Lehtikuusentiellä treenataan puurouheella

HJK:n aktiivisimmin käytettyihin kenttiin lukeutuva Lehtikuusentien kenttä on saanut uuden pinnan. Ensimmäiset käyttökokemukset ovat rohkaisevia, eikä kentällä leijuva tuoreen puun tuoksukaan ole pahitteeksi.

HJK Lehtikuusentien kenttä

Pitkään palvelleen kentän pinnan uudistuksessa painoivat käyttöominaisuuksien lisäksi ekologiset arvot. Valtaosa Suomen ja maailman tekonurmista saa joustonsa perinteisestä kumirouheesta, josta kulkeutuu ympäristöön merkittävä määrä mikromuovia.

– Etsimme päättäväisesti Keskuspuistossa sijaitsevalle kentälle soveltuvaa ympäristöystävällistä ratkaisua. Päädyimme korvaamaan kumin puurouheella, vaikkei se ollutkaan edullisin tai helpoin vaihtoehto. Toivottavasti valintamme ja käyttökokemustemme jälkeen saman päätöksen tekeminen on seuraavalle seuralle helpompaa, HJK ry:n toiminnanjohtaja Timo Muurinen taustoittaa.

Kenttien rouhe kulkeutuu väistämättä lähiympäristöönsä. Männystä valmistetun puurouheen etuna on, että ympäristöön kulkeutunut rouhe hajoaa itsestään. Myös kentällä oleva puurouhe voidaan hyötykäyttää mm. kuorikatteena kentän elinkaaren päättyessä.

Lehtikuusentien kenttä on Suomen ensimmäinen täysimittainen puurouhekenttä. Ylipäätään biohajoavat kentät ovat Suomessa hyvin harvassa. Näin ollen myös käyttäjäkokemuksia on vielä vähän. HJK pelaajineen toimiikin maailman mittakaavassa uuden kenttämateriaalin koekäyttäjänä.

Ensimmäiset kokemukset uudesta kentästä ovat olleet pääosin positiivisia. Vanha nurmimatto oli jo kulunut ja siihen verrattuna uusi nurmi tuntuu pehmeältä ja kuohkealta. Koska orgaaniset rouhemateriaalit eivät jousta kuten kumirouhe, kentän nurmen alle on asennettu erillinen joustoalusta.

Todelliseen testiin kenttä joutuu pohjoiselle ilmastolle tyypillisen haastavien talvisäiden alkaessa. HJK seuraa tarkasti miten uusi materiaali reagoi jäähän, lumeen ja lumenpoistoon. Kentällä tullaan kokeilemaan talvikaudella erilaisia suolaraeseoksia, jotta käyttökokemuksen kautta löydetään uuteen pintaa parhaiten toimiva huolto. HJK:n kokemukset ja parhaaksi todettavat käytännöt tulevat olemaan myös globaalisti muiden toimijoiden hyödynnettävissä, jotta ekologisia vaihtoehtoja saataisiin markkinoille yhä enemmän.

– Olemme olleet edelläkävijöitä 115 vuotta. Haasteemme tänä päivänä ovat hyvin erilaiset kuin sata vuotta sitten. Meidän on mietittävä myös, miten kaikki toimintamme vaikuttaa maailmaan ympärillämme ja mitä voimme osaltamme tehdä kestävämmän tulevaisuuden eteen. Tämä on merkittävä askel tässä kokonaisuudessa, Muurinen painottaa.

Treenasitko Lehtarilla? Miltä kenttä tuntui? Voit jättää milloin tahansa palautetta HJK:n olosuhteiden palautelomakkeella. Käsittelemme palautteita säännöllisesti.

HJK:n omistaman Helsinki Stadion Management Oy:n hallinnoiman Lehtikuusentien kentän hoidosta ja ylläpidosta vastaa jatkossakin HSM:n kumppani Köysikopla Oy.