Miten luonnehtisit HJK:n maalivahteja, Ville Wallén?

”Talvikaudella on hyvin aikaa keskittyä yksilöiden teknisiin ja taktisiin ominaisuuksiin.”

Katso video Ville Wallénin haastattelusta!

HJK valmistautuu alkavaan kilpailukauteen osittain uudistuneella maalivahtikolmikolla. Miesten edustusjoukkueen maalivahtivalmentajana ja operatiivisena johtajana toimiva Ville Wallén avaa Klubin maalivahtitilannetta HJK TV:n haastattelussa.

Miten maalivahtien harjoituskausi on alkanut ja millainen on heidän vireystilansa?

– Olemme harjoitelleet nyt kuukauden ajan. Edustusjoukkueen vahvuudessa on tällä hetkellä kolme maalivahtia, kun aiemmin harjoittelimme jopa viiden maalivahdin kanssa. Hugo Keto lähti uusien haasteiden perässä Norjaan, ja nuori Elmo Henriksson lainattiin IFK Mariehamniin. Loput kolme maalivahtia eli Conor HazardJakob Tånnander ja Matias Niemelä jatkavat meillä.

– Jakobilla on pidempi loukkaantuminen takana, ja Hazard on tullut meille vähän erilaisista olosuhteista. Olemme aloittaneet harjoittelun hieman rauhallisemmin, ettei heti alkukaudesta tule mitään takapakkia maalivahtien kunnon suhteen. Kokonaisuudessaan harjoituskausi on lähtenyt hyvin käyntiin, ja olemme päässeet pelaamaankin jo muutaman ottelun. Maalivahtien osalta asiat ovat hyvällä mallilla.

Miten maalivahtien harjoittelu eroaa esimerkiksi nyt helmikuussa verrattuna kesäkuuhun, kun kilpailukausi on täydessä vauhdissa?

– Harjoittelu eroaa melko paljonkin. Meillähän on täällä Suomessa todella pitkä pre-season, jonka aikana kerkeää harjoittelemaan runsaasti. Talvikaudella harjoituksia on määrällisesti enemmän ja ne ovat kestoltaan pidempiä. Harjoituskausi pitää kuitenkin rytmittää oikein, jotta vältytään liiallisen harjoittelun aiheuttamilta loukkaantumisilta. Maalivahteja ei saa kuormittaa liikaa heti alkuvuodesta. Talvikaudella on hyvin aikaa keskittyä yksilöiden teknisiin ja taktisiin ominaisuuksiin. Pyrimme hiomaan heikkouksia pois ja vahvistamaan vahvuuksia entisestään.

– Kilpailukauden aikana siirrytään enemmän lyhyempiin suorituksiin, pidetään toistot terävinä ja keskitytään räjähtävään toimintaan. Tavoitteena on pyrkiä ylläpitämään maalivahtien pelikuntoa koko kauden ajan ja toki samalla myös kehittämään heitä. Kehitystyötä ei voida kuitenkaan tehdä samalla tavalla kuin harjoituskaudella.

Conor Hazard - HJK Helsinki. Photo: © Jussi Eskola
Conor Hazard

Käydään läpi edustusjoukkueen kolme maalivahtia. Millainen on ensivaikutelmasi Conorista?

– Conor tuli Celticin organisaatiosta ja on maalivahdiksi nuori. Hän on hakenut aiemminkin peliaikaa lainasopimuksilla ja hänellä on selkeä tavoite vakiinnuttaa pelipaikka omassa emoseurassaan. Nyt hän otti uuden haasteen vastaan tullessaan meille kilpailemaan pelipaikasta HJK:n Veikkausliigajoukkueessa.

– Ensivaikutelman perusteella Conor on hyvä persoona ja olen varma, että hän sopii hyvin HJK:n pelityyliin. Conor ymmärtää, että Celtic ja HJK ovat molemmat omien sarjojensa suurseuroja, joiden maalivahdeilta vaaditaan tietyntyyppistä pelaamista. Pallonhallinta on pääsääntöisesti omalla joukkueella, ja tilanteita tulee omalle maalille vain harvakseltaan. Conor on johtajatyyppi ja tykkää harjoitella paljon – hänestä näkee, että jalkapallo on suuressa osassa hänen elämäänsä.

Jakob Tånnander - HJK Helsinki. Photo: © Jussi Eskola
Jakob Tånnander

Entä Jakob? Mainitsitkin hänen loukkaantumisestaan, mutta mikä on tilanne tällä hetkellä?

– Jakob on nyt täysin terve, ja loukkaantumisesta toipuminen sujui hyvin. Tammikuussa alkaneissa harjoituksissa hän otti vasta ensimmäisiä pallokosketuksia loukkaantumisensa jälkeen, joten vie luonnollisesti vähän aikaa, että hän pääsee kunnolla takaisin mukaan. Jakobkin tykkää harjoittelusta ja vaatii niin itseltään kuin myös muulta porukalta paljon.

– Jakobilla on vahva halu kehittyä, mistä kertoo viime kauden valinta Ruotsin alle 21-vuotiaiden maajoukkueeseen. Jakob haluaa vakiinnuttaa paikkansa siellä, mikä vaatii tietysti paljon työtä, mutta Jakob on valmis siihen.

Matias Niemelä - HJK Helsinki. Photo: © HJK TV
Matias Niemelä

Entä Matias Niemelä? Hän pelasi jo viime kaudella Klubin organisaatiossa, mutta on silti kannattajille varmastikin hieman tuntemattomampi pelaaja.

– Matias on nuoreksi maalivahdiksi hyvinkin valmis pelaamaan pelejä. Hänestä huomaa, että taustalla on nuorten maaotteluita ja laadukasta valmennusta myös ajalta ennen HJK:ta. Hän kävi Rovaniemellä pelaamassa liigaotteluitakin ja on nyt meillä kilpailemassa peliminuuteista.

– On hienoa, että meillä on myös reservijoukkue Klubi 04, jonka riveissä voimme tarjota maalivahdeillemme tarvittavia peliminuutteja, mikäli niitä ei ole edustusjoukkueessa riittävästi saatavilla. Matias on kokonaisuudessaan potentiaalinen maalivahti, jolla on tavoitteena olla jonain päivänä vielä isommissa ympyröissä. Potentiaalia siihen varmasti on, mutta töitä on vielä tehtävänä.

Conor Hazard, Jakob Tånnander - HJK Helsinki. Photo: © HJK TV