Kysy Klubilta! Juho Rantala vastaa

Saimme valtavasti erinomaisia kysymyksiä, kiitos kaikille aktiivisuudesta. Tässä vastauksia niihin kysymyksiin, joihin Juho Rantala on organisaatiossamme juuri se oikea henkilö vastaamaan.
 
 
Hieno idea tämä! Nuorten pelaajien kehityksestä: miten HJK järjestää/valvoo 5-11 vuotiaiden fysiikkavalmennuksen seurassa siten että nuorisovaiheessa pelaajia voidaan kehittää niin ettei tasoitusta muuhun Eurooppaan ole jo annettu?
 
Me olemme lähiaikoina panostaneet vahvasti fyysiseen valmennukseen koko seurassa ja nyt meillä on kaksi päätoimista fyysistä valmentajaa: edustuksessa Anton Matinlauri ja Akatemiassa Petteri Jaatinen, jotka yhteistyössä linjaavat koko seuran fyysisen valmennuksen suuntauksia. Lisäksi Jaatisen apuna Akatemiassa toimii australialainen Justin Frick.
 
Mutta kun puhutaan nuorista ja ennen kaikkea lapsista, niin haluamme antaa virikkeitä. Haluamme vaikuttaa lasten ja nuorten asenteisiin niin, että lapset rakastuvat jalkapalloiluun ja urheiluun, ja että he liikkuvat riittävästi ja monipuolisesti omalla ajallaan. Seuraharjoittelu on kuitenkin prosentuaalisesti hyvin pieni osa lasten ja nuorten liikkumisesta. Tai toivottavasti se on pieni osa. 🙂
 
Lasten ja nuorten arkiliikunnan lisääminen ja monipuolistaminen on kansanterveyden (ja myös huippu-urheilun) kannalta äärimmäisen tärkeä asia, johon kaikkien pitäisi heittäytyä mukaan.
 
 
Näetkö Klubin puhtaana kasvattajaseurana, eli onko seura koskaan pelaajan siirron esteenä jos siirto sotii seuran etuja / joukkuerakennuksen periaatteita vastaan? Onko eroa jos kyseessä on vakiintunut avainpelaaja tai lupaava juniori?
 
Maailma muuttuu. Vuosia sitten usean pelaajan unelma oli pelata HJK:ssa ja liigassa, nyt se unelma on pelata ulkomailla. Käytännössä melkein kaikki neljän ison sarjan ulkopuolella olevat maat ja seurat ovat kasvattajia.
 
Me haluamme olla erittäin laadukas kasvattajaseura, mutta sen ei tarvitse olla ristiriidassa urheilullisten tavoitteidemme kanssa. Meidän paras keino kehittää pelaajia, ja ylivoimaisesti paras keino houkutella pelaajia meille on se, että olemme laadukas ponnahduslauta kovempiin ympyröihin. Meillä on pitkä historia saada pelaajille hyvä seuraava siirto ja se on meille kilpailuetu. Lähtökohtaisesti siis haluamme jatkossakin auttaa lahjakkaimpia pelaajiamme maailmalle. 
 
Ihannetilanteessa akatemiapelaajamme nousevat edustusjoukkueeseen (ja maajoukkueeseen), jossa pelaavat 1-2 vahvaa kautta ja siirtyvät sitten ulkomaille siirtosummalla, ja palaavat sitten vuosien jälkeen Klubiin vahvoina paluumuuttajina.
 
Totta kai on mahdollista lähteä jo suoraan Akatemiasta maailmalle. Pyrimme aina löytämään kaikkia osapuolia tyydyttävän ratkaisun, mutta tietysti seuran on pidettävä huoli myös omista eduistaan.
 
 
Epäilen etten saa tähän vastausta mutta en pysty vastustella: saatiinko Morelos diiliin vivutettua jatkoprosentit tulevista siirroista? Erään skottimedian mukaan 15% ainakin seuraavasta siirrosta Klubille.
 
Et saa ehkä niin yksityiskohtaista vastausta kuin haluaisit :), mutta Morelosin sopimuskokonaisuuden neuvottelussa HJK pärjäsi hyvin.
 
