Lotta Kalske: liigadebyytti ja Eurooppaan?

Espoon Palloseuran 17-vuotiaat kasvatit Lotta ja Nelli Kalske nähdään tällä kaudella HJK:n sinivalkoisissa. Kuusivuotiaista saakka yhtä matkaa futisurallaan edenneille kaksosille yhtäaikainen siirto oli unelmien täyttymys.

Lotta Kalske - HJK Helsinki.

Lotta Kalske innostui jalkapallosta isoveljen perässä jo ennen kouluikää. Turnausten muuttuessa totisemmiksi ala-asteen loppua kohden alkoi muovautua uusi ajattelutapa, jossa tulevaisuus rakentui jalkapallo edellä.

– Kun innostuin pienenä jalkapallosta, Nelli (Kalske) ei ollut yhtä innoissaan ideasta kuin minä. Mutta kun minä halusin mennä, tuli Nellikin sitten perässä. Eipä ole Nelliä paljon kaduttanut, Lotta kuittaa nauraen yhtä lailla lupaavalla pelaajapolulla olevalleen kaksoissiskolleen.

Lotan urasta, harjoitteluista tai jalkapallohaaveista ei juuri voi puhua sivuamatta kaksoissiskoa. Niin tiiviisti kaksikko on edennyt jalkapallourallaan.

– Olemme olleet Nellin kanssa yhdessä koko uramme. Uudetkin asiat tuntuvat helpoilta ja turvallisilta, kun tietää ettei niihin tarvitse lähteä yksin. Olemme molemmat pelanneet aina samassa joukkueessa ja edenneet samaan aikaan maajoukkueisiin. Silti olemme kaksi ihan eri henkilöä, joten Nellin kanssa eteneminen on ollut vain vahvuus.

– Paljon on varmasti kiinni siitä, että olemme nimenomaan treenanneet samassa ympäristössä ja samoissa treeneissä. Lisäksi treenaamme omalla ajalla hyvin toisiamme vastaan, mikä toimii loistavasti, kun pelaamme eri pelipaikkoja, hyökkäyspään monipuolinen vahvistus Lotta pohtii yhtenäisen kehityksen syistä.

– Kun ajatus mahdollisesta seurasiirrosta syttyi, ei me edes ajateltu, että oltaisiin menty eri jengeihin. Olisi ollut kamalaa, jos vain toiselle olisi tarjottu sopimusta. Onneksi saatiin molemmat tämä mahdollisuus, Lotta huokaa.

Kummankin Klubiin johtaneet näytöt perustuvat periksiantamattomuuteen. Päävalmentaja Arttu Heinonen onkin kuvaillut kaksosia nimenomaan vahvan työnteon kulttuurin sisäistäneiksi. Mm. U17-tyttöjen EM-turnauksessa nähdyt vahvat esiintymiset kertovat työn tuottaneen tuloksia.

– Vaikka pelaisimme Suomessa heikompaa vastustajaa vastaan, yritän aina muistella miten kovia vaativimmat EM-pelit ovat olleet ja nostaa oman tekemiseni sille tasolle, vastustajasta riippumatta. Haluan aina suoriutua yli keskitason, kv-pelien tasolla.

– Esimerkiksi Espanjalla on sellaisia pelaajia, joiden tasolla haluaisin pelata. Barcelonassa pelaaminen olisi ultimaattinen unelma, myös PSG olisi ihan kiva, Lotta nauraa tulevaisuutta maalatessaan.

Ennen Euroopan suurseuroja edessä on vielä Kansallisen Liigan debyytti – ja tietenkin viikonloppuna käynnistyvä Kansallinen Cup. Klubin treenien tempo ja kilpailullinen ympäristö ovat pitäneet huolen siitä, että ilmaiseksi debyytti ei tule, vaan töitä on tehtävä.

– Kaudesta on tällä hetkellä todella hyvä ja odottavainen fiilis. Debyytti on itselleni se ykkösjuttu. Totta kai se jännittää, mutta hyvällä tavalla. Haluaisin jo hypätä siihen päivään, kun pääsen debytoimaan.

– Nyt alkavaan Kansalliseen Cupiin lähden myös odottavin mielin. Toivon, että saan peliaikaa ja pääsen antamaan näyttöjä. Viimeisin harjoituspeli meni henkilökohtaisestikin hyvin ja aion ottaa siitä kaiken talteen ja parantaa vielä entisestään. Nyt ei ainakaan lähdetä himmaamaan.

HPS – HJK
Kansallinen Cup
5.2.2023 klo 14.30
Talin halli