Vesa Mäki on HJK:n uusi urheilujohtaja

Seurajohtamisen ja valmennuksen moniosaaja pääsee lähes ensitöikseen lukitsemaan Klubin ensi kauden valmennustiimin.

Vesa Mäki sanoo olevansa vaikuttunut HJK:n junioriputkesta ja seuran juniorivalmennuksen tasosta. Mäki kuitenkin uskoo, että hänen mm. ECA:n pelaajakehitystyöryhmän jäsenenä saamillaan opeilla akatemiatyötäkin on edelleen mahdollista kehittää.

Vesa Mäki on aloittanut syyskuun alussa HJK:n uutena urheilujohtajana. Mäki hyppää mukaan tuloksellisesti hyvin raiteillaan puksuttavaan junaan: HJK lähti maajoukkuetauolle sarjakärjessä ja Konferenssiliigan lohkopaikkalaisena.

Ennen virallista aloitusta Mäki ehti jo elokuussa saada sparrausta ja kattavan perehdytyksen edeltäjältään Miika Takkulalta.

– HJK:n perustat ovat hyvässä kunnossa. Nykyisen aseman pitäminen vaatii tietysti paljon jokavuotista työtä, mutta se, mikä itseäni inspiroi, on seuran selkeä halu ottaa vielä selkeä steppi eteenpäin. Resursseihin nähden potentiaalia on vielä käyttämättä, Mäki näkee. 

Hän tietää, että syksystä on luvassa työntäyteinen. 

– Ensimmäinen työni on tietysti tutustua seuran eri toimintojen nykytilanteeseen mahdollisimman nopeasti ja laajasti. Edustusjoukkueen pelaajiston osalta olen sitä jo ehtinyt tehdäkin, ja sama on edessä HJK Klubi 04:n talenttien osalta. Ja luonnollisesti on hypättävä erittäin nopeasti mukaan myös edustusjoukkueen ensi kauden valmennuksen rekrytointiin. Se prosessi on onneksi kuitenkin jo pitkällä. 

Vesa Mäen jalkapallo-CV on kattava. Haastatteluissa hän vakuutti sekä HJK Oy:n toimitusjohtajan Aki Riihilahden että hallituksen puheenjohtajan Olli-Pekka Lyytikäisen.

– Seura päätyi perusteellisen kartoituksen jälkeen valitsemaan Vesan, koska hänen taustansa ja osaamisensa ovat erinomainen yhdistelmä jatkamaan jo tehtyä työtä, prosesseja ja seuran urheilullista identiteettiä, Riihilahti kertoo. 

Mäen työn pääpaino on Veikkausliiga-joukkueen, HJK Klubi 04:n ja Scouting-tiimin johtamisessa sekä joukkueiden laadukkaan arjen organisoinnissa – HJK ry:n kanssa yhdessä johdettavia suorituskyky-yksikköä ja koko pelaajakehityspolkua unohtamatta.

– Vesan tausta urheilujohtajana, valmentajana, valmennuskouluttajana ja jopa agenttina ja toimitusjohtajana on Suomessa poikkeuksellisen monipuolinen ja siten omiaan kehittämään seuran urheilujohtamista, Riihilahti sanoo. 

Piikkiöläislähtöinen Mäki on tehnyt jo pitkän uran, mutta eittämättä hänen nimensä on jalkapalloväelle tutumpi Varsinais-Suomessa kuin pääkaupunkisedulla. Annetaanpa siis miehen itsensä kertoa omasta taustastaan.

– Pelasin kasvattajaseurassani Piikkiön Palloseurassa sekä TPS:n, TuTon ja SalPan junnuissa ja harjoittelin vielä SalPan edustuksen mukana Kakkosessa, kunnes omat pelit päättyivät polvivaivoihin noin 18-vuotiaana.  Ensimmäisiä valmennushommia aloittelin 16–17-vuotiaana, ja 18-vuotiaana olin siihen mennessä nuorin Uefa B -valmentajakoulutuksen käynyt suomalainen. Roolit ovat vuosien varrella vaihtuneet, mutta lähes 30 vuotta olen jalkapallosta saanut elantoni, 52-vuotias Mäki summaa.

– TPS:ssä olin ensin juniorivalmentaja ja juniorien valmennuspäällikkö, sitten valmentajana liigajoukkueessa. Tepsin jälkeen olin Palloliiton Turun piirissä hetken kilpailupäällikkönä ja pidempään valmennuspäällikkönä. Keskityin etenkin valmentajien koulutukseen ja siinä samassa suoritin itse Uefa Pron ja muutamia kansainvälisiä koulutuksia. Vastasin myös pelaajakehityksestä ja olin nuorten maajoukkuetoiminnoissa mukana. Vein aika paljon valmentajia käymään ulkomailla, ja se loi hyvää pohjaa kontaktiverkostolle. Otin yhdessä vaiheessa puolen vuoden virkavapaan ja vietin ajan Espanjassa tutustuen eri seuroihin ja samalla toimin valmentajana yhden akatemiajoukkueen mukana.