Alan yleinen sopimuskäytäntö osapuolien kesken on, etteivät yksityiskohdat ole julkisia, eli kyse ei ole pelkästään meistä. Monesti tämäntyyppisessä sopimuskokonaisuudessa voi olla aiempiakin sopimuksia mukana. Meillä on tällä hetkellä useita pelaajia maailmalla, joista on hyvä potentiaali tulla jatkossakin tuloja jatkosiirtojen tai esimerkiksi solidaarisuusrahojen kautta. 
 
 
Mitä Klubissa tehdään, jotta Stavitskin, Soisalon jne. kaltaiset pelaajat saataisiin tulevaisuudessa jäämään Klubiin sen sijaan, että siirtyvät peliajan perässä muualle?
 
Meidän pitää jatkuvasti kehittää toimintaamme, jotta pelaajat aidosti kokevat, että HJK on paras mahdollinen kasvualusta. Haluamme, että jatkossa liigajoukkueemme on entistä omavaraisempi, jotta nuoret pelaajamme uskovat saavansa mahdollisuuden edustusjoukkueessa. Totta kai edustusjoukkueemme on todella kova, joten se vaatii paljon myös nuorilta pelaajiltamme. Olen erittäin tyytyväinen, että esimerkiksi tällä hetkellä usea motivoitunut akatemiapelaaja on tehnyt meidän kanssa pitkän sopimuksen. Ja hyvä myös muistaa, että Euroopan mittakaavassa olemme arvostettu kasvattajaseura.
 
 
Arviolta kuinka moni Töölön pelaaja tulee saamaan näyttöpaikan edareissa talven aikana? 
 
Verkot tötterölle HJK Töölö niin kuka tietää.
 
 
Pelitavan yhtenäistäminen Klubi04:n ja edustusjoukkueen kanssa menossa. Missä mennään  sen suhteen, ja kuinka se näkyy juniorijoukkueissa? Miten Klubi pystyy jalostamaan maalintekijöitä? Jolle viimeisin junnuista – edes penkillä ei sen jälkeen.
 
Kaikki HJK:n joukkueet, niin kuin parhaat joukkueet yleensäkin, pyrkivät pelaamaan samojen periaatteiden mukaisesti. Me haluamme kontrolloida peliä kaikissa sen vaiheissa. Useimmiten se tarkoittaa vahvaa pallonhallintaa, monipuolisia syöttökombinaatioita ja aggressiivista prässipelaamista näin lyhyesti kuvailtuna. 
 
Maalintekijöiden löytäminen ja kehittäminen ovat yksi HJK:n ja myös suomalaisen futiksen suurimmista haasteista. Se on jalkapallon vaativin pelipaikka. Meidän seurojen pitää jo nuoresta pitäen vaalia, rohkaista, kannustaa ja usein myös ymmärtää niitä pelaajia, jotka himoitsevat tehdä maaleja. 
 
 
Missä hankinnat?
 
Meillä on jo nyt erittäin vahva joukkue, joten kevein perustein emme hankintoja tee. Mutta ehkä yksi, korkeintaan kaksi vahvistusta on vielä mahdollista. Pelaajia on tarjolla kymmeniä, mutta niitä joiden hinta/laatu -suhde on kohdillaan on todella harvassa. 
 
Tiedän että ihmiset tykkäävät vahvistuksiin liittyvistä huhuista, mutta uskon että ihmiset ovat tyytyväisiä, että olemme erittäin tarkkoja pelaajarekrytoinnissamme. Lisäksi pitää muistaa, että meillä on hyviä omia nuoria lyömässä läpi. 
 
 
Onko Vertainen edarissa tulevalla kaudella?
 
Eetu on yksi niistä nuorista pelaajista, jolla on hyvät mahdolliset lyödä läpi tällä kaudella edustusjoukkueessa. Viime kausi oli Epalta mainio, ja harjoituskausi on tähän asti sujunut mallikkaasti. 
 
 
Pitäisikö HJK:n katsastaa omilta akatemiapelaajiltaan ensisijaisesti erikoiskykyjä joissa pelaaja on erityisen hyvä ja ovatko nykyään HJK:n akatemiapelaajat hieman tasapaksuja jokapaikanhöyliä? Eli tasainen pelaaja vs yhdella erikoiskyvyllä ratsastava luonnonlahjakkuus?
 
