HJK:n nuoret tekivät historiaa! Malmö kaatui yhteismaalein 5–3

HJK kohtaa UEFA Youth Leaguen toisella kierroksella ranskalaisen FC Nantesin.

HJK juhlii jatkopaikkaa.

HJK Youth vs Malmö Youth 1–2 (0–2)
18’ Alexandru Ghita 0–1
24’ Alexandru Ghita 0–2
71’ David Ezeh 1–2
Yleisömäärä: 362

HJK teki historiaa etenemällä jatkoon UEFA Youth Leaguen ensimmäiseltä kierrokselta historian ensimmäisenä suomalaisjoukkueena. Vaikka Malmö voitti keskiviikkona Töölössä pelatun toisen osaottelun maalein 2–1, eteni kolme viikkoa sitten vieraskentällä 4–1-voiton napannut Klubi jatkoon yhteismaalein 5–3.

HJK kohtaa kilpailun toisella kierroksella ranskalaisen FC Nantesin, joka tiputti puolalaisen Lech Poznańin rangaistuspotkukilpailun päätteeksi yhteismaalein 2–1. Toisen kierroksen runkopelipäivät ovat keskiviikko 8.11. ja keskiviikko 29.11. Tiedotamme tarkoista pelipäivistä heti, kun ne varmistuvat.

– Tämä oli kova temppu. Pitää onnistua superhyvin, jotta voi edetä jatkoon tällaisesta otteluparista. Tämän päivän kamppailu oli meille selvästi vaikeampi kuin ensimmäinen osaottelu, ja Malmö näytti laatunsa. He pystyivät laittamaan meidät ahtaalle ja pois mukavuusalueeltamme aika pitkiksikin ajoiksi, sanoi HJK Youthin päävalmentaja Miika Nuutinen.

Ensimmäinen vartti mentiin Klubin komennossa. Kotijoukkueella ei ollut minkäänlaista hätää Malmön roiskiessa palloa, ja omia hyökkäyksiä luotiin pääosin oikealla laidalla viilettäneen Stanislav Baranovin kautta. Nopeajalkaisella Baranovilla oli jatkuvasti valtavia tiloja käytettävänään, mutta viimeiset ratkaisut jäivät vielä piippuun.

– Aloitimme hyvin. Emme saaneet prässiämme toimimaan ihan halutulla tavalla, mutta pallollinen vaiheemme oli vahva ensimmäisen reilun vartin aikana. Loimme muutaman erittäin lupaavan etenemisen ja pääsimme hyökkäämään isoihin tiloihin, mutta emme pystyneet päättämään hyökkäyksiä ihan parhaalla tavalla.

Stanislav Baranov aiheutti nopeudellaan ongelmia ruotsalaisille.

Malmö hyödynsi puolestaan ensimmäisen maalipaikkansa. Pallo levitettiin oikealle Wille Perssonille, joka pelasi matalan keskityksen etutolpan tuntumaan. Pelivälineeseen ehti ensimmäisenä Alexandru Ghita, joka jatkoi pallon alanurkkaan 18. peliminuutilla.

Malmö sai virtaa maalistaan ja loi seuraavan viisiminuuttisen aikana hirmuisen paineen Klubin alueelle. Epäonninen liukastuminen oli avata avopaikan Malmölle, mutta siitä uhrautuvasti pelannut HJK-puolustus selvisi vielä. Seuraava tilanne oli kuitenkin liikaa, kun Alexander Hughes löysi keskityksellään vapaaksi unohtuneen Ghitan, joka puski vieraat jo 2–0-johtoon.

Pikaisten maalien jälkeen Klubi onnistui hieman ryhdistäytymään, mutta peli oli edelleen enemmän Malmön hallinnassa. Ruotsalaiset aiheuttivat vahvalla pallollisella pelillään ongelmia Klubille, jonka omat hyökkäykset jäivät valitettavan lyhyiksi. Toisaalta Malmö ei onnistunut luomaan huippuvaarallisia tilanteita Klubin maalille.

Kotijoukkueen avauspuolikkaan lopun parhaat – ja oikeastaan ainoat – paikat rakentuivat vasemmalta laidalta, jossa Ville Vuorinen piti Malmö-puolustuksen kiireisenä. Vuorinen tarjoili parikin hyvää keskitystä David Ezehille, jonka yritykset eivät kuitenkaan yllättäneet Malmön maalilla torjunutta Marcus Petterssonia.

– Malmö sai pelin virtauksen vastaisesti ensimmäisen maalin, joka sekoitti oman rytmimme totaalisesti. Sitten he tekivät toisen aika nopeasti, mikä oli kylmä suihku meille. Loppu olikin selviytymistä. Emme saaneet hyökkäyksiämme käyntiin melkein lainkaan, ja blokissakin meillä oli haasteita estää Malmön eteneminen. He olivat selvästi tehneet kotiläksynsä.

Stanislav Baranov.

Toisen jakson alku oli Klubilta taas selvästi parempaa peliä. Joukkue piti palloa välillä pitkiäkin aikoja luoden tärkeitä pidempiä hyökkäyksiä, mutta Malmö puolusti selvästi tiiviimmin kuin ensimmäisessä osaottelussa, eikä Klubi löytänyt työkaluja murtautumiseen.

