Sanna Malaska – pelikentältä valmentajaksi

Sanna Malaska on nähnyt jalkapallomaailmaa monelta kantilta. Hän veti Klubin pelipaidan ylleen 11-vuotiaana, pelasi välillä ulkomailla ja palasi kotiin Klubiin päättämään pelaajauransa. Viimeiset kymmenen vuotta ovat kuluneet valmennustehtävissä. Malaska haluaa esimerkillään kannustaa myös muita urheilun eri osa-alueilla toimivia kokeilemaan siipiään valmennuksen parissa.

Sanna Malaska - HJK Helsinki. Photo: © Mira Lönnqvist

Sanna Malaska on nähnyt ja vaikuttanut aitiopaikalta suomalaisten tyttöjoukkueiden toimintaan. Malaska aloitti HJK:n valmennustehtävissä vuonna 2011, jolloin seuran ensimmäiset tyttöjen kaupunginosajoukkueet perustettiin. Kun toiminta laajeni myös nuorempiin akatemiajoukkueisiin, vastasi Malaska myös niiden organisoinnista ja toiminnasta. Parin vuoden opintovapaan aikana Malaska valmistui sosionomiksi valmentaen samalla akatemiajoukkuetta. Opintovapaan jälkeen Malaska työllistyi Klubiin täysipäiväisesti yhdistäen iltapäiväkerhotoiminnan ja jalkapallovalmennuksen.

– Palasin Suomeen pelattuani ulkomailla ja tiesin pelaavani vielä viimeisen pelivuoteni Klubissa. Viimeisinä pelivuosina aloin yhä enemmän miettiä millainen valmentaja haluaisin itse olla ja mitä ominaisuuksia ottaisin omaan valmentajuuteeni valmentajiltani koko pelaajaurani ajalta ja mitkä toimintatavat jättäisin pois. Sattumalta HJK oli samaan aikaan päättänyt panostaa entistä enemmän tyttöpuoleen ja ajatukset osuivat yksiin. Tuntui ja tuntuu myös, että olen saanut itse Klubilta paljon ja halusin antaa jotain takaisin tuomalla oman tietotaitoni valmentajana seuraan, Malaska kertaa.

Nykyisin Malaska toimii HJK T09 akatemiajoukkueen vastuuvalmentajana ja Maunulan iltapäiväkerhon vastuuohjaajana. Iltapäivätoiminnan ja juniorivalmennuksen yhdistelmärooli onkin Klubissa tyypillinen kokopäiväinen toimenkuva.

– Itselleni tämä on juuri hyvä yhdistelmä, sillä en halua toimia puhtaasti jalkapallon parissa täysipäiväisesti. Iltapäivätoiminnassa pystyn hyödyntämään myös sosionomin opintojani sekä tukea lapsi ja perheitä ammatillisesti eri tavoin kuin valmentaessa. Ja vaikka jalkapallo olisi se pääasiallinen intohimo, näen iltapäivätoiminnan tukevan sitä. Siellä oppii ryhmänjohtamista sekä lasten kohtaamista ja jos voi hallita 120 lapsen kokonaisuutta, antaa se hyviä eväitä myös jalkapallojoukkueen johtamiseen, Malaska naurahtaa.

Klubin valmentajien urapolut ovat moninaiset. Malaska itse kokee valmennuksen olevan luonteva valinta pelaajauran jatkoksi, mikäli intoa vain riittää.

– Entisenä pelaajana kyky hahmottaa asioita ja tilanteita pelaajien kannalta on vahva, ainakin itselläni. Ymmärrän oman pelaajaurani kautta, miksi joku pelaaja toimii juuri niin kuin toimii erilaisissa tilanteissa. Samalla mietin mitä olisin itse kaivannut tai millaista tukea olen saanut kyseisessä tilanteessa. Silti pitää muistaa, että mitä nuoremmista on kyse, sitä enemmän valmentamista pitää lähestyä pelaajakehitys edellä eikä joukkuetaktisten asioiden kautta, kuten ehkä omalla pelaajauralla on tottunut tekemään. Tärkeintä on sitouttaa ja syventää pelaajien rakkautta jalkapalloon ja siinä taas iltapäiväkerhojen työkokemus on hyväksi avuksi, Malaska muistuttaa.

HJK tarjoaa valmentajilleen useita eri koulutuksia, henkilökohtaista ohjausta ja parhaan arkilaadun. Kaikista tärkeimmäksi Malaska nostaa kuitenkin ympärillä olevan yhteisön.

– Tästä HJK:n valmentajayhteisöstä saa paljon, etenkin jos on itse utelias oppimaan. Lopulta kaikki on itsestä kiinni, jalkapallo kehittyy jatkuvasti ja valmentajan on kehityttävä myös. Se mitä olet tehnyt 10 vuotta sitten ei toimi tänä päivänä, Malaska naurahtaa ja jatkaa:

– Kaikista palkitsevinta on lapsen riemun näkeminen. Onnistumiset kentällä tai iltapäivätoiminnassa tuovat lapselle suurta iloa. Se antaa itsellekin paljon ja se on tämän jutun ydin, ainakin itselleni.

HJK:n valmentajahaku on avoinna 4.7.2021 saakka. Lue lisää HJK:n valmentajapolusta ja jätä hakemuksesi.