Mikä RFS? – Tällainen on HJK:n keskiviikon vastustaja

Konsonanttijoukkueet HJK ja RFS kohtaavat Mestarien liigan ensimmäisellä karsintakierroksella. Klubi on lukijoillemme tuttu, joten selvitimme miten pelaa RFS. Joukkueet kohtaavat keskiviikkona Helsingissä ja tiistaina 12.7. Latviassa.

HJK aloittaa Mestarien liigan karsinnat kotiyleisön edessä keskiviikkona klo 19.

Mikä RFS?

Vuonna 2011 perustettu latvialainen FK RFS nousi vuonna 2016 Latvian pääsarjaan Virsligaan ja sijoittui kahdeksan joukkueen sarjassa kuudenneksi. Siitä lähtien riikalaisjoukkue on tehnyt vuosi vuodelta tasaista nousua kohti Virsligan kärkeä, mikä palkittiin mestaruudella viime kauden päätteeksi. RFS voitti kaudella 2021 Latvian mestaruuden lisäksi myös Latvian Cupin. Karsintaottelu HJK:ta vastaan on seuran historian ensimmäinen Mestarien liigassa.

RFS kamppailee Latvian mestaruudesta myös tällä kaudella. RFS on tällä hetkellä kymmenen joukkueen sarjaksi laajentuneen Virsligan toisella sijalla 45 pisteellään, viisi pistettä sarjakärki Valmieraa jäljessä. RFS on pelannut maaliskuussa alkaneessa Virsligassa 20 ottelua: 14 voittoa, 3 tasapeliä ja 3 tappiota.

Riikalaiset ovat onnistuneet selvittämään keskikastin ja häntäpään joukkueet rutiinilla, mutta sillä on ollut vaikeuksia sarjan muita kärkijoukkueita vastaan. Se on hävinnyt kaksi kertaa sarjakärki Valmieralle ja kerran kolmantena olevalle Riga FC:lle.

Touko-kesäkuun vaihde oli RFS:lle erityisen haastava: joukkue jäi voitoitta kolmessa peräkkäisessä ottelussa sarjan kärkinelikkoon kuuluvia joukkueita vastaan. RFS sai kuitenkin katkaistua huonon kierteensä ja on voittanut kaksi edellistä otteluaan, kun Spartaks Jūrmala kaatui vieraissa 2–0 ja BFC Daugavpils kotona 4–0.

Maalinteko ei ole kuulunut joukkueen ongelmiin, sillä se on tehnyt keskimäärin 2,5 maalia per peli. Maaleja omiin on taas tullut eniten Latvian liigan kärkikolmikosta, keskimäärin 0,95.

Miten RFS pelaa?

RFS:ää valmentaa 41-vuotias entinen Latvian maajoukkuepelaaja Viktors Morozs. Ex-keskikenttäpelaaja liittyi BFC Daugavpilsin päävalmentajan paikalta RFS:n apuvalmentajaksi kauden 2020 alla mutta päätyikin päävalmentajaksi liettualaisen Valdas Dambrauskaksen siirryttyä yllättäen kroatialaiseen HNK Goricaan vähän ennen kauden alkua.

Morozs peluuttaa ryhmäänsä useimmiten 4–2–3–1-muodostelmassa. RFS on tottunut olemaan Virsligassa palloa hallitseva osapuoli. Joukkue on kotimaassaan pitkälti samassa asemassa kuin HJK Suomessa: vastustajat vetäytyvät usein puolustamaan syvälle omalle kenttäpuoliskolleen. RFS on vaarallinen hyökkäyspäässä useiden hyvien yksilöiden ja aktiivisen hyökkäyspelin johdosta.

Virsliigassa laitapakit ja keskikenttäpelaajat osallistuvat peliin myös syvällä vastustajan kenttäpuoliskolla, mikä aiheuttaa vaaratilanteita kentän kummassakin päässä. Riikalaisilla on ollut kotimaassaan jonkin verran ongelmia balanssin kanssa, ja vastustajat ovat saaneet vastahyökkäyksistä hyviä maalipaikkoja. Vaikka RFS on isokokoinen joukkue, heillä on ollut ongelmia myös keskitysten puolustamisessa, joka on johtanut Virsliigassa takaiskumaaleihin.  

Latvialaisjoukkue on muuntautumiskykyinen, joten varmuudella ei voi tietää, miten RFS HJK:ta vastaan lähtee pelaamaan. Riikalaiset tiputtivat viime kaudella Konferenssiliigan ensimmäisellä karsintakierroksella Färsaarten Klaksvikin hyökkäysilottelun jälkeen yhteismaalein 6–5. Toisella kierroksella RFS voitti unkarilaisen Puskás Akadémian yhteismaalein 5–0 luovuttamalla pallonhallinnan ja keskittyen vastahyökkäämään.

