HJK Hall of Fame: Reijo Jalava

Reijo Jalava keräsi vielä 1990-luvun loppupuolella HJK:n liigajoukkueen kuraisia, märkiä ja hikisiä varusteita pukukoppien lattioilta. Silloin vain harva nuori pelaaja ymmärsi, että huoltopuuhissa hääräsi yksi seuran suurimmista merkkihenkilöistä, aito HJK-legenda. Reijo Jalava ei koskaan tehnyt numeroa itsestään.

Jalava edusti koko uransa Klubia: ensin pelaajana pyöreät 20 vuotta ja sen jälkeen huoltajana lähes 30. Ura hakee vertaistaan.

Vain 165-senttinen Jalava pelasi ensimmäisen kerran HJK:n ykkösjoukkueessa 1949. Ura alkoi hyökkääjänä ja tukimiehenä, mutta paras paikka löytyi oikean puolustajan tontilta. Vikkeläjalkainen ja periksi antamaton Jalava oli erittäin hankalasti ohitettava laitapakki ja Olympiastadionin yleisön suosikki.

Komeimmat voitot Jalava saavutti vasta uransa ehtoopuolella. Hän juhli Klubin kapteenina mestaruutta 1964 ja seuran historian ensimmäistä cup-voittoa 1966. A-maajoukkueen värejä Jalava kantoi 18 kertaa. Ilman silloin voimassa ollutta pelaajien vaihtokieltoa määrä olisi huomattavasti komeampi.  

Klubisydäminen seuraikoni uurasti HJK:n edustusjoukkueessa yhteensä 304 ottelua, enemmän kuin kukaan muu. Jalava oli myös ensimmäinen 300 ottelun rajapyykin rikkonut pelaaja SM-sarjassa. 

Huoltajana paljasjalkainen stadilainen huolehti omista töistään. Hän ei koskaan puuttunut muiden tekemisiin, ellei hänen mielipidettään varta vasten kysytty. ”Rättisulkeisia” Jalava ei kokenut alentaviksi: pieni suuri klubilainen eli ja hengitti jalkapalloa mieluummin joukkueen sisällä kuin katsomoiden lehtereillä. 

Jalava oli koko elämänsä uskollinen yhdelle ja samalle työnantajalle ja jalkapalloseuralle. Autokorjaamon työnjohtajan virasta eläkkeelle päässyt Jalava kuoli tammikuussa 2001. Hän oli HJK:n kunniajäsen.
           

Reijo Jalava

18.2.1932–25.1.2001

HJK-kaudet: 1949–69 (21)
Suomen mestaruus: 1964
Suomen cupin voitto: 1966

Pääsarjaottelut: 304 
    Maalit: 8
 A-maaottelut: 18
Muut saavutukset:
HJK:n kunniajäsen.
SPL:n kultainen ansiomerkki.
HJK:n Hall of Fame -pelaaja numero 12.
HJK:n tähtijoukkueen 1907–2007 pelaaja.