Jalkapallo kuuluu kaikille

Kansallisen Liigan pelaajat ja Pelaajayhdistys ottavat kantaa samanarvoisuuden puolesta.

Jalkapallon naisten pääsarja Subway Kansallinen Liiga ottaa tulevan viikonlopun kierroksellaan vahvasti kantaa samanarvoisuuden puolesta, kun liigajoukkueiden pelaajat käyttävät otteluissaan sateenkaaren värisiä kengännauhoja.

Kansallisen Liigan, Pelaajayhdistyksen ja Punainen kortti rasismille -hankkeen yhteisellä tempauksella halutaan tuoda esiin niin jalkapalloon kuin yhteiskuntaankin kuuluvaa ihmisten samanarvoisuutta ihonväriin, sukupuoleen, uskontoon tai seksuaaliseen suuntautumiseen katsomatta.

Suomen Palloliiton missio ”Jalkapalloa jokaiselle” sisältää laajan yhdenvertaisuuden tavoitteen. Tämä sanoma on yksiselitteinen ja tarkoittaa, että suomalaisen jalkapallon ja futsalin ovet ovat auki jokaiselle ihmiselle, jokaisena päivänä sukupuoleen, seksuaaliseen suuntautumiseen tai muuhun taustaan katsomatta.

 – Jalkapallo kuuluu kaikille ja tämän viestin pitää olla selkeä ja kirkas vuoden jokaisena päivänä, Palloliiton pääsihteeri Marco Casagrande sanoo.

Kansallinen Liiga on yhdessä pelaajiensa ja seurojensa kanssa muodostanut arvopohjan, jonka pohjalta liigan toiminnan kehittäminen tapahtuu. Ottelukierroksellaan syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna liigapelaajat tuovat esiin samanarvoisuuden arvoa käyttämällä pelikengissään sateenkaaren värisiä kengännauhoja.

– Urheiluperheessä jokaisen on saatava olla oma itsensä – niin kentällä kuin sen ulkopuolellakin. Kansallinen Liiga pelaajineen seisoo vahvasti modernien arvojen takana kunnioittaen samalla kunkin kanssaihmisen omaa ajatusmaailmaa, Palloliiton kehityspäällikkö Heidi Pihlaja lisää.

Kengännauhoja käyttämällä liigapelaajat pyrkivät nostamaan esiin samanarvoisuuden vahvistamista yhteiskunnassa edelleen.

– Pelaajien osallistuminen yhteiskunnalliseen arvokeskusteluun on tätä päivää maailmalla ja Suomessa. Olemme aiemmin jakaneet Jalkapallon Pelaajayhdistyksen ja Punainen kortti rasismille -hankkeen kanssa yhteistyössä kapteeneille sateenkaarinauhoja, joita onkin näkynyt eri sarjoissa kapteenien hihoissa mukavasti. Tämä on luontevaa jatkumoa kapteenien viitoittamalla tiellä, sanoo Jalkapallon Pelaajayhdistyksen yhteyspäällikkö Panu Autio

Yhdenvertaisuuden arvon takana seisoo myös Punainen kortti rasismille -hanke, jonka projektipäällikkö Linda Ruutu toimii myös Pelaajayhdistyksen hallituksessa sekä HJK:n liigajoukkueen kapteenina.

– On äärimmäisen tärkeää luoda turvallinen ilmapiiri sekä urheilussa että yhteiskunnassa, jotta eri vähemmistöihin kuuluvat ihmiset voivat luottaa yhdenvertaisuuden toteutumiseen. Tämä vaatii edelleen pitkäjänteistä työtä ja konkreettisia tekoja. Samanarvoisuuden puolesta kampanjointi on juuri tällainen teko ja tärkeä osoitus yhdenvertaisuuden edistämisestä, Ruutu avaa.