RFS:n matka Konferenssiliigan karsinnoissa päättyi kolmannelle kierrokselle latvialaisten pudottua kovan taistelun jälkeen yhteismaalein 2–3 belgialaista Gentiä vastaan.

Keitä seurata?

Andrej Ilić #19
22-vuotias Serbian U21-maajoukkuehyökkääjä on RFS:n paras maalintekijä tällä kaudella. Partizan Belgradin kasvatti on tehnyt 18 Latvian liigan ottelussa 12 maalia ja antanut 3 maalisyöttöä. 189-senttinen Ilić on loistava pääpelaaja mutta pystyy viimeistelemään vahvalla oikealla jalallaan boksin sisältä sekä ulkopuolelta. Härkämäinen ja päättäväinen Ilić muistuttaa pelityyliltään paljon maanmiestään, Valioliigassa pelaavaa Aleksandar Mitrovićia.

HJK:n kannalta onni onnettomuudessa voi olla, että Ilić ei välttämättä pysty pelaamaan otteluparissa. Serbialainen on ollut loukkaantumisen takia pois RFS:n kokoonpanosta kaksi edellistä ottelua. Vamman laadusta RFS ei ole tiedottanut, joten mies saattaa ilmestyä kokoonpanoon jo Klubia vastaan.

Kevin Friesenbichler #30
Ilićin poissaollessa todennäköisin pelaaja aloittamaan kärjessä on itävaltalainen Kevin Friesenbichler. Austria Wienissä, Bayern Münchenin reservijoukkueessa ja Benfica B:ssä pelannut 28-vuotias ei ole luonnollinen maalintekijä Ilićin tapaan mutta omaa todella vaarallisen vasemman jalan.

Yleensä hyökkääjänä nähtävä Friesenbichler pystyy pelaamaan useissa eri hyökkäyspään rooleissa ja omaakin hyvän syöttöarsenaalin. Hanakasti kaukaa laukova itävaltalainen on tehnyt tällä kaudella 17 Latvian liigan ottelussa 5 maalia ja antanut 10 maaliin johtavaa syöttöä. Friesenbichler teki myös talvella Töölön Saharassa pelatussa harjoitusottelussa RFS:n voittomaalin HJK:ta vastaan.

Emerson Deocletianus #9
22-vuotias brasilialainen liittyi kroatialaisesta NK Lokomotivasta RFS:ään keväällä 2021. Emerson on sementoinut paikkansa 4–2–3–1-formaation vasempana laitapelaajana kellottaen eniten minuutteja koko joukkueesta tällä kaudella.

Emerson on tyypillinen brassipelaaja: vikkelä, teknisesti taitava ja hyvä 1v1-tilanteissa. Vaarallisen hänestä tekee erityisesti molempijalkaisuus: vasenjalkaiseksi listattu brasilialainen tykkää leikata sisään ja hakea laukaisupaikkoja “heikommalle” oikealle jalalleen, mutta kykenee laukomaan myös vasurilla. Emerson voisi olla kliinisempi, mutta 6 maalia ja 2 maalisyöttöä 20 Virsligan ottelussa kertovat vaarallisuudesta.

Petr Mareš #25
31-vuotias tšekkiläinen vasen laitapuolustaja on pelipaikastaan huolimatta yksi RFS:n vaarallisimpia pelaajia hyökkäyssuuntaan. Tšekin pääsarjassa 110 ja maajoukkueessa 3 ottelua pelannut Mareš omaa hyvän vasemman jalan ja jakelee useimmiten sisään kiertäviä vaarallisia keskityksiä sekä erikoistilanteita.

RFS:n rangaistuspotkut laukova Slavia Prahan kasvatti on tehnyt tällä kaudella 15 ottelussa 5 maalia ja 5 maalisyöttöä. Samaan aikaan tšekillä tulee usein kiire myös puolustuspäähän, josta osoituksena RFS:n korttitilaston kärkipaikka kuudella keltaisella ja yhdellä punaisella.

HJK–RFS Bolt Arenalla keskiviikkona 6.7. klo 19.

Atom Tanaka - HJK Helsinki. Photo: © Jussi Eskola
RFS haki tammikuun lopussa harjoituspelissä HJK:sta 2–0-vierasvoiton Töölön Saharassa.
220706 UCL HJK-RFS