– Palloliiton jälkeen siirryin FC Interiin. Minut pestattiin teknisen johtajan tittelillä urheilujohtajaksi, mutta vuotta myöhemmin rooli tuplattiin – olin useamman vuoden lisäksi toimitusjohtaja, ja yhdessä vaiheessa myös Veritas Stadionin ja sen ravintolan toimitusjohtaja. 

– Interissä ollessani pääsin ECA:n pelaajakehitystyöryhmän jäseneksi. Siellä oli edustus 7 suurseurasta ja FC Interistä. Tehtävämme oli benchmarkata eurooppalaisten junioriakatemioiden hyviä käytäntöjä. HJK:ssa akatemiat toimivat hyvin, ja valmennus on korkeatasoista, mutta ECA-ryhmän tuomasta kokemuksesta on varmasti apua myös HJK:ssa. 

– Interissä työt päättyivät keväällä 2021, ja hetken mietiskelin, mitä seuraavaksi. Päätin perustaa oman firman tarjoamaan esimerkiksi valmentajakoulutusta ja apuja seurojen kehittämiseen esimerkiksi strategiatyön tekemisessä ja jalkauttamisessa. Teinkin sitä muutamien seurojen kanssa, kunnes pelaajat ja valmentajat alkoivat kysellä apuja. Suoritin Fifa-agentuurin lisenssin, ja ehdin auttaa noin 30 pelaajaa ja 10 valmentajaa. 

Työt pelaajien ja valmentajien agenttina ovat HJK-pestin myötä toistaiseksi tietenkin ohi. Mäki itse sanoo päätyneensä agentiksi puolivahingossa mutta arvelee kokemuksen niistä(kin) töistä olevan eduksi uudessa pestissä.

– Onhan se rikkaus, että näin myös sen puolen. 25 vuotta olin inhonnut pelaaja-agentteja, ja nyt minusta tuli itse yksi heistä. Olen tavannut ja oppinut tuntemaan vuosien varrella satoja agentteja: Siellä on joukossa mielettömän hyviä tyyppejä, mutta sitten on myös niitä, jotka haluavat oikoa mutkia. Itse edustin agenttina tietysti pelaajia ja valmentajia, mutta vahvalla seuratyötaustalla halusin agenttina ajatella myös sitä, miten seurat haluaisivat asioita hoidettavan.

– Minulla on etenkin Euroopassa mutta myös Aasiassa, Afrikassa ja Amerikoissa verkosto, jossa on yhteensä noin 30 agenttia tai scouttia, joihin luotan eniten. Jos minulla ei ole suoraa yhteyttä johonkin seuraan, maasta löytyy aina partneri, jolla yhteys on. Se on taatusti hyödyllistä myös positiossani HJK:ssa.

– Minulla oli hyvin kasvava oma jalkapalloyritys, mutta kun tuli tilaisuus päästä osaksi HJK-yhteisöä, ei mahdollisuuteen voinut olla tarttumatta. Itselleni tärkeintä on, että vaikka HJK on Suomen mittapuulla jättiläinen, seuran selkeä tavoite on kasvaa ja edetä edelleen.

HJK:ssa edustusjoukkueen pysyvänä päätavoitteena on voittaa Suomen mestaruus, joka antaa parhaat mahdollisuudet tavoitella menestystä myös eurokentillä.

– Voisi sanoa, että pelkän Suomen mestaruuden tavoittelu olisi jopa helppoa, koska rahalla voi ostaa kalliin joukkueen. Mutta koska HJK haluaa samaan aikaan tehdä pelaajakehitystä ja pärjätä Euroopassa, prosessista tuleekin erittäin haastava. Tavoite on, että pelaajatuotanto olisi vielä omavaraisempaa ja pelaajamyynnit nykyistäkin mittavampia. 

– Lisäksi oma tavoitteeni on, että HJK:n peli-identiteetti voisi jatkossa olla samantyyppisempi niin Veikkausliigassa kuin Euroopassa. Siihen pääseminen vaatii tietysti osaavaa valmennusta ja oikeita pelaajia. Yksi selkeä asia on, että kaikkien ulkomaalaisten pelaajien tulee olla oikeasti vahvistuksia ja heidän vaatimustasonsa riittävän korkealla. 

Tervetuloa Klubiin, Vesku!