Mitä kirjoitat ennen peliä, Tuomas Ollila?

Kentällä ja kalavesillä tehokas wingback pelasi 17-vuotiaaksi asti yhdessä kaksoisveljensä Akselin kanssa. Molempien käsiä koristaa mummon muistolle otettu tatuointi. 

HJK haluaa viime kauden tapaan tehdä pelaajiaan tutummiksi katsojille. Julkaisemme pelaajasta, tällä kertaa 23-vuotiaasta wingbackista Tuomas Ollilasta, katsauksen aiempaan uraan sekä pelaajan elämään syvemmin pureutuvan haastattelun. 

Kaikki pelaajaesittelyt »

Klubin edustusjoukkueessa on tänä vuonna paljon omia kasvatteja, mutta aika harva joukkueesta on kuitenkaan syntynyt Helsingissä. Tuomas, sä taidat olla syntyperäinen stadilainen?
Olen! Lapsuus meni Paloheinässä ja Pakilassa.

Missäpäin asut nykyään?
Krunikassa tyttöystävän kanssa asutaan.

Tulit 16-vuotiaana Klubi 04:ään yhdessä kaksoisveljesi Akselin kanssa vuonna 2016. Missä pelasit ennen sitä?
Hopsissa (HPS) aloitin futiskoulun 4-vuotiaana, ja noin 9–10-vuotiaana siirryin KäPaan. “Aksun” kanssa kuljettiin samaa polkua aika pitkään. Hopsista mentiin yhdessä KäPaan ja sieltä yhdessä Klubi 04:ään. Vuosi oltiin vielä siellä samassa jengissä. Sitten “Aksu” lähti EIF:iin, ja mä jäin vielä Klubiin vuodeksi. 

Akseli lähti tosiaan pelaamaan Ykköstä Tammisaareen. Missä hän pelaa nykyään?
Tällä hetkellä hän lähinnä höntsäilee, Vitosessa Toukolan Teräksessä. 

Oliko futis sulle aina selkeä ykköslaji vai oliko rinnalla muita lajeja?
Pelasin HIFK:ssa lätkää 5-vuotiaasta ehkä 13-vuotiaaksi asti. Oli oikeasti todella lähellä, että olisin lopettanut futiksen. Aksu lopetti lätkän noin vuotta mua aiemmin. Mä jäin miettimään, en osannut päättää. Vanhempi veli harrasti myös molempia, mutta koska isovelikin valitsi futiksen, menin veljien jalanjäjissä.

Seuraatko edelleen lätkä-HIFK:ta tai kiekkoa ylipäätään?
Sen jälkeen kun lopetin, seurasin vielä muutaman vuoden ajan, mutta en oikeastaan enää. Pikkuhiljaa kiinnostus hiipui, nykyään lähinnä katson tulokset. En fanita mitään joukkuetta.

Kuten tiedetään, treeneiltä, peleiltä ja pelimatkoilta ei hirveästi vapaa-aikaa jää. Mitä sä puuhaat, kun vapaata on?
Tyttöystävän ja kavereiden kanssa hengailen. Rentoudun kotona, pelaan välillä vähän pleikkaria. Tykkään myös käydä kalassa, kuten aika moni näistä meidän sankareista.

Ketkäs kaikki sun lisäksi oikein kalastaa?
Topi (Keskinen), Perpa (Hetemaj), Aapo (Halme) ja Roope (Riski) ainakin.

Topi paljasti Koululainen-lehdessä pikkupoikien mainiossa haastattelussa, että Roope hävitti kännykkänsä vahingossa mereen kalareissulla Larne-matsin jälkeen? 
Joo, luin saman…

Kukas teistä on kalastuksen sarjataulukon ykkönen?
Paha sanoa. Tekisi tietysti mieli sanoa itseni, mutta olen vain pari kertaa käynyt noiden kanssa, eli ei oikein ole vielä tarpeeksi kokemusta. Topi ainakin väittää olevansa kova, Aapo ja Roope taitavat olla vähän enemmän vasta tänä kesänä aloittaneita. Eli minä tai Topi varmaan. 

Eikös tuohon lajiin vähän kuulu pieni henkselienpaukuttelu eli itsensä nimeäminen kovimmaksi?
Se on totta. Itseluottamusta pitää olla.

