Europelit käyntiin kotiottelulla

Europelit alkavat HJK:n osalta tiistaina, kun Färsaarten mestari HB Tórshavn saapuu vieraaksi Helsinkiin.

Evans Mensah ja Kaan Kairinen - HJK Helsinki

HJK vs Tórshavn – Osta liput matsiin: HJK.fi/liput »

Klubi lähtee kamppailuun allaan maukas voitto Stadin derbystä lukemin 2-0. Sinivalkoisten maaleista vastasivat jo avauspuoliajalla osuneet Kaan Kairinen ja Sebastian Dahlström. Kamppailu oli Klubilta jälleen todella ehjä kokonaisuus eikä vastustaja päässyt käytännössä lainkaan vaarallisille maalipaikoille.

Nyt katseet suuntautuvat kuitenkin Eurooppaan. HJK on osallistunut europeleihin jokaisena vuotena 2010-luvulla. Yhteensä kansainvälisiä pelejä on kertynyt tässä ajassa 54, joista kuusi Euroopan liigan lohkovaiheessa. Vain kertaalleen taival on katkennut heti ensimmäistä vastustajaa vastaan: kaudella 2013-14 Nõmme Kalju eteni jatkoon yhteismaalein 1-2.

HJK:n 2010-luvun 48 karsintaottelun saldona on 16 voittoa, 11 tasapeliä sekä 21 tappiota. Mukaan on mahtunut myös melkoisia murskajaisia: kaudella 2011-12 Klubi kaatoi ensimmäisessä otteluparissaan Bangor Cityn peräti yhteismaalein 13-0 ja pari vuotta myöhemmin KR Reykjavikin lukemin 9-1.

Klubi on ollut iskussa varsinkin Töölössä. 2010-luvun 24 kotikarsintapelistä joukkue on voittanut kymmenen ja tasapelejä sekä tappioita on kertynyt seitsemän kumpaakin. Kotipelien maaliero on 44-28.

16 edellisestä kotikarsintapelistä tappioita on ainoastaan kolme, joista kaksi tuli viime kaudella. Klubi avasi taipaleensa Mestarien liigan karsintojen ensimmäiseltä kierrokselta, jossa Víkingur Gøta kaatui yhteismaalein 5-2. Seuraavalla kierroksella valkovenäläinen BATE Borisov oli niukasti parempi lukemin 1-2 ja Eurooppa liigan puolella taival katkesi slovenialaisen Olimpija Ljubljanan käsittelyssä maalein 1-7.

Klubi kohtaa kolmatta kertaa färsaarelaisen joukkueen. Víkingur Gøtan lisäksi seura on kohdannut B71 Sandurin kaudella 1994-95, jolloin HJK oli parempi lukemin 7-0. Saldo färsaarelaisia vastaan onkin toistaiseksi neljä voittoa yhteismaalein 12-2.

Klubin kokoonpanosta puuttuvat edelleen Harmeet Singh ja Joonas Vahtera.

Tórshavn hyvässä iskussa Helsinkiin

HB Tórshavn on kotimaansa menestynein seura. Viime kaudella se palasi mestariksi neljän vuoden tauon jälkeen ja seuran palkintokaapista löytyy 26 cup-voiton lisäksi nyt 23 mestaruutta.

Kuluva sesonki on lähtenyt HB:ltä kohtalaisesti käyntiin. Joukkue on 15 ottelun jälkeen sarjataulukon viidennellä sijalla 30 pisteen kera. Sarjataulukko on todella kaksijakoinen: HB:llä on piikkipaikkaan matkaa viisi pistettä, kun taas seuraava joukkue sen alapuolella on 12 pisteen päässä.

HB:stä löytyy varsinkin tulivoimaa: se on tehnyt 38 maalia, mikä on sarjan isoin lukema. Joukkueen paras maalintekijä on kymmenen osumaa viimeistellyt Adrian Justinussen. Sisäisen maalipörssin toisena on kahdeksan maalia iskenyt Ári Mohr Olsen. 38 maalista on vastannut yhteensä kymmenen eri pelaajaa.

Tórshavnin sesonki käynnistyi laimeasti maaliskuussa. Neljän otteluun jälkeen kasassa oli vain yksi voitto ja yhteensä viisi pistettä. Kesän lähestyessä kurssi kääntyi kuitenkin nousuun.

Tiistain kamppailuun HB lähtee neljän voiton putkessa. Ruuti on ollut näissäkin kuivaa: voittojen maaliero oli 19-5. Olsen on osunut näissä peleissä kuudesti ja Justinussen neljästi.

HB on osallistunut europeleihin lähes joka vuosi siitä lähtien, kun Färsaarten jalkapalloliitto littyi UEFAan vuonna 1992. Ainoastaan kausina 2002–03, 2012–13 ja 2018–19 HB ei ole ollut mukana kansainvälisissä peleissä.

Tulokset ovat tosin jääneet usein varsin laihoiksi. HB on voittanut historian saatossa kaksi otteluparia: heti avauskaudellaan Euroopassa 1993–94 luovutusvoiton myötä FK Jelgavan sekä kaudella 2014–15 gibraltarilaisen Lincol Red Impsin yhteismaalein 6-3. Yhteensä HB on kohdannut 23 vastustajaa, joten 21 kertaa yhteistuloksena on ollut tappio.

Varsinkin vierasottelut ovat olleet haastavia. HB on pelannut 23 karsintaottelua vieraskentällä, mutta ei ole voittanut näistä ainuttakaan. Viidesti tuloksena on ollut tasapeli. Vieraspelien maaliero on 7-75.

Katso videolta Nikolai Alhon haastattelu:

UEFA Champions League 1QR
HJK Helsinki vs HB Tórshavn
Ti 9.7.2019 klo 19:00

Liput: HJK.fi/liput »
Live: VeikkausTV »