HJK joutui tyytymään tasapeliin

Toni Koskela: ”Vahva esitys meiltä laadukasta joukkuetta vastaan.”

Ilmeet kertovat paljon: tasapelipiste ei täysin tyydyttänyt joukkuetta.

HJK vs Ludogorets 1–1

HJK avasi pistetilinsä Eurooppa-liigan lohkovaiheessa, mutta enemmänkin olisi ollut tarjolla vahvan ottelun pelanneelle Klubille. Helsinkiläiset aloittivat ottelun hyvin, mutta Ludogorets siirtyi nopeasti johtoon. HJK ei tästä lannistunut, vaan vyörytti hyökkäyksiään kohti bulgarialaisten maalia.

Klubi aloitti toisen jakson todella terävästi, mikä palkittiin 55. minuutilla, kun Perparim Hetemaj toi isännät tasoihin. Viimeisen puolituntisen aikana molemmilla oli omat hetkensä, mutta sekä Conor Hazard että Sergio Padt venyivät maaleillaan hyviin torjuntoihin.

– Ensimmäisellä jaksolla jäimme hieman liian kauas vastustajan pelaajista. Meidän olisi pitänyt mennä lähemmäs kontrolloimaan Ludogoretsin hyviä vastahyökkäyspelaajia ja sitä kautta estää vastahyökkäykset, jollaisesta maalikin syntyi. Tuhlailimme itse paikkoja, mutta ensimmäinen jakso oli hyvin kontrollissamme, kommentoi HJK:n päävalmentaja Toni Koskela.

– Aloitimme toisen jakson hyvin – siinä oli läpiajo hetki alkuun, ja sitten tasoitimme. Maalimme jälkeen oli hetki pelissä, kun vastustaja kontrolloi peliä ja meillä oli vähän vaikeampaa. Pääsimme kuitenkin takaisin peliin mukaan ja loimme vielä pari hyvää maalipaikkaa. Vahva esitys meiltä laadukasta joukkuetta vastaan, mutta maalipaikoissa täytyy olla tehokkaampi, jotta saamme kolmea pistettä tälläkin tasolla.

Klubin avauskokoonpano.

Ensimmäinen puoliaika

HJK aloitti ottelun terävästi ja järjesteli loistavan maalipaikan jo kolmannella peliminuutilla. Klubi eteni maltillisesti Ludogoretsin boksiin, ja vetopaikka pedattiin lopulta Lucas Lingmanille, jonka laukaus noin seitsemästä metristä nousi kuitenkin maalin yli.

HJK:lla oli seuraava lupaavan oloinen tilanne noin kymmenen minuutin kohdalla, kun Santeri Hostikka levitti nopean hyökkäyksen vasemmalle laidalle David Brownelle. Bulgarialaiset onnistuivat katkaisemaan Brownen keskityksen, ja tovin kuluttua pallo olikin Klubin maalissa: Ludogorets pelasi äärimmäisen nopean vastaiskun argentiinalaiskärki Matías Tisseralle, joka painoi pallon kylmänviileästi ohi Conor Hazardin.

Klubi ei aikaisesta takaiskusta lannistunut, vaan pakotti Ludogoretsin välillä pitkiksikin ajoiksi puolustuskannalle. HJK sai erikoistilanteita tasaisin väliajoin, mutta Ludogorets selvitti Klubin kulmapotkut sekä sivuvaparit helposti.

HJK:lla oli ensimmäisen jakson ylivoimaisesti paras maalipaikka hieman ennen puolen tunnin täyttymistä. Oikealta kaistalta bulgarialaisten rangaistusalueelle edennyt Hostikka katseli rauhassa vaihtoehtojaan ja pelasi takaviistoon Perparim Hetemaj’lle, jolla oli avopaikka putata pallo maaliin. Klubin epäonneksi Malik oli Hetemaj’n laukauksen tiellä, ja Ludogorets selvisi säikähdyksellä.

Ludogorets sai kuin varkain ottelun toisen tilanteensa, kun ensimmäistä puoliaikaa oli jäljellä noin kymmenen minuuttia. Oikean laidan matala keskitys päätyi kuudentoista rajalle Bernard Tekpeteylle, joka laukoi pienestä tilasta hirmuisen kanuunan päin Hazardia.

Klubi järjesteli vielä yhden potentiaalisen maalipaikan aivan ensimmäisen jakson viimeisillä minuuteilla. Tällä kertaa arkkitehtinä toimi Pyry Soiri, joka löysi matalalla syötöllään Malikin etualueelta. Ghanalaisen jatko jäi hieman vaisuksi, ja bulgarialaisten puolustus peitti laukauksen.

Perparim Hetemaj tuntui olevan kaikkialla.

Toinen puoliaika

HJK aloitti myös ottelun jälkimmäisen puoliskon ryminällä: Hazard vapautti pitkällä avauksellaan Brownen läpiajoon, kun toinen jakso ei ollut vanhennut vielä minuuttiakaan. Bulgarialaisten puolustus onnistui kuitenkin häiritsemään Brownea sen verran, että papuauusiguinealaisen köykäinen laukaus tippui suoraan Ludogorets-vahti Sergio Padtin syliin.

