Analyysi: IFK Mariehamn – HJK 27.6.

IFK Mariehamn – HJK

 10

 SARJASIJOITUS

 1
 18

PISTEET

 36
 18

 TEHDYT MAALIT

 29
 26

 PÄÄSTETYT MAALIT

 8
(6) PETTERI FORSELL   

(6) LUIS SOLIGNAC 

  PARAS MAALINTEKIJÄ 

       MAC KANDJI (6) 

Mahdolliset avauskokoonpanot:

HJK: Törnes; Lampi, Heikkinen, Moren, Baah; Väyrynen, Tainio; Alho, Lod, Savage; Kandji.

IFK Mariehamn: Virtanen; Granlund, Friberg da Cruz, Lyyski, Thompson; Hradecky, Byskata, Ekhalie; Forsell; Orgill, Solignac.

Edelliset kohtaamiset: 

8.5.2014          HJK – IFK Mariehamn 1-0 
13.9.2013 HJK – IFK Mariehamn 6-1
27.6.2013 IFK Mariehamn – HJK 0-5

Yksi vai kaksi kärjessä?:

Jamaikalaishyökkääjä Dever Orgill teki paluun IFK Mariehamnin avauskokoonpanoon lähes vuoden tauon jälkeen maanantain 3-1 -vierasvoitossa KuPSista. Loukkaantumisestaan toipunut vahva ja nopea kärki iski viime kaudella pelaamassaan 12 ottelussa peräti 8 maalia, ja ehti olla paluuottelussaan FF Jaroa vastaan olla kentällä alle kymmenen minuuttia kun verkot jälleen pullistuivat.

Orgill ei kuitenkaan ole IFK:n ainoa vaihtoehto hyökkäykseen. Joukkueen kovin maalinsylkijä alkukaudesta on ollut argentiinalainen Luis Solignac ja kentälle pitäisi mahduttaa myös kymppipaikalla viihtyvä Petteri Forsell. KuPSia vastaan kaikki kolme olivat avauskokoonpanossa ja saarelaiset hyökkäsivät voimakkaasti, mutta uskaltaako päävalmentaja Pekka Lyyski iskeä sarjakärjen kimppuun kahdella piikillä? Lähes koko vuoden joukkue on pelannut 4-2-3-1 -systeemillä, jolloin kärjen taakse mahtuu myös KuPS-ottelun missannut brassi Diego Assis.

Kuolleen pallon kuninkaat:

Vastakkain perjantaina ovat yhdet sarjan vaarallisimmista erikoistilannejoukkueista. Kaksi viikkoa takaperin IFK Mariehamn upotti FF Jaron Petteri Forsellin kahdella upealla vapaapotkuosumalla, eikä Klubillakaan ole varaa antaa miehelle yhtäkään ilmaista laukaisupaikkaa. HJK rikkoo vastustajiaan keskimäärin noin 11,3 kertaa ottelussa ja vieraissa keskimäärin 12,3 kertaa. 

HJK on myös rankaissut vastustajiaan kovalla kädellä erikoistilanteista. TPS:ää vastaan maalinteon aloitti Tapio Heikkilä tyylikkään kulmakuvion päätteeksi, VPS:ää vastaan Nikolai Alho upealla vapaapotkulla. IFK Mariehamn on sarjan ehdoton herrasmiesjoukkue, eikä anna vastustajilleen kovinkaan montaa mahdollisuutta rokottaa. Keskimäärin joukkue rikkoo 9,9 kertaa pelissä ja se on kerännyt vain 17 keltaista korttia koko kaudella, toisiksi vähiten HJK:n jälkeen.

Toisaalla on erilaista: 

HJK:n pelien kulku on vaihdellut kotikentältä vieraskentälle mentäessä jopa dramaattisesti Mika Lehkosuon aikakaudella. Maanantain TPS-ottelussa Klubi teki kauden syöttöennätyksensä annettuaan huikeat 720 tarkkaa syöttöä, kun taas esimerkiksi vieraspelissä RoPSia vastaan lukema oli tasan puolet siitä (360). Keskimäärin tarkkoja syöttöjä on ”Banan” valmennuksessa tullut kotona 600, vieraissa 447. Pallo on ollut kotikentällä Klubin hallussa keskimäärin 60,4 prosenttia, vieraissa taas 51 prosenttisesti.

TV:stä tutut:

Yksi avainkysymyksistä HJK:n pelissä tulee olemaan tilan vieminen Petteri Forsellin ympäriltä. Taituri on ollut saarelaisten tehomies kuudella osumallaan ja neljällä syötöllään, ja viime peleissä tahti on kiihtynyt entisestään. Vastaan keskikentällä asettuu todennäköisesti ainakin vahvaan vireeseen viime otteluissa päässyt Mika Väyrynen.

Forsell hakee jatkuvasti jalkaansa vapaaksi laukausta varten ja pyssyttää keskimäärin yli viisi kertaa ottelussa. Tarkkuus on avainsana, mutta pallon voi pitää pois Forsellilta myös pitämällä sen oman joukkueen hallussa. ”Väykän” syötöistä TPS:ää vastaan huikeat 96 prosenttia olivat tarkkoja, joten ainakaan syöttötaidosta pallon hallussa pitäminen ei jää kiinni. Forsell tarjoaa taidoistaan huolimatta Klubille myös mahdollisuuden. Joukkueiden edellisessä kohtaamisessa hän voitto kaksinkamppailuistaan vain 14 prosenttia ja keskimäärin ottelussa Forsell menettää pallon melkein 23 kertaa. Jos Väyrynen pystyy raastamaan palloja HJK:lle pelaajien keskinäisissä taisteluissa, voi Klubille aueta ottelussa loistavia tilaisuuksia nopeisiin hyökkäyksiin.

IFK Mariehamn – HJK perjantaina 27.6. kello 18.30 alkaen. Ottelun voit katsoa suorana lähetyksenä Veikkaus TV:ltä.