Tilastoraportti: HJK:lle kauden ensimmäinen kotitappio

HJK ei onnistunut löytämään työkaluja Hongan kaatamiseen, vaan ottelu ratkesi Juha Hakolan vapaapotkuosumaan. HJK kärsi näin kauden ensimmäisen kotitappionsa.

Klubi lähti otteluun ilman ainuttakaan häviötä kotikentällä tällä kaudella, vain Ilves oli liigajoukkueista HJK:n lisäksi ainoa joukkue ilman kotitappiota. Edellisen kerran HJK oli hävinnyt Veikkausliigassa kotonaan toukokuun alussa 2018 FC Lahtea vastaan, minkä jälkeen tappiottomia kotiotteluita oli ehtinyt kertyä jo 20.

Honka puolestaan oli ottanut viidessä edellisessä ottelussaan kolme voittoa ja yhden tasapelipisteen, millä se oli pistekeskiarvoilla mitattuna (2,00 pistettä/ottelu) liigan toiseksi kovin vierasjoukkue Ilveksen jälkeen. HJK-voiton myötä Hongan vieraspelisaldo on identtinen Ilveksen kanssa: neljä voittoa, yksi tasapeli ja yksi häviö, pistekeskiarvo 2,17.

HJK:lla oli vaikeuksia löytää Honka-puolustuksesta aukkoja, joista se olisi päässyt murtautumaan laadukkaille maalipaikoille maalin edustalle. HJK laukoi ottelussa kahdeksan kertaa, ja niistä vain kaksi lähti rangaistusalueen sisäpuolelta: Nikolai Alhon veto lähti rangaistusalueen kulmasta ja Evans Mensah puski pilkun takaa Lassi Lappalaisen keskityksestä. Mensahin pusku sekä Sebastian Dahlströmin kaukoveto olivat HJK:n kahdeksasta maalintekoyrityksestä ainoat, jotka menivät Hongan maalivahti Tim Murrayn vartioimaa maalia kohti.

Hongalla maalintekoyrityksiä oli 11. Niistä kahdeksan meni ohi Klubin maalin, kaksi jäi HJK-puolustuksen blokkiin ja vain yksi, Juha Hakolan vaparimaali, meni maalia kohti. Keskimäärin Hongan maalintekoyritykset lähtivät kuitenkin sen verran laadukkaammilta paikoilta, että ottelun maalintekoyrityksistä laskettujen maaliodotusarvojen mukaan HJK:n voiton todennäköisyydeksi saadaan vain noin 10 % ja tasapelin 48 %.

Ottelun pallonhallinta oli ensimmäistä kertaa kuluvalla Veikkausliiga-kaudella HJK:n vastustajalla. HJK piti palloa keskiviikkona 46,3-prosenttisesti ja Honka 53,7-prosenttisesti. Klubi syötti 463 kertaa, syötöistä 83 % meni omille. Hongalla syöttöjä oli 543, joista 86 % onnistui.

HJK:n syöttötempo jäi kauden keskiarvosta (17,4 syöttöä per pallonhallintaminuutti), kun Honkaa vastaan syötettiin 16,1 syöttöä pallonhallintaminuuttia kohden. Vain kahdessa ottelussa on tällä kaudella jääty hitaampaan tempoon. Honkakaan ei tosin varsinaista pallorallia pitänyt, sillä espoolaiset syöttivät 16,2 syöttöä per pallonhallintaminuutti. Keskimäärin Honka on tällä kaudella syöttänyt 18,6 syöttöä pallonhallintaminuuttia kohden.

HJK sai pidettyä palloa suhteellisen hyvin omalla hyökkäyskolmanneksellaan omissa pallonhallintajaksoissaan, sillä kaikista Klubin syötöistä 38,9 % syötettiin hyökkäyskolmanneksella. Lukema on kauden toiseksi suurin, vain FC Lahtea vastaan HJK syötti suuremman suhteellisen osuuden syötöistään hyökkäyskolmanneksellaan, 48,2 %. Hyökkäyspään syöttömäärästä huolimatta maalintekoyritykset jäivät vähiin. HJK laukoi Honkaa vastaan 0,28 kertaa pallonhallintaminuuttia kohden, kun kauden keskiarvo on 0,35.

Hyökkäykset kulkivat 39,7-prosenttisesti HJK:n oikean laidan kautta, vasemmalta kaistalta hyökkäyksiinlähdöistä kulki 35,6 % ja keskeltä 24,7 %. Honka vyörytti hyökkäyksistään suurimman osan (54,9 %) oikean laitansa kautta. Oikealla laidalla operoineet Henri Aalto ja Lucas Kaufmann syöttivät Hongalta toiseksi eniten toisilleen, yhteensä 31 syöttöä. Hongan syöttökombinaatioista enemmän syöttöjä oli vain topparipari Robert Ivanovin ja Gideon Baahin välillä (33 syöttöä). HJK:n yleisin syöttökombinaatio oli Faith Friday Obilorin ja Daniel O’Shaughnessyn välillä, he syöttivät 31 kertaa toisilleen. Klubin toiseksi yleisin syöttöpari oli O’Shaughnessy ja Rafinha, joiden välillä palloa syötettiin 26 kertaa.

Ohitusyritykset jäivät HJK-pelaajien osalta vähiin, sillä niitä tuli ottelussa vain 19, varsinkin kun määrän suhteuttaa kauden keskiarvoon, joka Klubin osalta on 32,9 ohitusyritystä ottelua kohden. Vain FC Inter -vierashäviössä ohitusyrityksiä on tullut vähemmän, 17. Ei Honkakaan ohituksilla juhlinut, sillä ohitusyrityksiä Hongalla oli ottelussa 15.

Lähde: InStat