HJK ja KuPS havittelemaan Suomen Cupin pokaalia

Jalkapallon Suomen Cup huipentuu lauantaina Helsingin Olympiastadionilla pelattavaan loppuotteluun, kun järjestyksessään 67. finaalissa vastakkain asettuvat Helsingin Jalkapalloklubi ja Kuopion Palloseura.

Maineen ja kunnian lisäksi pelissä on myös 50000 euron rahapalkinto sekä paikka UEFA:n uuden seurajoukkuekilpailun Konferenssiliigan karsintoihin.

Lähtöasetelmat ovat finaalille herkulliset, sillä viime viikonloppuna joukkueet jakoivat Veikkausliigapisteet Kuopiossa pyöritettyään maalittoman tasapelin. Nyt karavaani siirtyy HJK:n kotikulmille ja uusitulle Olympiastadionille, jossa Cup-mestari ratkottiin viimeksi vuonna 1999.

Kummankin tie loppuotteluun on ollut sileä. Molemmat voittivat alkulohkonsa tappioitta, puolivälierissä KuPS voitti Gnistanin 5-0 ja HJK HIFK:n 3-0. Välierissä HJK murjoi Interiä 4-0, KuPS puolestaan pudotti FC Hongan maalein 2-1.

KuPS:lle edessä on seurahistorian kuudes loppuottelu. Edellinen cupin voitto on vuodelta 1989, jolloin Haka kaatui 3-2. Vuosina 2011-13 KuPS hävisi kolme loppuottelua putkeen. Viimeksi joukkue esiintyi finaalissa juurikin 2013, jolloin RoPS oli parempi maalein 2-1

Klubi on kaikkien aikojen menestynein joukkue Suomen Cupissa, ja tavoittelee lauantaina jo 15. mestaruuttaan. HJK:n nimi kaiverrettiin voittopokaaliin 14. kerran viime kaudella, kun FC Inter jäi jalkoihin maalein 2-0.

22. kerran loppuottelussa pelaava HJK ja KuPS kohtaavat toisensa Cupin finaalissa vasta toisen kerran. Edellisen keskinäisen vuonna 2011 HJK voitti Töölössä jatko-ottelun jälkeen 2-1.

Suomen Cupista pelattiin ensimmäisen kerran vuonna 1955, jolloin Haka murjoi loppuottelussa HPS:n 5-1. HJK:n ensimmäinen voitto on vuodelta 1966, kun KTP jäi jalkoihin lukemin 6-1. KuPS juhli ensimmäistään kahta vuotta myöhemmin, tuolloinkin hävinneenä osapuolena oli edellisvuoden 1967 Cup-mestari KTP.

Loppuottelu Olympiastadionilla alkaa lauantaina kello 15.00. Viranomaispäätöksellä otteluun ei saa ottaa yleisöä.