Tapahtui tänä päivänä vuonna 1965

HJK täyttää 115 vuotta vuonna 2022. Sen kunniaksi muistelemme tällä palstalla vanhoja, hienoja hetkiä. Tänään vuorossa on nostalgiatrippi 1960-luvulle. 

Kuva kirjasta Tähtien tarina
Pentti Kokko ja Kari Lehtolainen paistattelivat päivää Mallorcan harjoitusleirillä 1966 Adidas-laukut mukanaan. Kuva kirjasta Tähtien tarina.

3.3. Tapahtui tänä päivänä vuonna 1965 

Adidaksen ja HJK:n vaatetusyhteistyö on koko Euroopan mittakaavassa pisimpiä yhtäjaksoisia varustesopimuksia. Klubi on käyttänyt Adidaksen nappulakenkiä vuodesta 1965 ja kaikkia muitakin varusteita 1970-luvulta asti, eikä loppua ole näköpiirissä. 

– Se oli iso asia nuorelle kundille, kun sai maksuttomat kengät, muistelee HJK:ta niin ikään 1960-luvulta asti pelaajana ja sittemmin joukkueenjohtajana edustanut Markku ”Peltsi” Peltoniemi.

Peltsi nouti ensimmäisen kerran omat Adidaksen ”pläägänsä” maaliskuun alussa 1965 Haagasta, taloyhtiön autotallista, jossa Adidaksen silloiset maahantuojat säilyttivät varastoaan. 

– Myöhemmin varasto siirtyi Orapihlajatielle, jonne he olivat itse askarrelleet talon seinään katukyltin, jossa luki Adidaskuja 3. Niissä toimitiloissa vietettiin joukkueen kanssa 1960- ja 70-luvun parhaat saunaillat, joissa kannatti viipyä ajan kanssa. Usein nimittäin loppuillan tunteina isännät antoivat meille lätkäkassit ja huikkasivat, että ”käykääs hakemassa varastosta mitä tarvitsette”, Peltsi hymyilee.

Kilpakosijoita on välillä koputellut ovella, mutta HJK:n ja Adidaksen liitto on kestänyt: yhteiselo on pian 60 vuoden eli timanttihäiden mittainen. Niin taloudellinen kuin vaatetuksellinen tuki HJK:lle on ollut kokonaisuudessaan massiivinen. 

Kuten alla olevasta kuvasta näkyy, legendaarisella eurocup-karsintareissulla Manchesteriin syksyllä 1965 puvut olivat Pukevasta mutta laukut Adidaksen. Maaliskuussa hakemillaan Adidaksilla Peltoniemi oli laukonut kotiottelussa 2–3-kavennuksen Unitedin verkkoon. 

Peltoniemen mukaan vielä 1960-luvulla sallittiin yksi poikkeus: aikansa supertähti, 1960-luvulla taidoillaan katsomot täyttänyt Kai Pahlman, sai käyttää henkilökohtaisen sponsorisopimuksensa takia Adidaksen kilpailijan kenkiä.