Ennakko: IFK M vs HJK

Klubi vahvana ennakkosuosikkina Ahvenanmaalle – Koskela: ”IFK Mariehamn on joukkue, jossa on hyviä yksilöitä.”

Hugo Keto - HJK Helsinki. Photo: © Jussi Eskola

IFK M vs HJK
Ma 14.6.2021 klo 18:30
Wiklöf Holding Arena, Maarianhamina

HJK hakee kuudetta peräkkäistä voittoa Veikkausliigassa maanantaina Maarianhaminasta. Joukkueen matka saarivaltakuntaan alkoi jo sunnuntaiaamun vasta sarastaessa ja reissulta palataan – toivottavasti kolmen sarjapisteen kera – tiistai-iltana.

IFK Mariehamnin kausi alkoi lupaavasti 2-0 vierasvoitolla FC Hongasta ja jatkui 3-1 voitolla kotona Wiklöf Holding Arenalla, mutta sen jälkeen on eteen tullut tenkkapoo. Neljä peräkkäistä tappiota, joista kolme viimeistä identtisillä 0-3 lukemilla, ovat syösseet IFK:n kohti liigan tyveä, eikä otteluhistoria HJK:ta vastaan juurikaan lupaile valoa tunnelin päähän. 

– Heillä on nyt alla muutamia huonoja tuloksia ja paljon päästettyjä maaleja. Se on kuitenkin joukkue, jossa on hyviä yksilöitä, Klubin valmentaja Toni Koskela toppuuttelee.

Joukkueiden 44:stä keskinäisestä ottelusta HJK on kasannut 30 voittoa, tasapeliin on päädytty 11 kertaa ja miinuspuolella on vain kolme tappiota. Pisteittä Klubi jäi ensimmäisen kerran kaudella 2011, toisen kerran karvasta kalkkia maistettiin 2012, ja kolmas tappio tuli heti perään 2019, jolloin IFK päätti HJK:n kauden maalein 1-2.

Syystä tai toisesta jalkapallon arvokisat avaavat usein maalihanat myös kotoisessa liigassa, ja yhtä lailla tämän kaksikon otteluissa on silloin tällöin nähty tuloksia, jotka ovat tutumpia lähinnä jääkiekossa. Viime kaudella Klubi järjesti kaksi varsin yksipuolista maalijuhlaa, kun voittolukemat repesivät musertaviksi. HJK voitti Boltilla 6-1 ja saarella 5-0, Cupissa jatkopaikka heltisi tuloksella 3-1. 

– Perusajatus pelaamiseen heillä on suhteellisen sama kuin viime vuonna. He pyrkivät pallollisena etenemään oikeastaan aina pallon saadessaan, Koskela arvioi tulevaa vastustajaa.

Saaristomerellä Suomen ja Ruotsin välisellä merialueella sijaitseva Ahvenanmaa on Suomen pienin maakunta sekä väkiluvultaan että pinta-alaltaan. Ruotsinkielisen itsehallintoalueen 1600 neliökilometrin alue koostuu tuhansista saarista. Kolmasosa sen 30 000 asukkaasta asuu pääkaupunki Maarianhaminassa.

Jalkapallo on selkeä Ahvenanmaan ykköslaji urheilun saralla. Pari vuotta sitten 100-vuotista taivaltaan juhlinut IFK Mariehamn nousi vuonna 2005 Veikkausliigaan, jossa se on yhtäjaksoisesti pelannut siitä lähtien. Seuran futishistoriasta nousee kaksi merkkipaalua ylitse muiden: Vuoden 2015 Suomen Cupin voittoa seurasi vuotta myöhemmin Veikkausliigan voitto. Kansallisen liigan hallitseva mestari on Åland United.

IFK ei ole kyennyt nousemaan lähellekään mitalisijoja mestaruusvuotensa jälkeen, vaikka seura onkin jatkuvalla syötöllä pystynyt hankkimaan laadukkaita pelaajia riveihinsä. Nimekkäimmät soturit lienevät Huuhkajien puolustuksen kenraali, myös HJK-taustaa omaava Paulus Arajuuri, sekä seitsemän kahdeksasta Suomen mestaruudestaan HJK:ssa voittanut, viime kaudella IFK:ta edustanut ja viime talvena pelaajauransa päättänyt Akseli Pelvas.

HJK jatkaa liigan kärjessä seitsemän pelatun ottelun jälkeen edelleen tappioitta, mutta Inter pitää huolen kirittämisestä lymyilemällä vain pisteen perässä. Kaksikko on vetäissyt jo pienen kaulan FC Lahteen ja HIFK:hon, joilla kummallakin ottelu vähemmän pelattuna.

Koskela lupailee pieniä muutoksia voittokkaaseen Haka-otteluun verrattuna.

– Meillä on monipuolinen materiaali, joten luonnollisesti pyrimme aina löytämään kuhunkin vastustajaan sopivimmat pelaajat. Tietysti meidän on myös huomioitava loukkaantumisista palanneiden kuormittamista, jotta paluu täyteen pelikuntoon tapahtuisi mahdollisimman sujuvasti. 

– Tähän meillä on vielä hyvänä lisänä HJK Klubi 04:n pelit Ykkösessä. Samalla pystymme parhaamme mukaan tukemaan nuoren HJK Klubi 04:n kehitystä ja tuloksen tekemistä, koska joukkueen pärjääminen on meille tärkeä asia!

Ahvenanmaalla koronarajoitukset sallivat maanantain otteluun 1000 katsojan sisäänpääsyn. Muut voivat seurata ottelutapahtumia Ruudusta noin kello 18:15 alkavasta lähetyksestä.