Valokeilassa #13 Saku Eriksson

Nimi:   Saku Eriksson
Numero:   13
Pelipaikka:   maalivahti
Pituus/paino:   189cm / 83 kg
Veikkausliigaottelut/-maalit:   4 / 0

 19-vuotias Saku Eriksson on pitkän linjan Klubilainen. Nuori maalivahtilupaus aloitti jalkapallon pelaamisen jo 4-vuotiaana Klubin iltapäiväkerhossa. 6-vuotiaana löytyi Herttoniemenrannasta HJK:n kaupunginosajoukkue, jossa Saku pelasi maalissa ja kenttäpelaajana. Sama rooli jatkui myös kolme vuotta myöhemmin, kun hän liittyi HJK Eastin joukkueeseen. 12 vuotiaana kutsu kävi oman ikäryhmän edustusjoukkueeseen, jossa Saku aloitti ensimmäistä kertaa pelaamaan täysipainoisesti maalivahdin roolissa. Lopulta matka on jatkunut aina edustusjoukkueeseen asti, jossa Sakun seuraava tehtävä on saavuttaa mahdollisimman suuri rooli.

-Ehdottomasti seuraava askel on murtautua mahdollisimman paljon pelaavaan kokoonpanoon. Olen ensimmäistä kautta edustusjoukkueen mukana, joten henkisesti tämä on hieman uusi tilanne, mutta toistaiseksi kaikki on mennyt hyvin. Nyt kun olen nähnyt täällä vallitsevan tason, pitää minun vain tehdä kovasti töitä ja saavuttaa sen tason huippu. Koutsille pitää yrittää aiheuttaa maalivahtivalintoihin mahdollisimman paljon päänvaivaa, positiivisessa mielessä tietenkin, Eriksson virnistää.

Erikssonin debyytti HJK:n edustusjoukkueessa oli ainutlaatuinen. Ensimmäinen esiintyminen Klubin paidassa tapahtui nimittäin yli 40 000 ihmisen edessä Olympiastadionilla, jossa vastassa oli yksi maailman kovimmista joukkueista, FC Barcelona.

-Ei ehtinyt jännittää kentälle menoa, koska se tuli niin äkkiä Michaelin loukkaannuttua. Olimme sopineet, että tulen puoliajalla kentälle ja olin unohtanut säärisuojani koppiin kun ajattelin että enhän minä niitä ennen puoliaikaa tarvitse. Vähän siinä meinasi hiki jo tulla, mutta sain sitten joltain lainaan suojat ja painuin kentälle. Vasta pelin jälkeen tajusi, että ketä kaikkia siellä oikein samalla kentällä olikaan ollut. Täysi stadikka ja Barca vastassa, onhan tuo aika huikea paikka tehdä debyytti…

Nuori maalivahti pitää HJK:ta hyvänä paikkana kehittyä ja ottaa uralla askelia eteenpäin. Tällä kaudella Klubin maalivahtivalmennuksesta on vastannut itsekin pitkän uran tolppien välissä tehnyt Ville Wallén. Wallénin lisäksi Eriksson on päässyt seuraamaan kahden hyvän, Tørnesin ja Doblasin, maalivahdin tekemistä ja ammentamaan oppia myös heiltä.

 -Villeltä olen saanut paljon hyviä vinkkejä erilaisiin pelitilanteisiin ja sijoittumiseen. On ollut hauskaa työskennellä hänen kanssaan. Hän on ensimmäistä vuotta valmentajana ja on innokas itse kehittymään hommassaan. Olemme käyneet ottelut ja vastustajat tosi tarkasti läpi, keskitytty oikeastaan jokaiseen mainitsemisen arvoiseen tilanteeseen. Tämä kaikki on ollut minulle vähän uutta aiempaan uraani verrattuna, mutta se on kehittänyt mielestäni minua paljon maalivahtina. Miken ja Tonin kanssa on ollut hauskaa ja olemme sparranneet paljon toisiamme. Varsinkin Toni on todella kokenut veskari ja olen oppinut heiltä molemmilta paljon hyviä asioita.

