Preseason puolessa välissä – Klubi matkaa ystävyysotteluun Tukholmaan

HJK on valmistautunut kauteen usealla harjoitusottelulla, mikä on luonut joukkueelle vahvan pohjan kauden alkua silmällä pitäen. Seuraavaksi naiset suuntaavat Tukholmaan, jossa Klubia emännöi ruotsalaisjoukkue AIK Fotboll.

Talven harjoitusottelut ovat sujuneet voitokkaasti (Kuva: Mira Lönnqvist).

HJK on aloittanut vuoden 2024 vahvasti voittaen viidestä harjoitusottelusta neljä maalierolla 16–5. Tammikuun ensimmäisessä ottelussa sarjanousija PKKU kaatui kotiottelussa numeroin 4–0. Vuoden toistaiseksi ainoaksi Klubin tappioksi päättyi kohtaaminen HPS:ää vastaan, kun vierasjoukkue oli parempi numeroin 0-2. Tämän jälkeen vierailu Tampereella 10.2. kuitenkin poiki maalirikkaan voiton, kun Klubi viimeisteli loppulukemiksi 2–7. Viimeisimpänä HJK kukisti hallitsevan mestarin jo toistamiseen, kun Klubi kaatoi KuPSin 3.2. pelatussa vierasottelussa numeroin 1–2. Vierasvoittoa edelsi KuPSin kohtaaminen Helsingissä maalein 3-0.

– Tosi hyvä fiilis ollut ja pelit ovat sujuneet hyvin, vaikka meille tuli myös yksi pieni stiplu HPS:ää vastaan. Muuten minulla on todella positiivinen fiilis meidän tuloksien valossa. KuPSia vastaan tietysti kaksi onnistumista ja muutenkin pelaaminen on näyttänyt hyvältä. Uudet pelaajat on ajettu hyvin sisään ja kaikille on saatu isoja minuutteja näissä ensimmäisissä otteluissa, päävalmentaja Arttu Heinonen kertoo.

– Kaikki pelit ovat olleet vähän erilaisia suhteessa toisiinsa, mutta pääpaino on ollut siinä, että olisimme paljon itse pallossa ja vahvistetaan meidän omaa pallollista pelaamista. Haluamme olla aktiivinen ja energinen joukkue, myös puolustaessa. Joukkue on pystynyt hyvin haavoittamaan puolustusta korkealla prässillä tai aktiivisen muodossa puolustamisen kautta, joista ollaan saatu hyviä riistotilanteita. Olemme joukkueena saaneet tätä kautta rakennettua hyviä toimintoja meidän pelaamiseen ja olen siitä todella ylpeä, Heinonen jatkaa.

Klubilla on vielä edessään kuusi harjoitusottelua ennen kauden starttia ja tulevana viikonloppuna HJK matkustaakin AIK:n vieraaksi lauantaina 2.3. pelattavaan ystävyysotteluun Tukholmaan. AIK nousi takaisin Ruotsin pääsarjaan kauden 2023 päätteeksi Elitettanista hurjalla 97-15 maalierolla kärsimättä yhtäkään tappiota, ja pelaten ainoastaan neljä tasapeliä kauden aikana. Vastustajan joukkueessa pelaa mm. Klubin akatemiapolun läpikäynyt, sekä HJK:n Kansallisen Liigan joukkueessakin edustanut Silja Jaatinen. AIK on pelannut vuoden 2024 aikana yhteensä viisi ystävyysottelua, joista neljästä tukholmalaiset ovat ansainneet voiton. Ainoaksi tappioksi ruotsalaisjoukkueelle on jäänyt kohtaaminen IF Brommapojkarnaa  vastaan helmikuun alussa, kun vierasjoukkue oli tuolloin vahvempi luvuin 1-4. Ennen sitä AIK onnistui venyttämään tappiottoman putkensa 19 otteluun.

– Meillä on suhteellisen hyvä käsitys siitä, miten AIK pelaa. Oletusarvo on se, että heillä on hyviä ja nopeita pelaajia yläkerrassa, mikä on meille uhka, jos he saavat pallon. Olemme kuitenkin myös löytäneet iskun paikkoja, sillä joukkueen lähtiessä hanakasti ylöspäin hyökkäystilanteessa, syntyy pallon menetyksestä paljon tiloja. Näihin pyrimme iskemään. Toisaalta on tärkeää olla myös itse rohkeita pallon kanssa. Kun pääsemme nopeiden hyökkääjien taakse, pääsemme ratkomaan omaa hyökkäyspeliämme, Heinonen analysoi.

Harjoitusotteluiden lisäksi HJK:n useampi pelaaja on ollut kuluneen viikon aikana maajoukkuetehtävissä. Veera Hellman ja Sara Sievistö edustivat U23-maajoukkuetta onnistuneesti lyhyellä leirillä Eerikkilässä. U19-maajoukkueessa mukana olivat Nelli Kalske, Helmi Raijas, Lilli Halttunen, Siiri Forsström sekä Iiris Holmström. Suomi kaatoi Irlannin tiistaina lukemin 2-0, joista avausmaalin viimeisteli Kalske. Suomen U17-maajoukkue pelasi ratkaisevan ottelunsa Portugalia vastaan, jossa mukana oli yhteensä seitsemän HJK:n pelaajaa; Venla Koota, Bella Aalto, Aada Mäkelä, Noora Karvonen, Rebecca Viljamaa, Olivia Reis sekä Laura Oksanen. Epäonnekseen Suomi taipui kotijoukkueelle numeroin 3-1, eivätkä täten yltäneet EM-kisapaikkaan asti.

– Veeralta ja Saralta hieno ja tyylikäs suoritus U23-joukkueen mukana. Molemmat ovat olleet todella hyviä ja energisiä hyökkäämisen näkökulmasta kyseisen leirin ajan. Suomen U19-maajoukkue suoriutui hienosti Eerikkilässä voittaen Irlannin kahdesti viikon sisään. Meidän pelaajat olivat otteluissa isoissa rooleissa ja olen erittäin tyytyväinen ja iloinen, että he onnistuivat maajoukkueen mukana. Kaikki pelaajat, paitsi Noora saatiin perjantaina valmistaviin treeneihin mukaan maajoukkuetehtävistä. Halusimme antaa hänelle vielä tämän viikonlopun aikaa huilia koska hän pelasi Portugalissa niin isot minuutit, Heinonen kertoo.

– Joukkue on taas kasassa ja energiaa täynnä huomiseen otteluun AIK:ta vastaan, joka on myös meidän viimeinen pelireissu ennen alkavaa sarjakautta huhtikuussa. Pääsemme joukkueena tutustumaan toisiimme vielä paremmin tämän reissun aikana, mikä auttaa meitä vahvistumaan joukkueena, Heinonen summaa.

Harjoitusottelu AIK:ta vastaan pelataan lauantaina Tukholmassa klo 14 Suomen aikaa.

Tulevat harjoitusottelut:
La 02.03.2024 14:00 AIK-HJK
Ti 05.03.2024 15:00 PK-35 Vantaa-HJK
La 16.03.2024 19:00  HPS-HJK
Ke 20.03.2024 19:00 HJK–HJK P09
La 23.03.2024 19:00 HJK–PK-35
Pe 29.03.2024 14:00 HJK–Åland United