HJK Klubi 04 selkeään kotivoittoon

HJK Klubi 04 otti seitsemännen perättäisen kotivoittonsa Kakkosen B-lohkossa sunnuntaina, kun sarjan peränpitäjä Kaarinan Pojat kukistui Bolt Arenalla selkeästi maalein 4–1.

Aaro Toivonen, Anton Aaltonen ja Daniel Rökman olivat avainrooleissa kotiottelussa KaaPoa vastaan. Kuvassa miehet tuulettevat Grankulla IFK:n verkkoon tehtyä osumaa.

HJK Klubi 04 vs KaaPo 4–1 (4–0)

Voiton myötä nollanelonen nousi Kakkosen B-lohkon kärkipaikalle pisteen erolla ennen ottelun vähemmän pelanneita tamperelaisia Ilves-Kissoja sekä Tampere Unitedia.

Kauniissa auringonpaisteessa käydyn pelin kuva oli yksinkertainen: ensimmäinen tunti oli kotijoukkueen valtaisaa ylivoimaa ja paremmalla viimeistelyllä neljän maalin johto olisi voinut olla huomattavasti suurempikin.

KaaPo kavensi tunnin kohdalla käytännössä ensimmäisestä maalintekotilanteestaan. Miltei heti perään tullut nollanelosen topparin Taavi Armisen ulosajo sai kotijoukkueen pelin toisella puoliajalla hetkeksi sekaisin. Pienen totuttelun jälkeen Klubi kuitenkin löysi vajaalla hyvän rytmin peliinsä.

Päävalmentaja Miika Nuutinen näki luonnollisesti pelissä enemmän hyvää kuin kritisoitavaa.

– Ensimmäisen tunnin ajan pelin kuva oli aika yksipuolinen, etenimme viimeiselle kolmannekselle monipuolisesti ja loimme paikkoja tasaiseen tahtiin, lisäksi pystyimme riistämään palloja hyvillä alueilla.

– Viimeiset ratkaisut ja viimeistely jättivät välillä toivomisen varaa, tällä esityksellä tulisi onnistua tekemään enemmän kuin kaksi maalia avoimesta pelistä. Erikoistilannemaaleihin olen erityisen tyytyväinen, niiden eteen on tehty paljon töitä ja vihdoin saatiin kaivattuja tehoja.

Ottelu alkoi kotijoukkueen vahvalla pallonhallinnalla. KaaPolla tuntui olevan suuria vaikeuksia päästä edes puolen kentän yli. Nollanelonen sen sijaan liikutti pelivälinettä nopeasti ja monipuolisesti. Tilaa tuntui löytyvän hyvin myös vastustajan maalin läheisyydessä.

Avausmaalia ei tarvinnut odottaa kuin reilut kuusi minuuttia. Tällä kertaa se tuli nollaneloselle hiukan epätyypillisesti erikoistilanteesta. Kotijoukkueen oikealta tullutta kulmapotkua asettui antamaan Aaro Toivonen. Erinomaisesti kaartunut pallo tuli hiukan KaaPon maalivahdin alueen ulkopuolelle, josta poikkeuksellisesti topparina pelannut Niilo Kujasalo sai puskea pallon täysin vapaasti maalin perukoille. Hieno osuma, vaikka myös vierasjoukkueelta heikkoa puolustamista.

Pari minuuttia myöhemmin Klubi 04 näytti siirtyvän kahden maalin johtoon, kun Daniel Rökman latasi pallon voimalla kaarinalaisten maaliin kovan painostuksen päätteeksi. KaaPon onneksi tilanne oli paitsio. Nykytyylin mukaisesti myöhään tullut paitsiovihellys hämmensi jo tuulettamisen aloittaneita klubilaisia.

Rökman sai nimensä pöytäkirjaan reilu viisi minuuttia myöhemmin. Läpi pelin energisesti esiintynyt Erikson Carlos antoi oikealta laidalta erinomaisen keskityksen. Rökman tuli tilanteeseen röyhkeästi KaaPo-puolustuksen kovasta vastuksesta huolimatta ja puski pallon lähietäisyydeltä maaliin ohi voimattoman Jesse Peltosen, jolla oli hikinen iltapuhde KaaPon maalilla.

Pallo pyöri toisenkin maalin jälkeen jatkuvasti vierailijoiden kenttäpäädyssä. Tyypillistä oli, että niissä harvoissa tilanteissa, kun nollanelonen menetti pallon vastustajan kenttäpuoliskolla, se saatiin useimmiten aggressiivisella vastaprässillä pian takaisin. Kovan paineen seurauksena nollanelonen sai myös paljon erikoistilanteita.

Klubin kolmas osuma 24. minuutilla tuli kulmapotkun jälkitilanteesta. Toivosen antama laadukas pallo tuli jälleen vaara-alueelle. Kun KaaPo-puolustus ei onnistunut purkamaan pelivälinettä, Anton Aaltonen pamautti pallon komealla volleypotkulla maalin yläkulmaan.

Anton Aaltonen teki KaaPoa vastaan kauden neljännen osumansa.

