Analyysi: HJK – IFK Mariehamn

Tilastot

3 SARJASIJOITUS 6
58 PISTEET 45
45 TEHDYT MAALIT 30
30 PÄÄSTETYT MAALIT 36
Zeneli, Savage, Atom (8) PARAS MAALINTEKIJÄ (8) Orgill

Mahdolliset avauskokoonpanot

HJK: Dähne; Sorsa, Jalasto, Tatomirovic, Taiwo; Malolo, Medo; Odu, Atom, Alho; Morelos.

IFK Mariehamn: Viitala; Mäkinen, Kojola, Lyyski, Wirtanen; Ibrahim, Ekhalie, Petrovic, Span; Kangaskolkka, Assis

Edelliset kohtaamiset

31.01.2016 (Liigacup) HJK – IFK Mariehamn 1-0 (Taiwo)
18.10.2015 (Veikkausliiga) HJK – IFK Mariehamn 4-0 (Zeneli, Jallow, Savage x 2)
01.10.2015 (Veikkausliiga) IFK Mariehamn – HJK 0-2 (Peiponen, Kolehmainen)
15.08.2015 (Suomen Cup) IFK Mariehamn – HJK 5-1 (Atom)
14.05.2015 (Veikkausliiga) HJK – IFK Mariehamn 1-0 (Mendy)

…siitä mihin jäätiin

HJK:n edellinen peli Sonera Stadiumilla vihellettiin poikki lokakuussa, eikä vastustaja ole vaihtunut kun kansa täyttää jälleen kentän katsomon lauantaina. Kausi päättyi suureen pettymykseen mestaruuden livettyä Seinäjoelle, mutta viimeiset neljä peliään Klubi käänsi voitoksi näyttäen pilkahduksen joukkueesta joka se parhaimmillaan voi olla. Varsinkin tuossa viimeisessä kotiottelussa IFK Mariehamnia vastaan Klubin pelissä oli odotettua virtaa. Erfan Zeneli ja Ousman Jallow löivät ensitahdit, ja Demba Savage niittasi lopussa kahdesti vieden HJK:n 4-0 -voittoon.

Muutenkin IFK Mariehamn oli viime kaudella sinivalkoisille mieluinen vastustaja. Kaikki kolme Veikkausliigakoitosta päättyivät Klubin voittoon. Monien mieliin on varmasti kuitenkin painunut selvemmin Suomen Cupin välieräkohtaaminen. Klubin kauden henkisesti heikoimpaan hetkeen, Astanaa vastaan kärsityn viime sekuntien Mestarien liigan karsinnoista putoamisen jälkeisiin viikkoihin, osunut ottelu muodostui todelliseksi painajaiseksi IFK:n iskiessä taululle 5-1 -lukemat. Maarianhaminalaiset voitto siivitti Cupin voittoon asti, Klubin taas ajoi kuoppaan josta nouseminen kesti tuskaisen pitkään. Kalavelkoja siis riittää edelleen maksettavaksi.

Vai jatketaanko?

Tuosta viimeisestä kotipelistä on puolisen vuotta aikaa, mutta henkisesti välimatka on jopa pidempi. Tuona iltana HJK:n paidassa kentällä esiintyneistä 14 miehestä lauantaina sinivalkoisissa nähdään enintään neljä (Taiwo, Atom, Kolehmainen, Alho). Muut ovat jättäneet seuran talven aikana.

Vaihtuvuus on ollut hurjaa ja kysymys kuuluukin: kuinka valmis joukkue HJK on? Klubiin saapuneet pelaajat ovat varmasti sarjan ehdotonta eliittiä, mutta vasta kausi näyttää kuinka hyvin he ovat hitsautuneet yhtenäiseksi joukkueeksi talven harjoitusleireillä.

Tarkkaile heitä

Klubin joukkueesta lähes kaikki tulevat varmasti olemaan yleisön tarkkailevien silmien kohteina. Odotukset alkavaa kautta kohtaan ovat suuret ja joukkue on täynnä kannattajille ennestään tuntemattomia sekä paluun pitkältä reissulta tekeviä miehiä. Tunteikkaan paluun Sonera Stadiumille tekevä Medo, maajoukkuepuolustaja Ville Jalasto, Liigacupissa osumillaan fanien suosioon itsensä jo pelannut kolumbialainen hyökkääjälupaus Alfredo Morelos ja tuore hankinta, nigerialaistaituri Odu ovat kaikki varmasti tarkassa syynissä kauden avauksessa.

IFK Mariehamnin riveistä esille pomppaa paluun seuraan kymmenen vuoden tauon jälkeen tekevä Gabriel Petrovic. Ruotsin pääsarjassa uraa tehnyt Petrovic on keskikentän kone, jonka kautta vieraiden peli tulee pyörimään. Varmaotteinen ja vaikeasti ohitettava ruotsalainen takaa Klubin keskikentälle kovan iltapuhteen.