Veikkausliigaurallaan Eriksson on nyt ehtinyt pelaamaan neljä ottelua. Eurooppa-liigassa vastuuta ei vielä toistaiseksi ole tullut, mutta valmennusjohdon luottamuksesta Erikssonia kohtaan kertoo se, että Saku oli maalilla Klubin varmistaessa Suomen mestaruuden TPS:ää vastaan Turussa. Omasta pelityylistään ja vahvuuksistaan Erikssonilla on selkeä käsitys.

 -Pelityyliltäni olen aika perusveskari. Olen aina pyrkinyt luotettavaan olemukseen maalilla, sillä puolustuslinjalle on todella tärkeää luottaa omaan maalivahtiin. Ennen olin ehkä enemmän maaliviivalla torjumassa, mutta nykyisin pyrin hallitsemaan omaa aluetta vähän enemmän. Isoin vahvuuteni on ehdottomasti torjuminen, mikä on tietysti se maalivahdin tärkein homma. HJK:ssa maalivahdit ovat oikeastaan aina pyrkineet pelaamaan paljon jalalla ja siinä olenkin kehittynyt tämän vuoden aikana runsaasti. Tietysti kehitettävää löytyy aina ja ainakin fysiikkaa minun on vielä kehitettävä paljon lisää.

Lähes jokaisen suomalaisen jalkapalloilijan tavoin, Erikssoninkin unelmat ovat Suomen rajojen ulkopuolella. Suurimmaksi haaveekseen Eriksson kertoo pelata Englannissa ja Manchester Unitedin joukkueessa, jota hän on pienestä pitäen kannattanut.

 -ManU:ssa pelaaminen olisi mahtavaa, mutta jos joskus pääsen mihin tahansa kovaan ulkomaiseen sarjaan, on silloin oltava tosi tyytyväinen. Itseltäni tällaisen unelman toteutuminen vaatii mielestäni kahden seuraavan vuoden aikana kunnollista läpilyöntiä Suomessa. Minun pitää päästä vahvaan asemaan Klubissa ja esimerkiksi Eurooppa-liigan pelit ovat sitten siinä vaiheessa loistavia näyttöpaikkoja kansainväliseen läpilyöntiin. Näissä peleissä maalivahdin on aina esiinnyttävä edukseen, jos joukkue haluaa menestyä. Jos joskus pääsen pelaamaan Euroopan suurimpia turnauksia Klubin paidassa, olisi se minulle todella iso juttu, koska olen pelannut HJK:ssa koko urani ajan.

Jalkapallouran jälkeistä aikaa Eriksson ei vielä turhaan murehdi. Syksyllä viimeiset ylioppilaskirjoituksensa loppuun suorittanut Saku aikoo keskittyä pelkästään jalkapalloiluun ainakin seuraavan 1-2 kauden ajan. Jonkinnäköinen käsitys peliuran jälkeisestä ammatista on jo kuitenkin kypsymässä nuorukaisen mielessä.

-Oikeustieteellinen ja Kauppakorkeakoulu tuntuvat tällä hetkellä aika kiinnostavilta. Olen aina ollut kova argumentoija ja siksi asianajajan homma kiinnostaa. Myös koko bisnesmaailma tuntuu aika kiinnostavalta, mutta en aio stressata näistä uravalinnoista vielä hetkeen. Lakki pitäisi tulla päähän joulukuussa ja se on tärkeintä. Myöhemmin voi sitten alkaa miettimään opiskeluja pelaamisen ohessa.

Vapaa-ajallaan Eriksson pyrkii keksimään muutakin tekemistä, kuin jalkapallon ääressä pyörimisen. Aikaa kuluu kavereiden ja tyttö-ystävän kanssa hengailun lisäksi ainakin koirien kanssa lenkkeilyyn.

-Tietysti aina välillä tulee katseltua jotain koosteita matseista tietokoneelta ja ehkä jotain ulkomaisia pelejä TV:stä, mutta vapaa-ajalla yritän keksiä muutakin tekemistä ettei ajatukset pyöri kokoajan vain futiksessa. Viihdyn myös hyvin omissa oloissani, mistä ehkä heijastuu myös pelipaikkavalintani. Minulla ei nimittäin tolppien välissä tule tylsää.