Tähän ei lyhyt vastaus riitä, mutta yritän. Jyrki Heliskoski sanoi viisaasti: vahvuudet määrittävät minkälainen pelaaja olet, ja heikkoudet sen, millä tasolla pelaat.
 
Yhtä oikeaa vastausta ei ole. Maailma on täynnä tasaisen vahvoja peruspelaajia ja täynnä pelaajia, joilla on erityisominaisuuksia. Tasapaksuista jokapaikanhöylistä tuskin tulee huippuja, mutta sekin voi olla erityisominaisuus, jos on monella osa-alueella todella hyvä. Tämä on tietysti myös hieman pelipaikkakohtainen kysymys. 
 
 
Kun Ykkösen ja Veikkausliigan välillä ei vapaasti siirry pelaajat, miten varmistetaan Klubi04:stä edariin nousevien kohdalla, ettei lupaava pelaaja jää ilman ’varmaa peliaikaa’ ykkösessä, ja jämähdä edarin penkinlämmittäjäksi?
 
Me pyrimme seurana jatkuvasti pitämään huolen, että nuoret lupauksemme saavat riittävän määrän pelejä kauden aikana parhaalla mahdollisella tasolla. Menee järjestyksessä Liiga, Klubi 04, tai mahdollinen laina. 
 
 
Mistä syystä jokaisesta pelaajasiirrosta ollaan niin salamyhkäisiä? Siirtosummissa etenkin, onko Klubin tahto, vaiko jonkun toisen osapuolen tahto?
 
Alan yleinen sopimuskäytäntö osapuolien kesken on, etteivät yksityiskohdat ole julkisia, siitä  ”salamyhkäisyys”.
 
 
Kuka scouttasi Moreloksen? Saako Klubi korvauksen, jos/kun Morelos siirtyy Valioliigaan tai muualle hinnalla, jossa on yksi nolla enemmän?
 
Klubissa kyse on aina ryhmätyöstä, eli useat eri henkilöt antavat arvion pelaajasta, kuten tässäkin tapauksessa. Meillä on hyvä työnjako: usein kontaktit ja neuvottelut ovat Akin osaamista, ja pelaajien laadullinen arvio valmennuksen ja urheilujohdon heiniä.
 
 
Lähestyttäessä kovan CV:n omaavaa vapaata agenttia, neuvotellaanko jo tammikuun aikana vai isketäänkö vasta Keski-Euroopan siirtoikkunan sulkeutumisen jälkeen? Mikä on Klubin kilpailukyky pelaajamarkkinoilla pääsääntöisesti verrattuna Skandinavian pääsarjojen joukkueisiin?
 
Olemme koko ajan, vuoden ympäri kiinnostuneita hyvistä pelaajista. Yleensä prosessi saada pelaaja tänne kestää kauan ja meillä on koko ajan eri vaihtoehtoja työn ja tarkkailun alla. Joka tapauksessa kovan CV:n pelaajan kiinnostus Suomea ja pohjoismaita kohtaan kasvaa helmikuussa. 
 
Taloudellisesti emme pysty mitenkään kilpailemaan Ruotsin, Tanskan tai Norjan parhaiden seurojen kanssa. Onneksi kyse ei kuitenkaan aina ole rahasta. HJK:lla on hyvä maine, sillä päivittäinen toimintamme, ammattimaisuutemme ja olosuhteemme kestävät vertailun hyvin. Meille on myös ansaitusti hyvä maine ponnahduslautana kovempiin/rahakkaampiin sarjoihin. Halusimme tai emme, se on itse asiassa usein merkittävä tekijä pelaajasiirroissa.
 
 
Mitä kuuluu pelaajien scoutattaus prosessiin?
 
