HJK haluaa palata voittokantaan Tampereella

Katseet on käännetty tiukasti sunnuntain Ilves-matsiin.

Nikolai Alho - HJK Helsinki. Photo: © Jussi Eskola
HJK:n kapteeni Nikolai Alho

Klubin 10 ottelun tappioton putki katkesi tylysti torstain 3-4 derbytappioon HIFK:lle. Sunnuntaina 13.9. HJK pyrkii palaamaan voittokantaan Tampereen Ratinassa Ilvestä vastaan.

Viime kaudella neljänneksi sijoittunut Ilves on tällä hetkellä sarjassa 13 kierroksen jälkeen kuudentena 19 pisteellä. Joukkueen toistaiseksi pelattua kautta voisi kutsua ailahtelevaksi. Ex-klubipelaajan ja maajoukkuelegendan Jarkko Wissin valmentama ryhmä on voittanut viisi ottelua, pelannut neljästi tasan ja jäänyt pisteittä neljästi. Tupsukorvat eivät ole toistaiseksi hävinneet kertaakaan kahta ottelua peräkkäin. Toisaalta joukkueen pisin voittoputki on vain kahden pelin mittainen. Ilveksellä on yksi murskatappio 1-5 heinäkuulta FC Interiä vastaan. Muuten ryhmän voitot ja häviöt ovat molemmat tulleet suurimmillaan kahden maalin erolla. Tasaista on ollut siis molemmissa päissä, mistä kertoo myös joukkueen maaliero 19-20.

Joukkueiden ensimmäinen kohtaaminen Bolt Arenalla päättyi heinäkuun lopussa Klubin 2-0 voittoon. Tuolloin Klubin maalintekijöinä kunnostautuivat Tim Väyrynen ja Ferhan Hasani. Vaikka kokonaisuudessaan ottelu oli HJK:n hallintaa, vierasjoukkueella oli ottelussa omat mahdollisuutensa; parhaat tekopaikat osuivat Lauri Ala-Myllymäelle ja Naatan Skytälle. Hasanin tekemä toinen osuma tuli vain muutama minuutti ennen pelin loppua.

Ilves on tullut Wissin valmentajakaudella vuodesta 2016 lähtien tunnetuksi siitä, että nuoret pelaajat ovat saaneet suhteellisen hyvin peliaikaa. Yksi syy tälle on ollut se, että Ilves on viime vuosina panostanut paljon omaan junioritoimintaansa, ja omia kasvatteja on noussut miesten joukkueeseen enemmän tätä kautta. Viime kaudella erinomaisen kauden pelannut Lauri Ala-Myllymäki (s. 1997) viimeisteli peräti 12 osumaa. Tällä kaudella ruuti on ollut kuivempaa, ja maaleja on tullut toistaiseksi vain kolme. Tällä kaudella enemmän huomiota on ehkä saanut toinen keskikenttäpelaaja Naatan Skyttä, joka on viimeistellyt kaksi maalia. Ilveksen paras maalintekijä on toistaiseksi ollut viiden maalin Ilari Mettälä. Maalivahti Mika Hilanderia pidetään sarjan kärkikastiin kuuluvana omalla pelipaikallaan.

Päävalmentaja Toni Koskela joutuu ottamaan huomioon pelaajien kuormituksen tiukassa ottelutahdissa. Maaottelutauko antoi lepoa useimmille pelaajille, mutta Klubilta oli A-maajoukkueessa ja alle 21-vuotiaiden pelissä Daniel O’ShaughnessyNikolai AlhoLucas Lingman ja Eetu Vertainen.

– Peli tulee nopeasti torstain paikallisottelun jälkeen. Suurimmaksi osaksi tässä voi vain palautella. Tietenkin pelaajilla on viime viikoilta hiukan erilainen kuormitus alla, mikä johtuu maajoukkue-edustuksista, loukkaantumisista yms. Pelaajatilanne hieman paranee, kun Bubacar Djalo palaa pelikiellosta ja osa rajoitteista pienenee sekä ne, joilla on viime viikolta kova rasitus, ovat saaneet pari päivää lisää palautumisaikaa.

– Ilves on hyvä joukkue lukemaan vastustajan vahvuuksia ja heikkouksia ja hyödyntämään jälkimmäisiä. Edellisessä keskinäisessä kohtaamisessamme me päästimme Ilveksen avausjaksolla liikaa vastahyökkäyksiin. Toisella puoliajalla tilanne sitten parani, ja peli oli paremmin meidän näpeissämme. Samaan pitää luonnollisesti pystyä sunnuntaina Tampereella. Meidän on pidettävä peli kontrollissamme ja luotava sitä kautta riittävästi laadukkaita maalintekopaikkoja, Koskela analysoi.

Ilves vs HJK 
Su 13.9.2020 klo 18:30 
Ratinan stadion, Tampere 

Katso suora lähetys: Ruutu »