Mikä Eintracht Frankfurt? Tutustu HJK:n seuraavaan vastustajaan

Eurooppa-liigan voittoa 2022 juhlineen Eintrachtin nykyjoukkueen nimekkäin on 2014 MM-kisojen finaalin ratkaissut Mario Götze.

KuPS olisi kohdannut Eintrachtin 1959 mutta luovutti.

Eintracht Frankfurtin kotistadionina toimii 55 000 katsojaa vetävä Deutsche Bank Park. Stadionilla on pelattu EM-kisoja vuonna 1988 ja MM-kisoja vuosina 1974 ja 2006. Deutsche Bank Park on myös yksi ensi kesän EM-kisanäyttämöistä.

Eintracht Frankfurt vs HJK
To 26.10.2023 klo 22:00
UEFA Conference League – Deutsche Bank Park, Saksa

Klubi saa torstai-iltana vastaansa Eintracht Frankfurtin, jota voi pitää ennakkoon yhtenä koko kilpailun suurimmista voittajasuosikeista. HJK matkusti Saksaan tiistaina ja saa tuekseen lähes 400 kannattajaa.

1960-luvun taitteen menestysvuodet

Eintracht Frankfurt on Klubia kahdeksan vuotta vanhempi saksalaisseura Mainjoen rannalta, Frankfurtin kaupungista. Eintracht Frankfurt on perustettu jo vuonna 1899, ja monilajiseuran lajivalikoimaan kuuluvat muun muassa koripallo, rugby sekä pingis. Jalkapallo on kuitenkin seuran lajeista selvästi suurin.

Eintracht Frankfurt ei ole oikeastaan koskaan kuulunut aivan Saksan terävimpään kärkeen jalkapallossa. Seuran menestyksekkäimmät vuodet lienevät edelleen 1950-luvun lopulla, jolloin Frankfurt voitti historiansa ensimmäisen – ja toistaiseksi ainoan – Saksan mestaruutensa. Tuohon aikaan Saksassa ei vielä ollut yhtä koko maan kattavaa pääsarjaa, vaan eri aluesarjojen voittajat sekä sarjakakkoset pelasivat sarjakautensa päätteeksi lopputurnauksen, jonka voittaja kruunattiin Saksan mestariksi. Eteläisen alueen mestari Frankfurt eteni lopulta finaaliin, jossa se voitti Kickers Offenbachin kesällä 1959.

Mestaruus toi Frankfurtille paikan seuraavan kauden Euroopan Cupin eli nykyisen Mestarien liigan edeltäjän karsintaan, ja seura pääsi pelaamaan europelejä ensimmäistä kertaa historiassaan. Esikarsintavastustajaksi arvottiin Kuopion Palloseura, mutta Frankfurt ei lopulta päässyt kohtaamaan suomalaisia ollenkaan. KuPS olisi halunnut pelata kotiottelunsa Etelä-Saksassa Schwenningenin kaupungissa, mihin UEFA ei suostunut, joten KuPS luopui paikastaan kilpailussa. Nyt, 64 vuotta myöhemmin, Klubista tulee Frankfurtin ensimmäinen suomalaisvastustaja europeleissä.

Frankfurtin ensimmäinen eurotaival oli menestys, kun joukkue eteni KuPS-luovutusvoiton jälkeen aina Euroopan Cupin finaaliin asti. Loppuottelussa Real Madrid oli kuitenkin liikaa: Ferenc Puskás laukoi madridilaisille neljä maalia ja Alfredo Di Stéfano säesti hattutempullaan, kun Real voitti 7–3. Ei hassumpi kärkikaksikko!

Kohti nykypäivää

Vuonna 1963 perustettiin Saksan Bundesliiga, jonka yksi 16 alkuperäisestä perustajajäsenestä Frankfurt on. Alkuun joukkue pelasikin pitkään yhtäjaksoisesti Bundesliigassa, mutta 2000-luvun taitteessa Frankfurt vakiintui eräänlaiseksi hissijoukkueeksi, kun se putosi ja nousi takaisin kolmesti kymmenen kauden aikana.

Frankfurt on pelannut Bundesliigassa yhtäjaksoisesti syksystä 2012 saakka ja on etenkin viime vuosina profiloitunut europaikoista taistelevaksi joukkueeksi. Paras sijoitus viime vuosilta on viides kaudella 2020–21, ja viime kaudella joukkue sijoittui seitsemänneksi.

Frankfurt on pelannut Eurooppa-liigan lohkossa kausilla 2018–19, 2019–20 ja 2021–22, jonka päätteeksi joukkue juhli koko kilpailun voittoa, kun skotlantilainen Rangers kaatui finaalissa. Eurooppa-liigan voitto toi Frankfurtille paikan viime syksyn Mestarien liigan lohkovaiheeseen, josta joukkue eteni jatkopeleihinkin mutta taipui selvin lukemin Napolille (0–5).

Nyt Frankfurt pelaa ensimmäistä kertaa Konferenssiliigassa. Saksalaiset aloittivat karsintaurakkansa suoraan viimeiseltä eli playoff-kierrokselta, jossa vastaan arvottiin bulgarialainen Levski Sofia. Bulgarialaiset pakottivat Frankfurtin kotonaan 1–1-tasapeliin, mutta saksalaiset hoitivat rutiinilla oman kotipelinsä maalein 2–0 ja etenivät lohkovaiheeseen.

