Valokeilassa: Mac Kandji #99 

Nimi:   Mac Kandji
Numero:   99
Pelipaikka:   hyökkääjä
Pituus/paino:   193 cm / 79 kg
Veikkausliigaottelut/-maalit:   8 / 5

 

Mac Kandji on noussut nopeasti yhdeksi Klubin hyökkäyspelin tärkeimmistä palasista ja harpponut itsensä helsinkiläisen jalkapalloyleisön sydämiin vauhdikkaalla ja viihdyttävällä pelityylillään. Yli 190 senttiä pitkä taituri on yhdeksässä pelaamassaan ottelussa viimeistellyt jo kuusi maalia ja tahti tuntuu vain yltyvän kesähelteiden saapuessa. 28-vuotias Kandji aloitti peliuransa Yhdysvalloissa paukuttamalla maaleja MLS-sarjassa New York Red Bullsin paidassa. Sieltä matka jatkui Coloradon ja Houstonin kautta Kreikkaan Kalloniin ja Levadiakokseen, ja lopulta Helsinkiin. Ensimmäiset askeleensa jalkapalloilijana Kandji otti pikkupoikana Gambiassa.

– Jalkapallo kulkee perheessä. Isäni, setäni ja serkkuni pelasivat ja kasvoin pelaten kavereideni kanssa kaduilla. Isäni puoli suvusta on Senegalista ja äitini puoli Gambiasta, mutta gambialaiset ja senegalilaiset ovat tavallaan sukua keskenään. Gambialaisilla on usein sukua Senegalissa ja toisin päin. Varttuminen Gambiassa oli hauskaa, meillä oli tietty rutiini elämässämme. Mentiin kouluun, pelattiin siellä jalkapalloa, tultiin kotiin ja lähdettiin pelaamaan kavereiden kanssa jalkapalloa, sitten tehtiin läksyt, mentiin nukkumaan ja sama uudestaan. Vietin osan nuoruudestani siellä ja osan Yhdysvalloissa, joka taas oli täysin erilainen kulttuuri. Sopeuduin sinnekin kyllä nopeasti, lapsena se on helppoa, muisteli Kandji.

14-vuotiaana Kandji sairastui malariaan ja joutui yli viikoksi sairaalaan yhdessä serkkunsa Abdoun kanssa. Yhdysvalloissa pelatessaan hän toimi tautia vastaan taistelevan Nothing But Nets -kampanjan lähettiläänä.

– He tekevät upeaa ja tärkeää työtä. Nothing But Nets kerää rahaa levittääkseen ympäri maailmaa hyttysverkkoja, jotka suojaavat malariaa kantavien hyttysten pistoilta nukkuessa. Olin itse kuolla malariaan nuorena, joten halusin ehdottomasti mukaan toimintaan. Yritän edelleen olla aktiivinen ja haluan jatkossa tehdä yhä enemmän auttaakseni.

 

Hymyilevä Helsinki

Peliura on vienyt Macia ympäri maailmaa New Yorkista Lesboksen saarelle Kreikkaan. Kuluneet kaksi kuukautta Helsingissä ovat kuitenkin tehneet häneen suuren vaikutuksen.

– Täällä on ollut upeaa! Olen nauttinut ajastani Helsingissä valtavasti. Minusta on hienoa kokea erilaisia asuinpaikkoja ympäri maailmaa, mutta tämä on ehdottomasti yksi suosikeistani. Ihmiset ovat hyvin ystävällisiä ja kaikki on mennyt upeasti. Rakastettuni asuu Saksassa ja olemme päässeet näkemään toisiamme, joka on tietenkin merkittävä plussa. Talvi täällä on kuulemma aika stressaavaa, mutta minun onnekseni saavuin sen päätyttyä. Minulla ei ole kuin rakkautta Helsinkiä kohtaan.