– Tauon aikana täsmensimme hieman roolejamme puolustettaessa. Oli selvää, että jos pelin virtaus jatkuu ensimmäisen puoliskon lopun kaltaisena, tämä ei tule päättymään hyvin. Peräänkuulutimme sitä, että meidän täytyy pystyä pitämään palloa ja luomaan maalipaikkoja. Jotenkin hukkasimme sen oman pallollisen pelaamisemme ensimmäisen jakson loppupuolella.

Tunnin kohdalla Malmö oli lähellä kolmatta maaliaan. Adrian Zendelovskin kulmapotku leijaili taka-alueelle, josta Malmö-pelaajat onnistuivat puskemaan sen kohti HJK-maalin ristikkäistä yläkulmaa, mutta ylärima pelasti Klubin. Maali olisi tuonut Malmön yhteismaaleissa tasoihin.

Ville Vuorinen toimi Klubin kapteenina.

HJK ratkaisi otteluparin noin 20 minuuttia ennen loppua. William Grönblom vapautti Vuorisen vauhtiin vasemmalla, ja Ezeh ampaisi mukaan hyökkäykseen. Tilanne näytti jo kuihtuvan kasaan, mutta Vuorinen onnistui kääntämään pallon boksiin päätyrajan tuntumasta, ja Ezeh laukoi pelivälineen maalin kattoon akrobaattisella volleyn ja saksipotkun hybridillä.

– Toinen jakso oli ryhtiliike. Paransimme selvästi ja pääsimme peliin sisään. Edelleen oli hetkiä, joissa jouduimme puolustamaan matalalla ja joissa Malmö oli vaarallinen, mutta oli todella tärkeää, että pystyimme luomaan pitkiä hyökkäyksiä. Teimme hyvän pelillisen vaiheemme päätteeksi upean kavennusmaalin, joka oli vapauttava, kuvaili Nuutinen.

David Ezehin viimeistely oli komeaa katseltavaa.
Maali maistui katsojien lisäksi myös Ezehille itselleen.

Yhteismaaleissa kahden maalin takaa-ajoasemaan joutunut Malmö onnistui iskemään vielä uuden vaihteen silmään, ja viimeinen kymppi mentiinkin vahvasti Klubin kenttäpuoliskolla. HJK puolusti pääosin hyvällä maltilla, mutta yksi tilanne oli koitua kohtalokkaaksi, kun islantilaistuomari Helgi Mikael Jónasson tuomitsi Malmölle rankkarin.

Rangaistuspotkua asteli laukomaan Zakaria Loukili, joka pääsi yrittämään maalintekoa rangaistuspisteeltä myös ensimmäisessä osassa laukoen silloin tolppaan. Tällä kertaa ruotsalainen sai laukauksen maalipuiden väliin, mutta Klubin nuori maalivahti Joel Tynkkynen otti upean ja henkisesti valtavan torjunnan.

Malmöllä oli vielä yksi erinomainen mahdollisuus kavennusosumaan lisäajan alkupuolella. Kaksikin HJK-pelaajaa makasi nurmen pinnassa kramppien vuoksi, mutta Malmön pelaajat tai tuomari eivät reagoineet tähän, vaan peli sai jatkua. Tynkkynen torjui jälleen ruotsalaisten laukauksen upeasti, ja jatkotilanteesta Kaius Simojoki pelasti käytännössä varman maalin fantastisella blokkauksellaan.

– Loppu olikin sellainen mylly, johon Klubi harvoin kotimaan kentillä joutuu. Siinä Tynkkysen torjuttu rankkari ja parit pelastukset maaliviivalta tulivat tarpeeseen, naurahti Nuutinen.

HJK:n nuoret pelaavat seuraavaksi jo tulevana sunnuntaina 29. lokakuuta, jolloin Tampere United saapuu Bolt Arenalle uuden Ykkösen nousukarsintaotteluun. Nuutinen toteaa, että joukkue ottaa tämänpäiväisestä massiivisesta voitosta kaiken energian mukaansa, jotta avausosan maalein 2–1 voittanut TamU kaatuu viikonloppuna.

– Erittäin iso kokemus tälle joukkueelle. Voimme olla äärimmäisen tyytyväisiä ja ylpeitä siitä, mihin tässä otteluparissa pystyimme. Otetaan tästä kaikki lataus mukaan sunnuntain tärkeään otteluun, ja sen jälkeen lähdemme valmistautumaan kohti seuraavia Youth Leaguen pelejä.

HJK Youth vs Malmö Youth 1–2 (0–2)
18’ Alexandru Ghita 0–1
24’ Alexandru Ghita 0–2
71’ David Ezeh 1–2

HJK Youthin kokoonpano: Joel Tynkkynen – Santeri Silander (90+3’ Alex Lietsa), Jere Kari, Kaius Simojoki, William Grönblom – Aaro Toivonen (77’ Otto Hannula), Matias Ritari, Liam Möller – Stanislav Baranov, David Ezeh (77’ Kaius Hardén), Ville Vuorinen

Historiaa! Klubin nuoret jatkoon UEFA Youth Leaguessa! Katso kooste matsista.