Reilu viisi minuuttia ennen taukoa Daniel Rökman murtautui määrätietoisesti oikealta KaaPon boksin sisään. Maalivahti Peltonen tuli peittämään etukulmaa, mutta juonikas Rökman ei laukonutkaan itse vaan syötti oikea-aikaisesti keskelle Erikson Carlokselle, joka sijoitti pallon varmasti tyhjään maaliin. Näin tauolle mentiin kotijoukkueen neljän maalin johdossa kauden ylivoimaisimman esityksen jälkeen.

Päävalmentaja Nuutinen vaihtoi tauolla keskikentälle Altti Hellemaan tilalle Liam Möllerin. Toinen puoliaika jatkui siitä, mihin ensimmäinen oli päättynyt. Kotijoukkueen hyökkäykset vyöryivät tasaiseen tahtiin kohti KaaPon maalia.

Puoliskon alussa Erikson Carlos antoi upean syötön vasemmalle Daniel Rökmanille, joka sijoitti puolittaisesta läpiajosta hiukan ohi etukulman. Hetkeä myöhemmin brasilialainen pääsi itse murtautumaan vastakkaiselta laidalta läpi, mutta maalivahti Peltonen onnistui peittämään Eriksonin laukauksen erinomaisella vastaantulollaan – Peltonen olikin ottelussa selvästi KaaPon paras pelaaja.

Reilun tunnin kohdalla tuli nollanelosen musta hetki. Ensin KaaPo pääsi koko ottelun ensimmäiseen vaaralliseen hyökkäykseen: HJK-vahti Alex Ramula ehti torjua jo yhden pahan laukauksen, mutta kun toppari Taavi Arminen ei ehtinyt paluupalloon Blend Miftari pääsi laukomaan paluupallosta kauden toisen osumansa.

Pari minuuttia myöhemmin Arminen oli jälleen vaikeuksissa. Nyt 18-vuotias toppari kaatoi rangaistusalueen rajalla puolittaiseen läpiajoon pääsemässä olleen KaaPo-hyökkääjän. Päätuomari Matti Roth ei epäröinyt: KaaPolle suora vapaapotku ja Armiselle punainen kortti. Klubilaisittain tulkinnanvarainen tuomio tuntui kovalta, mutta ei auta itku markkinoilla, nollanelonen joutuisi pelaamaan viimeiset puoli tuntia vajaalla. Tilanteesta tuomittu Wiljam Wikströmin ampuma vapaapotkun suuntautui onneksi päin Klubin muuria.

Päävalmentaja Nuutinen oli tehnyt hiukan ennen KaaPon maalia ja Armisen ulosajoa kaksi vaihtoa: Kaius Hardén oli tullut kärkeen David Ezehin tilalle ja vasemmalla laidalla Ricardo Cardoso oli korvannut Daniel Rökmanin. Alivoimatilanteessa Nuutinen vaihtoi vielä keskikentälle Benjamin Dahlströmin Anton Aaltosen tilalle.

Viimeiset puoli tuntia pelannut Ricardo Cardoso oli lähellä tehdä tyylikkään osuman KaaPon verkkoon.

Nollanelosella meni jonkin aikaa saada pelin juonesta uudestaan kiinni. Vaikka mitään valtavaa rynnäkköä kaarinalaiset eivät saaneet aikaiseksi, KaaPolla oli reilun 10 minuutin ajan hiukan parempi jakso ottelussa.

Klubin saatua rivinsä sai koottua, kotijoukkueen viides maali oli lähempänä kuin vieraiden toinen. Paras paikka siunaantui vaihdosta sisään tulleelle Ricardo Cardosolle reilu 10 minuuttia ennen loppua: São Tomé ja Principen maajoukkuemies pääsi upean haltuunoton jälkeen vasemmalta läpi, mutta sijoitusyritys meni hiukan ohi.

Myös päävalmentaja Miika Nuutinen kiitti joukkueensa esitystä viimeisen puolen tunnin aikana.

– Pienen alkuhämmingin jälkeen pelasimme vajaalla hyvin. Tämäkin kokemus oli meille hyvää oppia tulevaa varten.

Teksti: Juha Valla

HJK Klubi 04 vs KaaPo 4-1 (4-0)

7´ 1-0 Niilo Kujasalo

17´ 2-0 Daniel Rökman

24′ 3-0 Anton Aaltonen

38′ 4-0 Erikson Carlos

61´ 4-1 Blend Miftari

HJK Klubi 04:n kokoonpano: Alex Ramula – Oscar Häggström, Niilo Kujasalo (k,) Taavi Arminen (63´ Ulosajo), Viggo Blummé – Altti Hellemaa (46´ Liam Möller), Anton Aaltonen (66´ Benjamin Dahlström), Aaro Toivonen – Daniel Rökman (59´ Ricardo Cardoso), Erikson Carlos (85´Ville Vuorinen), David Ezeh (59´ Kaius Hardén)

HJK Klubi 04 kohtaa seuraavaksi lauantaina 16. heinäkuuta klo 17.00 vieraissa Hämeenlinnan Jalkapalloseuran.