Analyysi: HJK – SK Rapid Wien 21.8.

HJK – SK Rapid Wien

  195 

  UEFA:N SEURARANKING:  

113
 1907

 PERUSTAMISVUOSI:

1899

 1

VIIME KAUDEN SARJASIJOITUS:


2
 26

MESTARUUDET: 

 32 
MIKA LEHKOSUO (1. kausi)   

PÄÄVALMENTAJA: 

    ZORAN BARISIC (2. kausi)

Mahdolliset avauskokoonpanot:

HJK: Doblas; Sorsa, Heikkinen, Moren, Lampi; Tainio, Schüller; Alho, Lod, Savage; Kandji.

SK Rapid Wien: Novota; Pavelic, Sonnleitner, Dibon, Schrammel; Wydra, Petsos; Schaub, Hofmann, Kainz; Beric.

Nuorin voimin:

Rapid Wienin toukokuussa päättynyt sarjakausi oli kaksijakoinen. Joukkue sijoittui kolmatta kertaa peräjälkeen sarjan kärkikolmikkoon ja voitti itselleen paikan europeleissä, mutta ero sarjan voittaneeseen Red Bull Salzburgiin oli lopulta peräti 18 pistettä ja ylivoimainen ykkönen latoi lähes tuplamäärän maaleja pääsarjassa Rapidiin nähden (110 – 63). Toinen sija oli nuorelta ryhmältä kuitenkin mainio saavutus ja erityisesti kauden päättänyt 11 ottelun tappioton putki kertoi joukkueen ottaneen harppauksia.

Kauden jälkeen kortit kuitenkin jaettiin uudestaan. Joukkuen kolme kovinta maalintekijää (Terrence Boyd, Guido Burgstaller ja Marcel Sabitzer) jatkoivat matkaansa muualle ja tilalle löydettiin nuori kolmikko kotimaan kentiltä (Stefan Schwab, Florian Kainz ja Robert Beric). Itävallan sarjakausi potkaistiin käyntiin heinäkuussa, eikä entisestään nuortuneella ryhmällä ole ollut helppoa. Saldo viiden pelin jälkeen on yksi voitto, kaksi tasapeliä ja kaksi tappiota. Erityisesti wieniläisten maalivire ei ole löytänyt entisiä uomiaan vielä ja joukkue on osunut sarjassa vasta neljästi. Onkin vaikeaa nimetä kuka Klubin maalia ryhmästä torstaina uhkaa.

Painopiste:

Rapid on lähestynyt kauden tähänastisia otteluitaan pelottomasti. Sinivihreiden molemmat laitapuolustajat nousevat voimakkaasti hyökkäyksiin mukaan, kuten myös keskikentällä peliä rakentava Dominik Wydra. Alas jääkin usein topparikaksikko Mario Sonnleitnerin ja Christopher Dibonin lisäksi vain keskikentän pohjalla pelaava kreikkalainen Thanos Petsos. Rapid prässää peliä avaamaan pyrkiviä vastustajiaan erittäin voimakkaasti ja pyrkii voittamaan pelivälineen takaisin jo ennen vastustajansa hyökkäyksiä.

Jää nähtäväksi ovatko itävaltalaiset Helsingissä yhtä uskaliaita. Klubi rankaisi Sonera Stadiumilla prässäämään lähtenyttä APOELia kovalla kädellä avauspuoliskon virheistä, eivätkä Rapidin alkukauden tulokset ole omiaan rohkaisemaan valmentaja Zoran Barisicia. HJK:n täytyykin olla valmistautunut niin hurjaa kyytiä päälle käyvään kuin pallonhallinnan sopuisasti luovuttavaankin vastustajaan.

Rapidin kapteeni ja joukkueen avainpelaaja Steffen Hofmann joutui lauantain Bundesliga-tappiossa SCR Altachia vastaan tulemaan pois kentältä kolautettuaan päänsä, mutta on mukana Helsinkiin matkustavassa porukassa ja tärkeänä palasena todennäköisesti myös avauskokoonpanossa. Hyökkääjä Deni Alar ei matkusta sen sijaan mukaan, joten vaihtoehdot slovenialaisen Robert Bericin tilalle kärkeen ovat vähissä. Dominik Wydran paikkaa keskikentän linkkinä kärkkyy Stefan Schwab ja nuoren Mario Pavelicin paikalle oikeaksi laitapuolustajaksi vaihtoehtona on saksalainen Brian Behrendt.

Auki:

Klubin avauskokoonpanoa tuskin on vielä Mika Lehkosuon päässä päästy lyömään lukkoon. Kysymyksiä riittää edelleen ainakin Teemu Tainion pelikunnosta. APOEL-vierasottelussa loukkaantunut konkari on joutunut jättämään viimeiset pelit väliin ja varmuutta kentälle astelemisesta ei vielä ole. Myös Rasmus Schüllerin toipuminen viikonloppu vaivanneesta flunssasta selviää vasta keskiviikon viimeistelyharjoituksissa. Ehdokkaita keskikentälle ovat ainakin Joel Perovuo ja kymppipaikalta alemmas tippuva, vahvasti Inter-ottelussa keskustassa ahertanut Robin Lod.

Vaihtoehtoja riittää muillekin paikoille. Tapio Heikkilän paluu saattaa muuttaa toppariparin koostumusta, maalin lauantain ottelussa iskenyt Gideon Baah toisi hyökkäysvoimaa vasemmalle laidalle, komean osuman viime keskiviikkona kiskaissut Mikael Forssell odottaa mahdollisuuttaan kärjessä ja Erfan Zeneli, Mika Väyrynen sekä Sebastian Mannström kärkkyvät tilaa kärjen takaisessa kolmikossa jos suoraviivaista hyökkäyspeliä halutaan muuttaa pallonhallintaa suosivampaan koostumukseen.

 

Eurooppa liigan play-off -kierroksen ensimmäinen osaottelu HJK – Rapid Wien torstaina 21.8. kello 19.00 Sonera Stadiumilla. OSTA LIPUT ENNAKKOON!