Miten välttää tunteella valintojen tekeminen, kun kasataan joukkuetta? Klubissa ilmeisesti päätökset hajautettu useammalle ihmiselle, mutta moneyball-tyylistä laajaa tilastoanalyysiä ei ole? Rakennatteko pelaajista jonkinlaisen vakioidun pelaajakortin: nopeus, luonne, tekniikka jne? Kuinka iso riski on, että omat tunteet, mieltymykset, ensivaikutelma, henkilökemiat tai muut heikentää ratkaisuja? Ja tiedostetaanko se prosessin aikana? Ja toisaalta paljonko joukkueenrakennuksessa on hyvä olla perstuntumaa mukana: jostain vain on selittämätön hyvä tai huono tunne?
 
Kun FIFA18 pelissä pelaajien kanssa tehdään diilejä, maksetaan pelaajille liksan lisäksi allekirjoitusbonus ja mahdollisia suoritebonuksia. Kuinka yleistä erillisten bonusten maksaminen on Suomessa / Klubissa?
 
Ensin selvitetään pelaajatarve yhdessä valmennusjohdon kanssa. Sitten katsotaan oma reservijoukkue. Jos omasta seurasta ei tarvittava pelaajaa löydy, siirretään katse ulkopuolelle. 
 
Tieto mahdollisesta vahvistuksesta voi tulle monenlaisesta lähteestä. Agentit toki tarjoavat eniten pelaajia, mutta joskus tieto pelaajasta voi tulla toisesta seurasta, valmentajilta, scouteilta jne. Kyseessä voi olla myös pelaaja, jota olemme seuranneet pidemmän aikaa.
 
Kun mielenkiintoinen pelaaja ilmaantuu, kaivamme kaiken mahdollisen tiedon mitä on saatavilla. Meillä on erittäin laajat tilastot suurimmasta osasta pelaajia. Tilastoja, videoita ja statistiikkaa on tarjolla valtavasti muun muassa Wyscoutin ja InStatin kautta. Lisäksi teemme tai hankimme pelaajasta myös laadullisen analyysin. Totta kai selvitämme pelaajan persoonasta niin paljon kuin mahdollista ja sitä tietoa ei juuri koskaan tilastoista saa. Meillä on iso kansainvälinen verkosto, mutta totta kai se oma ”perstuntuma” on myös tärkeä tekijä.
 
Olemme ylipäätään huolellisia, joskus jopa varovaisia, sillä haluamme olla mahdollisimman varmoja uusista vahvistuksista. 
 
 
Onko pelaajabudjetissa olemassa aina tietynlaiset raamit joiden mukaan pelaajien palkat määräytyvät? Tarkoitan esim sitä,että onko etukäteen jo karkeasti seuran sisällä määritelty paljonko esim 1. maalivahti saa maksaa, paljonko avauskokoonpanoon saa upota rahaa, kuinka isot palkkaerot joukkueen sisällä saa max olla jne.
 
Kuinka iso porukka joukkuetta rakentaa (Klubissa) ja kenen sana painaa eniten pelaajia valitessa. Ja kuka sen viimeisen sanan sanoo(valmennus, johto?) jos on ns. pattitilanne, esim kaksi pelaajaa mutta toinen vain otetaan? Onko koskaan käynyt niin että pelaajan valinta on kaikesta miettimisestä ja tiedustelusta huolimatta mennyt täysin pieleen, puhutaan nyt vaikka 2010 luvun hankinnoista. Inhimillisyyshän liittyy kaikkeen tekemiseen.
 
Joukkuetta rakentavat jalkapallojohtaja, toimitusjohtaja ja valmennusjohto. Vastuu on jalkapallojohtajalla, mutta pelaajahankinnat teemme yhteistyössä. Lähtökohtaisesti kaikkien osapuolten pitää näyttää vihreää valoa, muuten pelaaja ei hankita/yritetä hankkia. Sitten tietysti hankinnat pitää tapahtua meidän budjetin raameissa.
 
Pelaajahankintojen onnistumisprosentti ei jalkapallossa missään päin maailmaa ole koskaan sata, vaikka kaikki mahdollinen taustatyö olisi tehty huolella. Aina välillä käy niin, että ns. huippuhankinnat epäonnistuvat, kun taas pienemmän profiilin hankinnat onnistuvat. Onnistumiseen vaikuttavat lopulta niin moni asia.
 
