#7 Klauss: Elän hetkessä

Mitä tapahtui Brasiliassa kolmas maaliskuuta vuonna 1997? Rajataan hieman. Mitä HJK:n kannalta merkittävää tuona päivämääränä tapahtui? Aivan oikein. Tuona päivänä HJK:n tämän kauden maaliruisku João Klauss syntyi. Koko nimeltään mies on João Klauss De Mello, mutta yleisesti hänet tunnetaan ensimmäisestä sukunimestään Klauss.

Klaussin kotikaupunki on Brasilian mittapuulla varsin pieni, vain reilun 300 000 asukkaan Criciúma. Tuossa pikkukaupungissa hän sai varhaiset jalkapallo-oppinsa ennen muuttoa Porto Alegreen, Rio Grande do Sulin osavaltion pääkaupunkiin.

– Varhainen lapsuuteni Criciúmassa oli varsin normaali. Kävin koulua, pelasin jalkapalloa paikallisessa jalkapallokoulussa ja leikin kavereiden kanssa. Harrastus alkoi muuttua totisemmaksi vasta muuton jälkeen.

Vaikka jalkapallo oli tuolloin vain harrastus eikä sen harjoittelu vielä ollut systemaattista, oli unelma ammattilaisuudesta jo silloin Klaussin takaraivossa. Miehen omien sanojen mukaan tämä ajatusmalli on sisäänrakennettu kaikille brasilialaislapsille. Muille unelmille ei ole sijaa, kun jalkapallo on niin vahvasti kulttuurissa läsnä. Myös se, että Klaussin isä oli itse jalkapalloilija, vaikutti suuresti miehen lopulliseen uravalintaan.

Muutto Porto Alegreen tapahtui Klaussin ollessa 10-vuotias. Hänen vanhempansa olivat eronneet, mutta molemmat osapuolet yksissä tuumin panostivat suuresti poikansa harrastukseen. Pääsy isompaan seuraan oli monen muuttujan takana.

– Kotikaupunkini jalkapallokoulu, jossa aloitin pelaamisen, oli entisen liigapelaajan perustama ja hänellä oli hyviä yhteyksiä isompiin seuroihin. Pelasimme usein harjoitusotteluita näitä ”suurseuroja” vastaan ja näissä otteluissa onnistuin. Onnistumisten myötä minusta kiinostuttiin.

Porto Alegressa Klauss pelasi Internacionalin organisaatiossa. Klaussin viimeinen seura ennen siirtoa Euroopan kentille ja Saksaan oli Grêmion junioriakatemia.

– Olin Saksassa noin vuoden ja alku oli vaikea. Kulttuurilliset erot olivat suuret ja en osannut kieltä. Mutta näin jälkeenpäin olen todennut, että opin siltä Hoffenheimin ajalta paljon ja se on helpottanut sopeutumistani HJK:hon todella paljon.

Klauss on vieläkin Hoffenheimin pelaaja ja on HJK:ssa lainasopimuksella. Miehen sopeutuminen on ollut sujuvaa ja maaleja on syntynyt liigassa tasaiseen tahtiin. Isona apuna sopeutumisessa on ollut Klubin kapteeni Rafinha.

– Rafista on ollut todella suuri apu, tiedostin sen jo etukäteenkin. On ollut todella mukavaa, että joku voi vaikka esitellä kaupungin ja maan tapoja. Myös palautteen antaminen ja saaminen on helpottunut.

Kentällä ja sen ulkopuolella

Ulkomuodoltaan karskin ja hieman ehkä pelottavan näköinen Klauss on sisimmältään ystävällinen ihminen. Suurimmaksi vahvuudekseen hän kertoo sen, että hän pyrkii aina olemaan ystävällinen muille ja kuvaa itseään positiiviseksi ja sosiaaliseksi. Syy tähän löytyy lukuisista muutoista.

– Olen muuttanut niin usein ja minulla on ollut paljon uusia toimintaympäristöjä, että minun on pakko luoda nopeasti uusia suhteita. Paras tapa on olla ystävällinen.

Sama logiikka pätee myös pelikentällä. Useissa eri seuroissa pelannut pelaaja on tottunut siihen, että kun saa yhden mahdollisuuden, siihen on tartuttava kynsin ja hampain. Ja sen mies on osoittanut HJK:ssa. Alkukauden maalit ja vakuuttavat otteet puhuvat puolestaan.

Kentällä vahvuudet ovat hyökkäyskolmanneksella.

– Vaikka olen isokokoinen ja vahva, olen myös suhteellisen nopea. Juuri kokoa minun kannattaa hyödyntää. Osaan myös paikan tullen viimeistellä jalalla ja päällä.

Mutta suurimmaksi vahvuudekseen Klauss ilmoittaa työmoraalin. Sana tulee kuin tykin suusta. Tämänkin voi huomata peliesityksistä. Hän hakee paikkaa, tekee juoksuja tehden tilaa muille ja ennen kaikkea myös puolustaa.

Tulevaisuus ja vapaa-aika

Vaikka Klauss kuvaa itseään hauskanpitäjäksi, viettää hän suurimman osan vapaa-ajastaan kotona keskittyen lepäämiseen ja palautumiseen. Nykyiset mediakanavat ja yhteydenpitovälineet ovat myös kovassa käytössä miehen jutellessa lähes päivittäin perheensä kanssa. Juuri perheen näkemistä hän odottaa tulevalta.

– Isäni on tulossa käymään Suomeen ja sitä odotan todella paljon. Aion esitellä hänelle Helsinkiä ja elämääni täällä. Myös äitini saattaa myöhemmin saapua vierailulle.

Jalkapallon suhteen Klaussin tulevaisuuden suunnitelmat ovat selvät.

– En aseta itselleni sellaisia tavoitteita, että missä olen viiden vuoden päästä. Elän hetkessä ja pyrin tekemään parhaani juuri nyt, niin itselleni kuin myös joukkueelleni.

HJK Helsinki- João Klauss

HJK 2018: João Klauss »

Teksti: Matti Rantala