Valmennus ja pelitapa

Frankfurtia valmentaa saksalainen Dino Toppmöller, joka nimitettiin tehtävään kesällä. 42-vuotias Toppmöller on aiemmin toiminut Julian Nagelsmannin apuvalmentajana sekä RB Leipzigissä että Bayern Münchenissa. Toppmöller on aiemmin valmentanut muutaman vuoden ajan luxemburgilaista F91 Dudelangea, mutta muuten valmennuskokemus on karttunut käytännössä ainoastaan Nagelsmannin apurina.

Toppmöller pääsi – tai joutui – aloittamaan heti suhteellisen puhtaalta pöydältä, kun Frankfurtin pelaajisto koki suuria muutoksia kesän siirtoikkunassa. Kahdeksasta viime kaudella eniten pelanneesta pelaajasta viisi vaihtoi maisemaa, ja lähtijöiden mukana hävisi peräti 74 % viime kaudella tehdyistä maaleista. Nimekkäin siirtyjä oli viime kaudella 23 maalia ja 17 syöttöä tykittänyt Randal Kolo Muani, joka myytiin Paris Saint-Germainiin 95 miljoonalla eurolla.

Toppmöller peluuttaa ryhmäänsä lähes poikkeuksetta 3–4–2–1-formaatiolla, joka on hyvin samankaltainen kuin Klubilla. Frankfurt hyökkää pitkälti laitojen kautta nostaen wingbackinsa ylös. Oikealla pelaava Aurélio Buta sekä todennäköisesti Klubia vastaan vasemmalla avaava Niels Nkounkou ovat molemmat vikkeliä ja hyökkäysorientoituneita laitapelaajia, joiden kanssa tulee olla tarkkana.

Toinen Frankfurtin murtautumiskeino on nopeat pistosyötöt linjan selustaan. Laitapelaajien lisäksi kaksi välikaistan pelaajaa sekä yksinäisenä kärkenä yleensä pelaava Omar Marmoush tekevät jatkuvasti liikkeitä vastustajan linjan taakse, jonne joukkueella on kykyä toimittaa palloa tarkasti.

Kotimaassaan Frankfurtin puolustus on ollut haavoittuvaisempi, mutta tämän kauden europeleissä se on ollut kuin muuri, jonka murtamiseen ei ole vielä löydetty juuri työkaluja. Levski, Aberdeen ja PAOK ovat onnistuneet neljän pelin aikana laukomaan Frankfurtin maalia kohti yhteensä ainoastaan viisi kertaa. Laukauksista neljä on tosin mennyt maaliin.

Normaalisti Frankfurtin maalia vartioi Saksan maajoukkuevahti Kevin Trapp, joka on torstaina kuitenkin pelikiellossa saatuaan punaisen kortin PAOK-ottelun jälkipeleissä. Kesällä hankittu brassivahti Kauã Santos ei ole pelikelpoinen Konferenssiliigassa, joten ”Kotkien” maalilla torjunee 35-vuotias Jens Grahl, joka on luonut uransa Saksan kentillä pääosin kakkos- tai kolmosvahtina: Hoffenheimia, Stuttgartia ja Frankfurtia edustanut Grahl on torjunut edellisten kymmenen kauden aikana kolme (!) Bundesliiga-ottelua.

HJK harjoitteli stadionin uusitulla nurmella keskiviikkoiltana.

Avainpelaajat

#27 Mario Götze, keskikenttä. Tämä mies ei esittelyjä kaipaa. Nuorempana hurjia tehoja Borussia Dortmundissa ja Bayern Münchenissa paukutellut Götze haki uutta nostetta uralleen Hollannin PSV:stä, ja pelaa nyt toista kauttaan Frankfurtissa. Äärimmäisen taitava ja älykkäästi liikkuva pelaaja, joka muistetaan vuoden 2014 MM-kisojen ratkaisijana. Ollut viime viikkoina sivussa pelikiellon ja perhesyiden vuoksi, mutta Toppmöllerin kommenttien perusteella on kokoonpanossa Klubia vastaan.

#3 William Pacho, toppari. 22-vuotiaan ecuadorilaisen urakehitys on ollut nopeaa: Siirtyi kotimaansa sarjasta vuonna 2022 Belgian pääsarjan Royal Antwerpeniin, josta ostettiin kesällä Frankfurtiin. Noussut heti joukkueensa avainpelaajien joukkoon ollen avauksessa kauden toistaiseksi kaikissa 13 ottelussa. Nopea, vahva ja atleettinen. Ei merkittäviä heikkouksia, mutta vahvuudet selvästi puolustuspelaamisessa. Vasenjalkainen toppari on noussut tämän vuoden aikana myös Ecuadorin maajoukkueeseen.

#15 Ellyes Skhiri, keskikenttä. Pachon tavoin kesällä Frankfurtiin siirtynyt Skhiri on noussut hiljalleen kohti pelipaikkansa eliittiä Bundesliigassa. Skhiri on väsymätön työmyyrä, joka osallistuu aktiivisesti peliin joka puolella kenttää. Kykenee riistämään pitkillä jaloillaan palloja välillä jopa mahdottoman näköisistä tilanteista. Tunisian maajoukkueen vakiokalustoon kuuluva Skhiri on sellainen pelaaja, joka saa futiksen näyttämään helpolta.