Otteluraportti: HJK taipui KuPSille Suomen Cupin finaalissa

Lauantaina HJK tavoitteli toista perättäistä ja historiansa 15:ttä Suomen Cupin mestaruutta. Finaalissa Helsingin Olympiastadionilla vastaan asettui Kuopion KuPS.

Ensimmäinen puoliaika:

Joukkueet kohtasivat viime sunnuntaina Veikkausliigassa, jolloin muutamasta tekopaikasta huolimatta pistejakoon päädyttiin maalittoman tasapelin myötä.

HJK:n avauskokoonpanossa nähtiin kaksi muutosta edellisestä kohtaamisesta, kun Riku Riski ja Sebastian Dahlström korvasivat Janne Sakselan sekä Bubacarin avauksessa.

Ensimmäisten minuuttien aikana molemmissa päissä riitti tapahtumaa. HJK sai alkurynnistyksellään paineen kuopiolaisten päätyyn ja kulmapotkun, ja heti perään KuPS ansaitsi parikin erikoistilannetta, mutta kummassakaan päässä maalivahdit eivät joutuneet esittämään parastaan.

Jos edellisen viikonlopun kohtaaminen oli äärimmäisen tarkkaa peliä, oli finaalikamppailun alku huomattavasti avoimempi. Hyökkäykset vyöryivät puolin ja toisin, ja erityisesti Klubi onnistui luomaan laidoilta laadukkaita aihioita.

Vauhdikkaan alun jälkeen pelissä tuli seesteisempi vaihe, jota väritti useat rikkeiden myötä tulleet katkot. Molemmat joukkueet jatkoivat edellisestä kamppailusta tuttua laadukasta puolustuspeliä, ja molemmissa päissä keskusta oli jatkuvasti puolustajien toimesta tukossa.

Avausjaksolla ei lopulta nähty maaleja ja tauolle siirryttiin tilanteisiin nähden oikeutetusti tasatilanteessa.

Ensimmäisellä nelivitosella Klubilta nähtiin muutama hyvä hyökkäys, mutta viimeinen silaus jäi vielä uupumaan. Puolustuspäässä HJK oli jälleen väkevä, ja Hugo Keto maalillaan valppaana erityisesti korkeissa palloissa.

Toinen puoliaika:

Klubi teki tauolla yhden vaihdon, kun Dylan Murnane otettiin sivuun ja kentälle tuli Luis Murillo.

KuPS tuli toiselle jaksolle terävästi ja loikin pari vaarallista hyökkäystä välittömästi. Keltamustat eivät kuitenkaan päässeet Hugo Kedon vartioiman maalin sivuverkkoa lähemmäksi.

Vain kymmenen minuutin pelin jälkeen Klubi teki jo toisen vaihtonsa, kun norsunluurannikkolainen Didi Gaucho korvasi Dahlströmin keskikentän keskustassa.

Toinen jakso jatkui ensimmäisen kaltaisena ja molemmilla oli puolittaiset paikkansa. HJK:n parhaasta sommittelusta vastasivat Murillo, David Browne ja Atom, joiden yhteispeli loi paikan Filip Valenčičille, jonka viimeistely-yritys kuitenkin epäonnistui. Samankaltainen tilanne oltiin nähty jo avausjaksolla.

Reilun tunnin jälkeen KuPSin ilta vaikeutui, kun Daniel Carillo katseli keltaista korttia toistamiseen, ja tilanteesta seuranneen ulosajon myötä Klubi pääsi jatkamaan miesylivoimalla.

Pian nähtiin myös kolmas vaihto, kun Valtteri Moren tuli Riku Riskin tilalle oikeaksi laitapakiksi.

KuPSin jouduttua alivoimalle otti HJK pallonhallinnan selkeästi haltuunsa. KuPS prässäsi korkealta tilanteen tultua, mutta Klubin liikuttaessa palloa kuopiolaiset pakotettiin vetäytymään syvällä omalle alueelleen.

Lopussa HJK loi vielä kovan paineen KuPSin maalinedustalle, mutta kun ratkaisua ei varsinaisella peliajalla saatu oli luvassa jatko-ottelu.

Jatko-ottelun alkaessa nähtiin Klubin neljäs vaihto Casper Terhon korvatessa Brownen oikealla laidalla.

HJK:n ylivoimasta huolimatta ensimmäinen kunnon tekopaikka syntyi KuPSille, kun kovan prässin jälkeen Udo pääsi ampumaan lähietäisyydeltä, mutta laukaus painui karkeasti ohi maalin.

Hiljalleen HJK löysi jälleen ryhtiä peliinsä ja paine pysyi KuPS-päädyssä. Hyvä syöttökombinaatio avasi vetopaikan Gaucholle, jonka maanuoliaisen KuPS-vahti Otso Virtanen torjui kuitenkin kulmapotkuksi.

Käynnissä oli jo 110. peliminuutti, kun viimeisenä vaihtona Markus Halsti tuli lihaskrampista kärsineen Lucas Lingmanin tilalle.

Jatko-ottelukin jatkoi päätökseensä saakka tuttua kuvaa, eikä maaleja nähty. Ratkaisu haettiin lopulta rangaistuspotkukilpailusta. Juuri ennen päätösvihellystä Gaucho vaihdettiin vielä Luís Henriquehen.

Klubin vetäjistä Roope Riski, Daniel O’Shaughnessy ja Atom onnistuivat, mutta neljäntenä vuorossa olleen Luis Henriquen laukauksen Virtanen onnistui torjumaan. Valenčičin neljäs osuma ei lopulta auttanut, kun KuPSin laukojat upottivat kaikki vedot sisään ja lopulta Iiro Järvisen viimeistely sinetöi KuPSille Suomen Cupin voiton.

Kokenut Markus Halsti oli luonnollisesti pettynyt tulokseen mutta korosti, että kausi on vasta alussa.

– Moni sanoi jo kopissa, että onneksi kohta pelataan taas. Tiistaina olemme Tampereella ja paras vastaus tappion jälkeen on näyttää heti seuraavassa pelissä, mitä me osataan, Halsti toteaa jämäkästi.

Päävalmentaja Toni Koskelan mukaan tappio on käsiteltävä nopeasti.

– Odotetun tasainen peli ja tietysti myös aika samantyylinen kuin Kuopiossa. Meidän hyökkäyspelaaminen ei ollut laadukasta ja KuPS puolusti pallonhallinnalla, jota kautta kumpikaan ei päässyt hyökkäämään kovinkaan vaarallisesti.

– Punaisen jälkeen tietysti pelin kuva muuttui, mutta meidän pallollinen toiminta oli edelleen vaatimatonta lähtien syöttämisen laadusta ja nopeudesta. Lisäksi KuPS puolusti hyvin ja erittäin kurinalaisesti. Lopuksi myös väsyimme emmekä saaneet luotua sitä painetta tai uhkaa, jota olisi tarvittu, jotta olisimme ansainneet voiton ennen pilkkuja. 

– Luonnollisesti finaalin häviäminen näin pienellä marginaalilla tuntuu pahalta, mutta tämä pettymys on käsiteltävä nopeasti ja jo tiistaina on tärkeä peli edessä Tampereella, Koskela tiivistää.

HJK:n kokoonpano: Keto – Murnane (46. Murillo), O’Shaughnessy (C), Tenho, Ri Riski (69. Moren) – Atom, Lingman (110. Halsti), Dahlström (55. Gaucho) (120. Luís Henrique), Browne (91. Terho), Ro Riski, Valenčič