Valkoista päälle ja Boltille – HJK haastaa keskiviikkona tsekkiläisen Viktoria Plzeňin

Toni Koskela: ”Meidän täytyy onnistua todella hyvin ja olla kurinalaisia siinä mitä teemme.”

RFS-HJK. Photo: © Mira Lönnqvist
Mestarien liigan karsinnan avauskierros Latviassa päättyi riemukkaisiin Klubi-tunnelmiin.

HJK vs Viktoria Plzeň
Ke 20.7.2022 klo 19:00
UEFA Champions league – Bolt Arena

Bolt Arenalla nähdään todennäköisesti tähänastisen kilpailukauden laadukkain vastustaja, kun tsekkiläinen suurseura Viktoria Plzeň saapuu Klubin vieraaksi Mestarien liigan toisen karsintakierroksen ensimmäiseen osaotteluun. Klubipääty toivoo viime kesän Malmö-pelin tapaan kotiyleisön pukeutuvan valkoiseen.

HJK TV näyttää ottelun suorana lähetyksenä hinta 6,99e osoitteessa hjk.fi/live. Selostajana Petteri Vennelä. Lue kattavampi tietopaketti ottelujärjestelyistä täältä.

HJK:n päävalmentajan Toni Koskelan mukaan vastassa on hyvä joukkue, jolla on selkeät vahvuudet. Klubin on onnistuttava omassa pelisuunnitelmassaan, jotta Viktoriaa voidaan horjuttaa.

– Tsekin liiga taitaa olla tällä hetkellä koko Euroopan toiseksi juoksuvoimaisin. He pyrkivät puolustamaan paljon eteenpäin ja prässäämään mahdollisimman usein. Joukkue on todella kurinalainen, työteliäs ja juoksuvoimainen. Viktoria on myös aika suoraviivainen ja fyysisesti vahva, he pelaavat paljon palloja isoja hyökkääjiään kohti.

– Meidän täytyy onnistua hyvin ja olla kurinalaisia siinä, mitä teemme. Meidän pitää pystyä hyökkäämään laadukkaasti ja pysyä pallossa kiinni, emme voi vain lähteä juoksemaan kilpaa ja taistelemaan kakkospalloista, koska niissä vastustaja on äärimmäisen hyvä. Innolla lähdemme haastamaan Viktoriaa keskiviikkona ja pelaamaan hyvästä tuloksesta.

Katso videolta Toni Koskelan kommentit lehdistötilaisuudessa.

Keskiviikon ottelusta ovat loukkaantumisten vuoksi sivussa Joona Toivio sekä pitkäaikaispotilaat Roope Riski, Valtteri Moren ja Manuel Martic. Lisäksi Uefan sääntökoukerot pitävät Riku Riskin poissa HJK:n europelimiehistöstä: Riku on omasta toiveestaan hakemassa pitkän loukkaantumisen jälkeen pelituntumaa HJK Klubi 04:n riveissä, joten hän ei saa samanaikaisesti olla nimettynä edustusjoukkueen europelilistoille.

Paulus Arajuuri sekä sitkeän sairastelun selättänyt Miska Ylitolva ovat jo huomenna mukana penkillä, jonne saa Uefan peleissä nimetä peräti 12 pelaajaa. Peliminuutteja kaksikolle ei kuitenkaan ole vielä luvassa: Arajuuri tarvitsee lisää treenejä alleen, ja Ylitolvan kanssa tähdätään tulevan lauantain Ilves-otteluun.

HJK raivasi ensimmäisellä karsintakierroksella tieltään latvialaisen RFS:n rangaistuspotkukilpailun päätteeksi. HJK:n – ja kannattajien – iloksi Klubin nuorisokaarti nousi otteluparissa ilahduttavasti esiin. HJK Munkkiniemessä jalkapallon aloittanut Santeri Väänänen teki valtavan määrän töitä keskialueella, ja toinen HJK Munkan kasvatti, monikäyttöinen Matti Peltola avasi molemmissa otteluissa itselleen vieraammalla pelipaikalla, oikeana pakkina. Lisäksi 15-vuotiaana HJK:hon siirtynyt Casper Terho ratkaisi rankkarikisan voiton kylmänviileällä sijoituksellaan.

