Oona Sevenius – harppauksin huipulle

Klubin alkuvuoden matseissa vakuuttaneella Oona Seveniuksella on edessään kolmas pääsarjakausi. 17-vuotiaan hyökkääjän otteet antavat luvan odottaa paljon.  

Oona Sevenius - HJK Helsinki. Photo: © Mira Lönnqvist

Juuri U19-tyttöjen Espanjassa järjestetystä maajoukkueturnauksesta Suomeen palannut Oona Sevenius huokaa Helsingin lumikaaosta. Treenishortsit saa pakata vielä hetkeksi takaisin kaapin perälle, mutta onneksi kauden alkuun on enää kaksi kuukautta. Siihen Sevenius on valmis.  

Jo viisivuotiaana nurmijärveläisen Rajamäen Kehityksen treeneihin kuskattu Oona Sevenius on herättänyt lajia seuraavien huomiota, jos ei ihan taaperosta lähtien niin ainakin hyvin nuorelta iältä saakka. Rajamäen Kehityksestä Nurmijärven Jalkapalloseuran kautta PK-35 Vantaalle vuonna 2019 siirtynyt Sevenius debytoi Kansallisessa Liigassa kaudella 2020 ja sen jälkeen jälki on ollut tuhoisaa. Nykyisin sarjan vaarallisimpiin hyökkääjiin lukeutuva Sevenius kirjasi jo debyyttikaudellaan minuutteja 16 ottelussa viimeistellen 3 maalia. Viime kaudella matseja kertyi 22 ja maaleja huimat 13. Alkuvuoden Suomen Cupin kolmessa ottelussa Sevenius osui kolmesti. 

– Rajamäen Kehitys oli pienen paikan pieni ja tiivis seura, jossa tärkeintä oli yhteisö. Kentällä vietettiin porukalla paljon aikaa myös harjoitusten ulkopuolella. Kun kilpailullisuus tuli ajankohtaiseksi, syttyi oma tosi kova voitontahto, Sevenius naurahtaa.  

Oona Sevenius - HJK Helsinki. Photo: © Mira Lönnqvist

Nuoren Oonan kilpailuvietistä ja päättäväisyydestä löytyy todisteita usean Seveniuksen luokkakaverin ala-asteen ystäväkirjojen sivuilta, joihin Sevenius on järjestelmällisetsi kirjannut tulevaisuuden ammatikseen jalkapalloilija. 

– Oli jo tosi nuorena ihan kristallin kirkasta, että futis on se juttu ja sitä haluan lisää. Olen päässyt kehittymään todella nousujohteisesti ja pärjännyt hyvin. Kun on saavuttanut itselle asetettuja pienempiä tavoitteita järjestelmällisesti ja oma kehitys on ollut systemaattisen nousujohteista, ovat unelmatkin päässeet kasvamaan.  

Systemaattista kehitystä kohti Seveniuksen henkilökohtaisia seuraavia tavoitteita, ulkomaisia pääsarjoja, on lupa odottaa myös jatkossa. Hyökkääjä onkin luottavainen polkuun, jonka on valinnut viemään seuraaviin päämääriin. 

– Valitsin Klubin juuri ammattimaisen arjen takia ja sikäli täällä kaikki on ollut juuri sitä, mitä odotinkin. Silti on päässyt vielä vähän yllättämään, miten kokonaisvaltaista toiminta on. Vaikka kauden tuloksella on iso merkitys, tuntuu mahtavalta tietää jo nyt, että kävi sarjataulukossa miten vaan, tulen ihan varmasti olemaan henkilökohtaisesti parempi pelaaja tämän kauden jälkeen, Sevenius iloitsee. 

Pelaajana kehittyminen onkin tällä hetkellä prioriteettilistan kärjessä. Se vaatii kuitenkin suunnittelua lukio-opintojen ja treenien yhdistämiseen – unohtamatta logistiikka yhä kotikuntana säilyneen Nurmijärven ja Helsingin välillä. 

– Ajankäytön kannalta koulun ja futiksen yhdistäminen on ollut hieman haastavaa. Onneksi perheestä on tullut paljon tukea ja armollisuutta, että voin priorisoida futiksen ykköseksi ja on ok, että molempiin ei voi laittaa sataa prosenttia. 

Oona Sevenius - HJK Helsinki. Photo: © Mira Lönnqvist

Kunnianhimo on vienyt Seveniusta reippain askelin eteenpäin. Yksi asia kolmannen Kansallisen Liigan kauden alkaessa on kuitenkin edelleen ennallaan – jokainen matsi jännittää.  

– Olen todella kova jännittämään. Olen kokeillut vaikka mitä, etteivät matsit jännittäisi niin paljoa, mutta lopulta olen päätynyt ajattelemaan niin, että jännittäminen on osa minua eikä se katoa mihinkään. Ehkä juuri minun futiskokemuksiin pitääkin kuulua se jännitys ja juuri se tuo lisää arvoa niihin tilanteisiin. Niin kauan kun pelaaminen jännittää, se on merkityksellistä. 

– Vaikka peleissä onkin nykyään enemmän panosta, pyrin edelleen säilyttämään pienen futis-Oonan ilon ja rentouden pelaamisessa. Muistakaa siis pitää se ilo mukana treeneissä ja peleissä, Sevenius ohjeistaa Klubin nuoria. 

Tiesitkö Oona Seveniuksesta?

#11 
Viime vuoden maalipörssin kolmonen 
Nurmijärveläinen 
Viikonlopun Hesarin paperiversion kuluttaja