Otteluennakko: HJK vs AC Oulu

Klubin Veikkausliigakauden 12. kamppailu on samalla seuran 115-vuotisjuhlaottelu. Valmennuksella on riittänyt viikon mittaan pohdittavaa. 

Arttu Hoskonen, Fabian Serrarens, Murilo, David Browne - HJK Helsinki. Photo: © Mira Lönnqvist

HJK vs AC Oulu
La 18.6.2022 klo 17:00. Portit auki klo 16:00.
Veikkausliiga – Bolt Arena
Katsojainfo

HJK kohtaa 115-vuotisjuhlaottelussaan AC Oulun Bolt Arenalla lauantaina. Veikkausliigan runkosarjan ensimmäinen puolikas alkaa olla taputeltu, ja HJK on 26 pisteellään jaetulla kärkisijalla ottelun vähemmän pelanneen Kuopion Palloseuran kanssa. Niin ikään ottelun Klubia vähemmän pelannut AC Oulu on neljäntenä, kun kymmenestä ottelusta saaliina on 15 pistettä.

Vaikka HJK onnistuikin voittamaan maanantaina Cup-ottelussa VPS:n, jäi kyseinen päivä varmasti monien kannattajien mieleen ”mustana maanantaina”. Jair Silvan sopimuksen purkamisen lisäksi Vaasassa loukkaantui peräti kolme pelaajaa, jotka eivät ole Oulua vastaan käytettävissä: Roope Riski, Valtteri Moren sekä Anthony Olusanya. Kolmikon lisäksi ottelusta ovat varmuudella sivussa myös Riku Riski, Santeri Väänänen, Miska Ylitolva ja Perparim Hetemaj.

Klubin valmennuksella onkin riittänyt viikon mittaan pohdittavaa. Etenkin Jair oli juoksuvoimaltaan Veikkausliigaan suorastaan poikkeuksellinen keskikenttäpelaaja eikä ole suoraan nykymiehistöstä korvattavissa.

– Menetimme keskeltä kenttää Roopen ja Jairin myötä paljon vauhtia, mikä vaikuttaa tietysti pelin dynamiikkaan. Mutta onhan meillä edelleen paljon hyviä pelaajia, ja toisen epäonni, kuten Roopella, avaa aina toiselle ison mahdollisuuden, tässä tapauksessa Antulle (Olusanya). Toivottavasti Anttu on taas ensi viikolla pelikunnossa, päävalmentaja Toni Koskela pohtii.

– AC Oulu on muokannut aika paljonkin omaa pelaamistaan suhteessa vastustajaan, etenkin puolustussuuntaan. Hyökkäyssuunnassa heillä on sen sijaan selkeät yksittäiset avainpelaajat, joiden ympärillä peli pyörii ja joiden ympärille hyökkääminen rakentuu.

Viisi edellistä ottelua
HJK 4–1–0, maaliero 11–3
AC Oulu 3–0–2, maaliero 8–5

HJK:n hyvä tuloskunto on pysynyt yllä koko alkukauden, ja joukkue viilettääkin tällä hetkellä yhdeksän ottelun tappiottomassa putkessa, kun otetaan huomioon kaikki kilpailut. Omiin on mennyt viidessä viime ottelussa ainoastaan kolme maalia, mutta samalla maalinteon takkuilu on nostanut jälleen päätään: Klubi on jäänyt maaleitta kahdessa edellisessä pelissään.

Viime kaudeksi takaisin Veikkausliigaan noussut AC Oulu on pelannut tuloksellisesti hienon alkukauden: oululaiset ovat keränneet kymmenestä ottelusta 15 pistettä ja nelossijan. Sen sijaan Suomen Cupissa tie nousi pystyyn ehkä hieman yllättäenkin, kun Ykkösen nousijajoukkue Järvenpään Palloseura kukisti Oulun maanantaina 2–1.

Maalintekijät

HJK on kahdesta maalittomasta ottelusta huolimatta iskenyt viimeisen viiden ottelun aikana 11 maalia. Onnistumisia on nähty poikkeuksellisen laajalla rintamalla, kun peräti yhdeksän eri pelaajaa on saanut nimensä maalintekijätilastoihin: kahdesti viimeistellyt Johannes Yli-Kokko sekä kertaalleen osuneet Roope Riski, Casper Terho, Miro Tenho, David Browne, Nassim Boujellab, Manuel Martic, Bojan Radulovic ja Perparim Hetemaj.

AC Oulu on osunut vastaavan ajanjakson aikana kahdeksan kertaa. Etenkin joukkueen nuoriso-osasto on ollut tehokkaana – maalintekijöiden keski-ikä on alle 20 vuotta. HJK-laina Samuel Anini jr sekä Onni Suutari ovat osuneet kahdesti. Yhden maalin miehiä ovat entinen HJK-pelaaja Enoch Banza, kamerunilainen Roan Nogha, vasta 17-vuotias Otso Liimatta sekä sarjan maalipörssin kolmospaikkaa hallussaan pitävä Michael Lopez, joka on viimeistellyt koko sesongin aikana viisi maalia.

Joukkueiden edelliset viisi kohtaamista Veikkausliigassa
3–1–1, maaliero 8–4

HJK on voittanut joukkueiden edellisistä viidestä liigakohtaamisesta kolme, mutta tilastot ovat pääosin yli vuosikymmenen takaa: ennen viime kauden sarjanousuaan AC Oulu oli pelannut Veikkausliigassa edellisen kerran 2010 sekä 2007.