Joukkueet taistelevat paikasta Mestarien liigan kolmannelle karsintakierrokselle, jossa vastaan asettuu voittaja otteluparista NK Maribor vs FC Sheriff Tiraspol. Häviäjän pelit jatkuvat Eurooppa-liigan kolmannella karsintakierroksella, jossa vastassa on edellä mainitun otteluparin häviäjä.

Viktoria Plzeňin harjoituskausi
4–2–1, maaliero 22–4

Tsekin pääsarja on monen muun eurooppalaissarjan tapaan talvisarja, joten HJK-ottelupari käynnistää Viktorian kilpailukauden 2022–23. Tsekkiläisjoukkue on pitänyt pelituntumaansa aktiivisesti yllä pelaten seitsemän harjoitusottelua viimeisen kuukauden aikana.

Vaikka tilastot näyttävätkin hurjalta, on totuus numeroiden takana mahdollisesti toinen: Viktoria murskasi harjoituskautensa alkajaisiksi Tsekin 3. sarjatason Karlovy Varyn 9–0 ja 4. sarjatason Klatovyn 6–0. Viimeiset kolme ottelua Viktoria on kuitenkin pelannut voitotta, kun joukkue hävisi belgialaiselle Sint-Truidenselle ja pelasi maalittoman tasapelin sekä turkkilaista Besiktasia että romanialaista FC Botosania vastaan.

Virtuaalisen avausottelun pelasi HJK:n hyökkääjä Santeri Hostikka! Playstation 5 -konsolilla käydyn FIFA22-ottelun aikana Hostikalla oli tukenaan myös HJK:n valmentaja Toni Korkeakunnas.

Maalintekijät

Harjoituskaudella Viktorian maalintekovastuuta ovat kantaneet neljä maalia iskeneet keskushyökkääjät Tomáš Chorý sekä Ondrej Mihalik, jota ei tosin ole nimetty Viktorian UCL-miehistöön. Lisäksi joukkueen kolmas ”sentteri” Jan Kliment on osunut kolmesti, kuten myös kokenut laitapelaaja Václav Pilař.

Maajoukkuepelaajat

Viktoria Plzeňin runko rakentuu pitkälti tsekkiläispelaajista, joista monet edustavat kotimaataan myös maajoukkuetasolla. Maalivahti Jindřich Staněk ja kenttäpelaajat Lukáš Kalvach sekä Milan Havel olivat Tsekin kokoonpanossa kesäkuun maajoukkuetauolla. Myös Jan Kopic, Jan Sýkora ja Filip Kaša ovat edustaneet maansa värejä viimeisen vuoden aikana. Lisäksi tuore topparihankinta, Mohamed Tijani, teki hiljattain debyyttinsä Beninin maajoukkueessa, mutta hänkään ei ole nimettynä Viktorian europelimiehistöön.

Kesän siirtoikkuna

Viktorialla on ollut jonkin verran pelaajaliikennettä sekä sisään että ulos. Ainut merkittävä lähtijä on ranskalaiskärki Jean-David Beauguel, joka voitti viime kaudella Tsekin pääsarjan maalipörssin 19 osumallaan. Häntä korvaamaan hankittiin Saksan Bundesliigassakin pelannut Kliment, jonka mennyt sesonki Puolan pääsarjassa oli kuitenkin vaikea, kun mies osui maalipuiden väliin vain kahdesti.

Viktorian kenties mielenkiintoisin hankinta lienee brasilialainen Carlos Eduardo Lopes Cruz, tuttavallisemmin Cadu, joka pystyy pelaamaan käytännössä mitä pelipaikkaa tahansa. Monikäyttöinen brassi viiletti viime kauden niin ikään Tsekin pääsarjassa pelaavan FK Pardubicen riveissä, ja tarjoili neljän tehdyn maalin lisäksi peräti 10 maalisyöttöä.

Lue myös: Tutustu HJK:n tielle keskiviikkona asettuvaan Tsekin mestariin