrynen siirtyi mestaruuden jälkeen Albaniaan, josta palasi kesken kauden Suomeen ja päätyi Kuopioon. Mies eteni maalipörssin kärkikymmenikköön supervauhtia ja on tehnyt 12 ottelussa yhdeksän maalia.

Tärkein palikka kuopiolaisten pelaamisessa on kuitenkin Urho Nissilä, joka pääsee HJK:ta vastaan hyvin huilanneena – mies oli viime kierroksen SJK-ottelusta sivussa pelikiellon takia. Maajoukkueeseen tällä kaudella noussut KuPSin kasvatti missasi vuoden 2019 mestaruusjuhlat pelaamalla tuolloin Hollannissa.

– KuPS on viime aikoina varioinut pelaamistaan suhteellisen paljon, mutta loppujen lopuksi siellä on aina se, että he keskittävät paljon ja ovat erittäin vaarallinen erikoistilanteissa. Luonnollisesti tämänlaisessa pelissä, jossa toisen on pakko voittaa, ottelusuunnitelmat elävät pelin aikana riippuen tilanteesta ja kellosta, Koskela tuumaa.

– Me olemme menneet edelliset päivät, kuten aiemminkin eli levänneet ja palautelleet. Meille on tärkeintä lähteä pelaamaan peliä, kuten aina muulloinkin ja voittamaan sitä.

Atom Tanaka - HJK Helsinki. Photo: © Jussi Eskola
Atom Tanaka

Maratontaulukon nelonen KuPS ja ykkönen HJK ovat yhteensä voittaneet 36 jalkapallon Suomen mestaruutta, mutta kulta-hopea -yhdistelmään ne ovat päätyneet aiemmin vain viidesti. KuPS voitti kultaa HJK:n nenän edestä vuosina 1956 ja 1966, Klubi puolestaan teki saman kuopiolaisille 1964, 2010 ja viimeksi 2017. 

Kumpi kruunataan Kuopiossa, jatkuuko Klubin valtakausi vai palaako KuPS vuoden tauon jälkeen mestariksi? Se nähdään Ruudun suorassa lähetyksessä sunnuntaina kello 16:00 alkaen. Itse ottelu vihelletään käyntiin kello 17:00.