Yläloppusarja käyntiin Kuopiossa

Veikkausliigassa käännytään maalisuoralle, kun kaudet loppuhuipennus on käsillä.

Petteri Forsell ja Erfan Zeneli - HJK Helsinki

HJK avaa yläloppusarjan sunnuntaina Kuopiossa, kun vastaan asettuu KuPS. Veikkausliiga-syksystä sopii odottaa todellista jännitysnäytelmää, sillä lähtökohdat ovat äärimmäisen mielenkiintoiset.

FC Inter lähtee loppurutistukseen sarjataulukon piikkipaikalta. Turkulaisilla on 22 ottelun jälkeen kasassa 42 pistettä. KuPS ja Ilves hengittävät Interin niskaan, sillä molemmilla on 40 pistettä. HJK ja FC Honka ovat iskuetäisyydellä seuraavilla sijoilla, kun molemmat joukkueet ovat raapineet 34 pistettä. Viimeisen sijan yläloppusarjaan nappasi IFK Mariehamn 31 pisteen myötä.

Kaikki joukkueet kohtaavat toisensa kertaalleen, joten jokaisella on jäljellä viisi kamppailua. Klubi kohtaa ensin vieraissa KuPS:n ja FC Hongan, jonka jälkeen edessä on kotiottelut IFK Mariehamnia ja FC Interiä vastaan. Kausi päättyy 19.10. Tampereella Ilvestä vastaan.

HJK vetäytyi maajoukkuetauolle tasapelin myötä, kun kamppailu RoPSia vastaan päättyi lukemiin 2-2. Riku Riski vei nopeasti kotijoukkueen johtoon, mutta vierailijat nousivat rinnalle ja ohi. Toisella puolikkaalla tasoituksen iski Eetu Vertainen, jolle osuma oli poikkeuksellisen merkittävä. Vaihdosta sisään tulleelle Vertaiselle maali oli kauden ensimmäinen.

HJK ja KuPS ovat kohdanneet kahdesti tällä kaudella. Kamppailut ovat olleet äärimmäisen tasaisia ja keskinäinen herruus on vielä jakamatta: molemmat pelit päättyivät tasan ja yhteismaalit olivat 1-1. Kuopiolaiset ovat vahvistuneet sitten joukkueiden jälkimmäisen kohtaamisen kesäkuussa. Muun muassa FC Lahdessa, SJK:ssa ja Ilveksessä aiemmin pelannut Tuco liittyi savolaisten vahvuuteen kesän siirtoikkunassa. Tuco on pelannut Veikkausliigassa seitsemän kamppailua kuopiolaisten riveissä ja tehnyt kaksi maalia.

Veikkausliigan historian aikana Klubi ja KuPS ovat kohdanneet 53 kertaa. HJK on voittanut näistä 32, kun taas KuPS on kuitannut täyden pistepotin seitsemästi. Tasapeliin on päädytty 14 kertaa. Kamppailujen maaliero on HJK:n osalta murskaava: 103-38.

Kuopiossa kohtaamisia on ollut 25. HJK on korjannut pisteet kotimatkalle 16 kertaa, kun taas KuPS on voittanut vain kahdesti. Maaliero on helsinkiläisten eduksi 46-16. Klubi on hävinnyt edellisen kerran Kuopiossa toukokuussa 2015.

Viime aikoina KuPS on tosin ollut haastavampi vastustaja: HJK on voittanut edellisestä viidestä kohtaamisesta vain yhden. Tasapelejä on kertynyt vastaavasti kolme.

KuPSin kausi ei ole ollut pelkkää ruusuilla tanssimista, mutta yläloppusarjaan joukkue lähtee hurjassa iskussa.

Savolaiset avasivat sesongin neljällä voitottomalla ottelulla, mutta kesän lähestyessä juna löysi oikeille raiteille. Eurooppa liigan karsinnoissa joukkue kaatoi avauskierroksella valkovenäläisen Vitebskin yhteismaalein 3-1, mutta noutaja koitti seuraavalla kierroksella: Puolan suurseura Legia oli niukasti parempi lukemin 1-0.

Euroseikkailun jälkeen KuPS on ollut äärimmäisen kovassa vireessä: viiden edellisen ottelun saldona on nolla tappiota ja 13 pistettä. Sunnuntain kamppailuun kuopiolaiset lähtevät neljän ottelun voittoputkessa: näiden kamppailujen maaliero on peräti 12-1. Savolaiset ovat saaneet onnistujia laajalla rintamalla: näissä peleissä neljä pelaajaa onnistui maalinteossa ainakin kahdesti. Kovimmassa vireessä oli Veikkausliigan elokuun pelaajaksi valittu Ilmari Niskanen, joka viimeisteli kolme osumaa.

Lisää HJK:n tulevasta kokoonpanosta ja loukkaantumistilanteesta ottelua edeltävänä päivänä.

KuPS vs HJK
Su 15.9.2019 klo 18:30
Savon Sanomat Areena, Kuopio

Katso ottelu suorana lähetyksenä: Ruutu+ »