HJK hyvittää jälleen kotiotteluidensa päästöt – hiilijalanjälki pienenee vuosi vuodelta

Päästöjen kokonaismäärä kotiotteluissa Bolt Arenalla on jo yli puolittunut reilussa kolmessa vuodessa. 

Perparim Hetemaj - HJK Helsinki. Photo: © Jussi Eskola
Perparim Hetemaj viimeisteli AS Romaa vastaan tasoitusmaalin täpötäydellä Bolt Arenalla.

HJK selvitti tänäkin vuonna yhdessä pääyhteistyökumppaninsa Lumme Energian kanssa Veikkausliigan, Kansallisen liigan ja Miesten Kakkosen kotiotteluiden hiilijalanjäljen. Päästökuorma kaudella 2022 oli yhteensä 41,3 tonnia Co2e.

Päästöjen määrä väheni edellisvuodesta yhteensä 6,3 tonnilla. HJK kompensoi tänäkin vuonna päästöt ostamalla päästöoikeuksia EU:n päästökauppajärjestelmästä.

HJK on kunnianhimoisen ilmastotyönsä ansiosta matkalla kohti hiilineutraaliutta vuoteen 2025 mennessä. Seuran toiminnassa on kyse muustakin kuin yksittäisen organisaation hiilijalanjäljestä.

Ottelutapahtumissa tärkeää osaa näyttelevät HJK:n yhteistyökumppanit, joiden valinnassa painottuvat yhteiset ympäristöarvot. Esimerkiksi jätteiden lajitteluun on panostettu yhdessä Remeon kanssa. Coca Colan tuottaa Sinebrychoff, joka on maailman ensimmäinen hiilineutraali cokiksen valmistaja. Pelican Rougen kahvi, jota tarjotaan kaikissa tapahtumissa, on hiilineutraali koko elinkaareltaan.

– Meillä on iso sosiaalinen vastuu välittää lapsille ja nuorille tärkeitä arvoja ja taitoja. Voimme myös esimerkillämme kannustaa muita seuroja ja yrityksiä tekemään konkreettisia tekoja ympäristön eteen. Kaikenkokoiset seurat löytävät oman tapansa vaikuttaa, ja meille Lumme Energian kaltainen kumppani on ympäristövastuullisuudessa tärkeä apu, sanoo HJK:n myyntijohtaja Esko Villman.

Ottelutapahtumien päästöistä 54 prosenttia tulee ruuasta ja juomista, 23 prosenttia yleisön matseihin tekemistä matkoista ja toiset 23 prosenttia energiasta, jätehuollosta ja materiaaleista. HJK pääsi kunnolla vauhtiin hiilijalanjäljen pienentämisessä, kun seura taannoin päivitti sähkösopimuksensa uusiutuvaan energiaan. Päästöjen kokonaismäärä on jo yli puolittunut reilussa kolmessa vuodessa. 

Tietoja HJK:n hiilijalanjäljen määrittämisestä

– Hiilijalanjäljen määritteleminen tehtiin Greenhouse Gas Protocol -standardien mukaisesti, joka on maailman eniten käytetty päästölaskentamalli.

– Tietojen keräämiseen käytettiin tietojenkeruulomaketta, jonka HJK täytti käyttäen saatavilla olevia tietoja. Tiedot kerättiin keväällä 2022.

– Lumme Energia toteutti laskennan yhdessä CO2Esto Oy:n kanssa, joka on hiilijalanjäljen laskennan ja päästökompensaation asiantuntijayritys.