 
Kun uuden pelaajan personaa selvitellään, tehdäänkö esim soittokierros entisille valmentajille tai haastatellaanko pelaaja ennen signausta? Missä näet ne pelaajapolun kehityskohteet, joiden avulla omia kasvatteja murtautuisi jatkossa edustuksen avauskokoonpanoon entistä enemmän? Miten näet lajin valmennuksen kehittyneen viimeisen 10 vuoden aikana verrattuna ns vanhan koulukunnan koutsien aikaan?
 
Kaikki mahdollinen selvitetään. Pelaajan persoonasta keskustellaan muun muassa entisten valmentajien kanssa ja tietysti myös pelaajan kanssa. 
 
Pelaajapolun kehityskohteet. Hyvä ja tärkeä kysymys. Kysymys on kuitenkin niin laaja, että pystyn vain sohaisemaan pintaa. Tärkein on tietysti laadukas arki. Se kuulostaa välillä sanahelinältä, mutta se on lopulta ratkaiseva tekijä. Se ei kuitenkaan tarkoita pelkästään seuroissa tapahtuvaa toimintaa vaan lapsien/nuorten kohdalla omatoimista harjoittelua ja rakastumista lajiin.
 
Jos mennään jo aikuisiän kynnykselle niin meillä pitää olla henkisesti vahvoja pelaajia, jotka ovat valmiita kilpailemaan ja tekemään töitä enemmän kuin muut. 
 
Ja lopuksi vielä erittäin tärkeä asia. Meillä on HJK:ssa kasvamassa erittäin hyviä nuoria pelaajia. Koko seuran pitää luottaa näihin nuorukaisiin vielä entistä enemmän. Näin voimme tehdä oikeasti muutoksen HJK:ssa ja suomalaisessa futiksessa. 
 
 
Mikä on naisten merkitys HJK:lle, pelaajana ja katsojana?
 
Naisten liigajoukkue ja tyttöjen joukkueet ovat tärkeä osa HJK-perhettä. Seuralle on tärkeää, että myös naiset ja tytöt löytävät tiensä HJK:n otteluihin.
 
 
Mikä oli syynä Ngeukamin myyntiin ulkomaille?
 
Raha, Pelvas ja inhimillisyys
 
 
Nyt lähdetään aika isolla riskillä kauteen kahden todella kokemattoman veskarin kanssa: onko pöytälaatikossa nimilista valmiina maalivahtivaihtoehdoista siltä varalta että kumpikaan nuorista ei vakuuta ennen europelejä vai ollaanko sormi suussa jos pahin skenaario toteutuu?
 
Maalivahtitilanne on erinomainen. Meillä on edustusjoukkueessa kolme erinomaista maalivahtia. 
 
 
Aikooko HJK panostaa lähivuosina enemmän datan hyödyntämiseen pelaajahankinnoissa? Onko Kubilla omaa pelaajascouttia?
 
Hyödynnämme jo nyt dataa pelaajahankinnoissa. 
 
Päätoimista pelkästään pelaajatarkkailuun keskittyvää henkilöä/henkilöitä ei ole, mutta meillä on laaja verkosto, jonka apua käytämme. 
 
 
Nyt kun Klubi 04 nousi ykköseen, muuttuuko sen pelaajapolitiikka mitenkään? Onko esimerkiksi suunnitelmia hankkia 04:ään hieman kokeneempia pelaajia ns. mentoreiksi nuorille?
 
Mahdollisesti, mutta vain jos oikea tyyppi löytyy, ja tällöin iso arvo on nimenomaan kyky mentoroida. Viime kaudella Vallu Minkenen oli loistotyyppi. Kun itse valmensin Klubi 04:sta meillä oli hieman kokeneempina herroina Erfan Zeneli ja Kalle Sormunen, jotka toivat paljon lisäarvoja arkipäivän tekemiseen.
 
 
Who is the best Player ever played in HJK? Top5?
 
I grew up watching HJK as a fan in the 80’s so here is my top 5 based on that.
1. Jallu Rantanen
2. Erkki Valla
3. Juha Dahlund
4. Olli Isoaho
5. Pasi Rautiainen
 
 
Nike vai Adidas kumpia napiksia HJK käytää enemmän?
 
Vain Adidas. Adidas on HJK:n luotettava ja pitkäaikainen kumppani.