Europelit päättyivät pettymykseen

HJK:n eurotaival päättyi tiistaina kyyneliin, kun se ei kyennyt kampeamaan virolaista Nõmme Kaljua tieltään Mestarien liigan toisen karsintakierroksen otteluparissa. Nõmme Kalju eteni jatkoon kaadettuaan HJK:n ratkaisevassa toisessa osaottelussa kotikentällään Tallinnassa lukemin 2-1. Pettymys oli HJK:lle valtava, sillä se oli edennyt toiselta karsintakierrokselta jatkoon edellisenä kolmena kautena ja lähti tänäkin vuonna kamppailuihin ennakkosuosikkina. Jo viime viikolla Helsingissä kävi selväksi, että virolaiset ovat toista mieltä jatkoonmenijästä ja tiistaina Tallinnan illassa HJK:n pahimmat painajaiset kävivät toteen. Klubi jahtasi toisella puoliajalla Demba Savagen kavennuksen jälkeen vimmatusti jatkoon vievää tasoitusmaalia, mutta Yankuba Ceesayn ja Damiano Quintierin ensimmäisen puoliajan osumat riittivät lopulta virolaisille jatkoonpääsyyn.

– Kaikki kunnia Kaljulle, hyvät kaksi peliä heiltä. Meidän olisi vaan pitänyt pystyä tekemään yksi maali lisää näissä kahdessa pelissä. Näistä peleistä on puhuttu todella paljon siitä asti kun tulin valmentajaksi. Ehkä tavallaan pelaajia kohtaan oli jopa epärealistisia odotuksia ensimmäisessä osaottelussa, ja emme koskaan päässeet sille tasolle jolla olemme joukkueena, harmitteli päävalmentaja Sixten Boström.

Ottelun ensimmäinen puoliaika alkoi HJK:n hallinnalla, mutta hyvin rakennettuja tilanteita seurasivat heikot viimeiset syötöt ja ratkaisut. Vajaan puolen tunnin pelin jälkeen, kuin salama kirkkaalta taivaalta, iski Nõmme Kalju. Tapio Heikkilä onnistui peittämään Vladimir Voskoboinikovin saaman hyvän laukaisupaikan, mutta seuranneessa kulmapotkussa gambialainen Yankuba Ceesay pomppasi kaikkein korkeimmalle ja puski pallon vastustamattomasti ylänurkkaan ohi Ville Wallénin. Vain muutamaa minuuttia myöhemmin virolaiset juhlivat jo toista osumaan. Voskoboinikov voitti kaksinkamppailun korkeasta pallosta ja jatkoi pallon parinaan kärjessä pelanneelle Damiano Quintierille, joka taisteli itsensä nokikkain Wallénin kanssa ja liu’utti pallon tämän alta maaliin. Tauolla tilanne oli 2-0 kotijoukkueelle, joka tarkoitti että HJK:n täytyisi toisella puoliajalla onnistua kahdesti mennäkseen otteluparista jatkoon.

Tauolta kentälle tuli sisuuntunut Klubi. Sisään vaihdettu Nikolai Alho toi kaivattua vauhtia hyökkäyspeliin ja HJK alkoi taas luomaan vaarallisia paikkoja maalin läheisyydessä. Hetkeä myöhemmin kentälle vaihdettiin myös Mikael Forssell, joka pystyikin taistelemaan tehokkaasti virolaisten puolustajien kanssa kaksinkamppailupalloista. Tilanteet Nõmme Kaljun maalilla muuttuivat jatkuvasti vaarallisemmiksi. Lopulta 64. minuutilla Demba Savage iski kaivatun kavennusosuman ohjaamalla keskityksen sisään maalinedusruuhkasta. HJK lisäsi höyryä tietäen, että tasoitusmaali veisi helsinkiläiset jatkoon. Boström vaihtoi kentälle Mathias Lindströmin, joka nostettiin hyökkäykseen Forssellin vierelle taistelemaan keskityspalloista. Vielä ottelun viimeisillä hetkillä Joel Pohjanpalo pääsi karkaamaan puolittaiseen läpiajoon, mutta laukaus osui sivuverkkoon ja Nõmme Kaljun juhlat olivat valmiita alkamaan.

Tulos tarkoittaa, että HJK:n europelit ovat tältä kaudelta pelattu. Pettymyksen keskeltä joukkueen täytyy kuitenkin kasata itsensä Veikkausliigan mestaruustaistoa varten. HJK on tällä hetkellä sarjassa toisena, kaksi pistettä jäljessä ottelun enemmän pelannutta FC Honkaa. Sarja jatkuu lauantaina, kun HJK kohtaa kotikentällään JJK:n.