Historiaa: HJK – IFK Mariehamn

HJK IFK Mariehamnia vastaan

Ottelut Veikkausliigassa 18 – 7 – 2
HJK:n kotikentällä 11 – 4 – 0
IFK:n kotikentällä 7 – 3 – 2
Tehdyt maalit 56 – 15

Ensi-ilta

Esirippu nousee ja jalkapallon juhla on taas valmiina pyörähtämään käyntiin. HJK:lle lauantaina alkava kausi on jo 53. peräkkäinen suomalaisen jalkapallon pääsarjassa. Edessä siintävä kausi on ennakolta jännittävin miesmuistiin, kun Klubi lähtee ensimmäistä kertaa vuosiin kamppailemaan mestaruudesta haastajan paikalta. Mikä olisikaan sopivampi tapa potkaista käyntiin mestaruuspytyn palautuskampanja kuin voitto kotiyleisön edessä?

Veikkausliigan aikakaudella HJK on käärinyt 26:ssa avauskierroksen ottelussaan 14 täyttä pistepottia ja kärsinyt seitsemän tappiota (viidesti on päädytty pistejakoon). Varsinaisiksi bileiksi ensikamppailut ovat muodostuneet Helsingissä. 12:ta kotiavauksesta HJK on vienyt nimiinsä kahdeksan ja vain kerran vastustaja on poistunut voitto mukanaan (ensimmäisellä Veikkausliigakaudella 1990 Kuusysi oli parempi 0-3). Sonera Stadiumilla pelatuista viidestä avauskierroksen kamppailusta Klubi on vienyt nimiinsä neljä.

Ensiaskeleet

Lähimmäksi vieraspisteitä Sonera Stadiumilta avauskierroksella on viime vuosina päässyt juurikin lauantain vastustaja IFK Mariehamn. Vuoden 2012 liigakauden alkukarnevaali näytti vielä 20 minuuttia ennen ottelun loppua kääntyvän vastustamattomasti saarelaisille.

Vieraat johtivat peliä 1-0, mutta sitten esiin astui 17-vuotias Joel Pohjanpalo. ”Jolle” puski ensin liigauransa ensimmäisellä osumalla tasoituksen, sitten heti perään johtomaalin vasemmalla jalallaan ja lopulta viimeisteli vielä hattutempun oikeallaan. Sarjakauden alku oli sytyttänyt hetkessä uuden tähden suomalaiselle jalkapallokartalle.

Pitkä tie pääsarjaan

IFK Mariehamn perustettiin vuonna 1919 ja sen jalkapallojaosto aloitti toimintansa 30-luvun puolivälissä. Suomalaisiin jalkapallosarjoihin seura osallistui ensimmäistä kertaa vuonna 1945 ja pelasi kolmannessa ja neljännessä divisioonassa 70-luvulle asti, jolloin se aloitti kapuamisen kohti pääsarjaa.

Kauden 2004 päätteeksi IFK Mariehamn sijoittui toiseksi Ykkösessä ja pääsi kamppailemaan noususta Veikkausliigaan karsintaotteluissa FC Jazzia vastaan. HJK:ssakin lainalla pelannut David Carlsson upotti porilaiset kahdella osumalla vierasottelussa ja vuodesta 2005 eteenpäin IFK Mariehamn on pelannut Veikkausliigaa.

Kotitaika

Maarianhaminalaisten noustua pääsarjaan ensimmäistä kertaa kaudeksi 2005 HJK ja IFK Mariehamn ovat kohdanneet yhteensä 27 kertaa Veikkausliigassa. Vain kaksi otteluista on päättynyt saarelaisten voittoon ja Sonera Stadiumilla IFK Mariehamn ei ole juhlinut vielä kertaakaan. Kolme ensimmäistä taistelua Helsingissä päättyi pisteiden tasaamiseen, mutta viisi viimeistä kohtaamista Sonskilla on päättynyt Klubin juhliin. Ainoat voittonsa Klubista IFK on napannut Maarianhaminassa vuosina 2011 ja 2012.

Maalitykit

Pohjanpalo toisti hattutemppunsa IFK:ta vastaan kaudella 2013, jolloin osumat syntyivät vieraskentällä. Hänen lisäkseen hattutempussa IFK Mariehamnia vastaan on onnistunut Paulus Roiha, joka paukutti kolme maalia kauden 2008 4-0 –voitosssa sekä Demba Savage, joka nakutti oman taidonnäytteensä vuonna 2014. Savage on myös HJK:n pelaajista eniten osumia (9) maarianhaminalaisten verkkoon latonut mies.

Ehkä otteluparin historian komeimman näytöksensä sinivalkoiset pistivät pystyyn kaudella 2013, kun kesken kiihkeän mestaruustaistelun Klubi pätki IFK Mariehamnin lukemin 6-1. Pääosassa hääri Stadiin täksi kaudeksi palannut Mikael Forssell, joka kahden itse viimeistelemänsä osuman lisäksi teki upean esityön Zenelin ja Sorsan osumiin.