Jalkapallokentille kaivataan usein lisää persoonallisia pelaajia ja juuri sellainen Kandji on. Hän on pitkän vartensa sekä hurjan juoksunopeutensa ansiosta suuri fyysinen pelote vastustajalle ja näyttävien sekä tehokkaiden harhautustensa takia usein lähes mahdoton pideltävä yksi vastaan yksi -tilanteissa.

– Pidän niistä kymmenestä sekunnista maalin tekemisen jälkeen, kun katson ylös ja näen joukkuekavereiden ja yleisön iloitsevan. Sen onnen näkeminen ihmisten kasvoilla on upeaa. Se on ehkä suosikkiasiani jalkapallossa. Rakastan myös taitoa kentällä, sitä kun jollain on täydellinen kosketus palloon. Minulle henkilökohtaisesti on tärkeää tietenkin tehdä kaikkeni joukkueen eteen, mutta myös antaa jotakin kannattajille. Haluan heidän nauttivan, kun he tulevat katsomaan otteluja. Yksi vahvuuksistani on pienestä pitäen ollut puolustajan ohittaminen yksi vastaan yksi -tilanteissa ja nautin niistä tilanteista. Yleisö pitää siitä kun puolustaja viedään pihalle ja se saa minut haluamaan niihin tilanteisiin uudestaan ja uudestaan, myhäilee Kandji. 

Viihtyminen on näkynyt myös peliesityksissä. Kandji on heiluttanut vastustajan verkkoja neljässä viimeisessä ottelussa ja noussut tasaiseen tahtiin kohti maalipörssin kärkisijoja.

– Kovaa työtä ja nälkää maalintekoon. On tärkeää olla nälkäinen, haluta tehdä kaikkensa jotta pallo menisi maaliin. Ei saa olla tyytyväinen, vaikka edellisessä ottelussa olisikin onnistunut maalinteossa. Keskityn peleihin yksi kerrallaan ja yritän auttaa joukkuetta voittamaan pisteitä. Teen mitä ikinä tarvitsee jotta voitamme, oli se sitten tärkeä taklaus, hyvä syöttö tai vastustajan puolustusta venyttävä juoksu.

Vieraskiertueella

Maalintekoa on vauhdittanut myös siirto laidalta kärkeen. Kandjille paikka kuin paikka kelpaa kentällä, mutta nyt hän uskoo olevansa tehokkaimmillaan.

– Alunperin olen kärki, mutta Houstonissa minua peluutettiin paljon laidalla nopeuteni vuoksi. Sitä ennen olin pelannut siellä vain hetkittäin. Suosikkipaikkani on kärjessä ja uskon auttavani joukkuetta eniten siellä, oli se sitten linjan taakse juoksemista tai pallon suojaamista. Mutta loppujen lopuksi pelaan siellä, missä valmentaja minun haluaa pelaavan.

Välimatkat Suomessa ovat pitkiä ja Klubin viime otteluiden vierasputki on vienyt joukkuetta ympäri maata. Kandjille pitkät bussimatkat ovat uusi asia ja vaativat totuttelua.

  • Jos olen ihan rehellinen, niin en ole vielä tottunut siihen. Matka Pietarsaareen ja takaisin oli oikeastaan ensimmäinen pidempi reissuni ja totta puhuakseni se oli aika rankkaa. Tuntui kuitenkin hienolta palata täydet kolme pistettä mukana.

Klubi haki toukokuussa täyden pistepussin myös Rovaniemeltä ja samaa lähdetään hakemaan nyt.

– Se on vaikea paikka pelata. Viimeksi puolustimme todella hyvin ja voitimme. Helppoa voittaminen ei tule olemaan tälläkään kertaa. Ei ole väliä miten voitto tulee, kunhan se tulee.

 

RoPS – HJK keskiviikkona 11.6. kello 18.30 alkaen Rovaniemen Keskuskentällä. Ottelu näytetään suorana lähetyksenä Veikkaus TV:stä.