Onko sun saaliista jokin erityisen muikea?
Tänä kesänä Santahaminan lähistöltä nappasin 4,5-kiloisen meritaimenen. Se on jo ihan kunnioitettavan kokoinen kala! 

Menit Klubi 04:stä Kotkaan kaudelle 2019. Millainen elämys oli kokea siellä liiganousu 2020?
Nousu oli koko kauden tavoite, jo kun se vielä toteutui liigakarsinnassa vierasmaalisäännöllä, niin olihan se aika huikea fiilis. Oli upeaa kokea nousu.

Menikö Kotka sekaisin?
Kun tultiin Turusta Kotkaan, fanit venasivat perillä soihtujen kanssa, jengiä oli tosi paljon. Oli ikimuistoinen ilta, ja parin päivän juhlat siinä taisi olla. 

KTP:n jälkeen pelasit pari kautta Ilveksessä, jossa löit läpi Veikkausliigassa. Näillä kahdella seuralla lienee sydämessä erityinen paikka – seuraatko niitä eri tavalla kuin muita joukkueita?
Tykkään molempien pelejä katsella. Niillä on ollut iso merkitys uraani, ja molemmista jäi todella hyvät fiilikset ja muistot. Molemmissa seuroissa on paljon kavereita, joiden kanssa olen yhteyksissä. 

Onko HJK:ssa pelaamisessa ollut erilaisia paineita kuin Kotkassa tai Tampereella?
Ovat ne varmaan vähän kovemmat. Ilveksessä ei ehkä ollut samanlaisia menestysodotuksia, mutta toisaalta itse asetin siellä omat tavoitteet korkealle. Mentaliteetti on siis itselläni sama. Jos HJK:ssa voittoa ei tule, siitä saa tietysti kuulla katsomosta enemmän. Itse tykkään siitä, että vaatimustaso ja odotukset ovat korkealla. 

Alkukesästä pelit eivät aina joukkueelta sujuneet odotetusti. Te menitte kuitenkin jokaisen pelin jälkeen kuuliaisesti kuuntelemaan palautetta kannattajilta. Miltä se tuntui?
Harmitushan siinä tietysti oli päällimmäisenä.. kaikesta huolimatta itsellä oli kuitenkin koko ajan sellainen olo, että tää käännetään vielä. Huonoja matseja tulee kauden mittaan aina, tärkeintä on se miten ne käsittelee ja menee eteenpäin. 

Veikkausliigassa olet tehnyt tänä vuonna kiekkotermeillä tehot 5+3, Liigacupissa 2+4 ja eurokarsinnoissa 1+1. Ilveksessä teit kahdella kaudella yhteensä 10 liigamaalia. Ne ovat wingbackille sellaisia tehoja, että tähtäin lienee realistisesti ulkomailla?
Se on aina ollut tavoite, ja on todellakin vieläkin. Tavoitteeni on, että HJK:n jälkeen on aika siirtyä ulkomaille ja vakiinnuttaa paikka Huuhkajissa. 

Ulkomaista puheen ollen: Azerbaidzhanissa ja Romaniassa pelattiin tänä kesänä todella kuumissa oloissa. Osaatko sanoa mikä on kuumin paikka missä olet pelannut?
Muistan oikein hyvin. KäPan junnuissa pelattiin Madridissa Juventusta vastaan keskellä päivää. Lämpöä oli tyyliin 37 astetta, ja aurinko porotti. Kun alkulämpöjen lopussa kentän sprinklerit menivät päälle, koko jengi ryntäsi sinne kylmän veden alle. Hävittiin peli 0–1 .

Sä kerroit tuossa pelaajakortissa (sivun yläreunassa), että tykkäät kirjoittaa tavoitteitasi ylös ennen peliä. Haluatko avata mitä ne voivat esimerkiksi olla?
Ne ovat aika simppeleitä, pieniä juttuja. Tyyliin “voita omat kaksinkamppailut”, “haluan saada tehopisteen” tai “pidetään nolla omissa”. Ja aina tietysti kirjaan tavoitteeksi voiton. 

Sulla on kädessä nätti ristitatuointi. Haluatko kertoa siitä?
Kaksoisveli Aksu otti samanlaisen 3–4 vuotta sitten, ja mä otin omani pari vuotta sitten. Otimme sen menehtyneen mummimme muistolle.