Vain hetkeä myöhemmin Brownella oli jälleen huippupaikka. Hostikka ujutti pelivälineen Ludogorets-puolustajan jalkojen välistä, ja Browne pääsi kiinni palloon rangaistusalueen kulmalla. HJK-laituri leikkasi nopeasti boksiin ja tavoitteli takanurkkaa, mutta laukaus viuhui ohi.

Hetemaj oli ottelussa kuin kala vedessä ja hankki Klubille tasoitusmaaliin johtaneen vapaapotkun, kun Ludogorets joutui rikkomaan keskikentän rouhijaa aivan rangaistusalueen kulmalla. Hostikka lähetti vapaapotkun maalinedustalle, josta Hetemaj jatkoi pallon päällään takakulmaan.

Vierasjoukkue ryhtyi hyökkäämään aktiivisemmin Klubin tasoituksen jälkeen. Kiril Despodovin laukaus ei tuottanut vaaraa, mutta Ludogoretsin noin tunnin kohdalla saama sivuvapari oli koitua kohtalokkaaksi, kun Jakub Piotrowski oli unohdettu täysin vapaaksi etualueelle. Hazard oli kuitenkin mies paikallaan ja torjui puolalaisen laukauksen.

HJK suoritti ensimmäisen pelaajavaihtonsa 64. minuutilla. Malik jätti kentän, ja hänet korvasi viime aikoina maaleja mättänyt Anthony Olusanya. Klubi sai muutamaa minuuttia myöhemmin kulmapotkun, jossa tasoitusmaalin juoninut kaksikko löysi jälleen toisensa: Hostikka keskitti etualueelle, mutta tällä kertaa Hetemaj’n pusku karkasi yli.

Ludogorets loi toisen jakson parhaat paikkansa peräkkäin noin 20 minuuttia ennen loppua. Ensin Hazardin jalka venyi vaihdosta kentälle tulleen Nonaton laukauksen tielle, ja heti perään pohjoisirlantilainen torjui fantastisesti Despodovin yrityksen.

HJK:n päävalmentaja Toni Koskela reagoi bulgarialaisten kasvaneeseen paineeseen tuomalla Nassim Boujellabin sekä Bojan Radulovicin kentälle 74. minuutilla. Vaihtopenkin puolelle siirtyivät Hostikka ja erinomaisen ottelun pelannut Hetemaj, joka poistui kentältä valtavien suosionosoitusten saattelemana.

Radulovic pääsi yrittämään maalintekoa hyvinkin nopeasti. Browne pelasi laidallaan vasemman jalkansa vapaaksi ja löysi keskityksellään serbialaisen, mutta hieman epäonnistunut pusku oli lopulta helppo torjuttava Padtille.

Browne tarjoili loppuunmyydyn Bolt Arenan yleisölle sirkushuveja koko rahan edestä, kun papuauusiguinealainen pujotteli kahden kaatuilevan Ludogorets-puolustajan ohi kohti bulgarialaisten rangaistusaluetta. Pallo pelattiin lopulta Matti Peltolalle, jonka kaukolaukaus kilpistyi kulmaksi.

HJK:lla oli ottelun viimeisellä kympillä kaksi loistavaa saumaa iskeä voittomaali. Ensin Boujellab petasi huippupaikan Olusanyalle, jonka vasemman jalan laukaus viuhui tolppaa nuollen ohi takakulmasta. Heti perään Lingman lähetti Radulovicin karkumatkalle, mutta hyvin vastaan tullut Padt torjui jalallaan.

Ludogorets sai oivallisesta paikasta vapaapotkun hieman ennen varsinaisen peliajan päättymistä. Vaparia asteli laukomaan Despodov, joka upotti vapaapotkun Real Betisin verkkoon edellisellä ottelukierroksella. Tällä kertaa Bulgarian maajoukkuekapteenin laukaus oli heikko, eikä Hazard joutunut torjuntatöihin.

HJK:n viimeinen tilanne siunaantui Santeri Väänäselle, jolla oli keskikentällä yllättävänkin paljon tilaa. Väänänen hyödynsi keskialueen aukon ja laukoi noin 20 metristä, mutta laukaus pöllytti ainoastaan Padtin juomapulloa maalin vasemmalla puolella.

Ludogorets loi vielä pari maalipaikkaa ottelun lisäajalla. Ensin Cauly leikkasi vaarallisesti sisään Klubin kuudentoista alueen rajalla, mutta brasilialaisen laukaus ei osunut maalipuiden väliin. Kamppailun viimeisestä laukauksesta vastasi toinen brassi, Rick, jonka löysähkö kuti tippui suoraan Hazardin syliin.

Anthony Olusanya harmitteli hukattuja maalipaikkoja.

HJK vs Ludogorets 1–1 (0–1)
10’ Matías Tissera 0–1
55’ Perparim Hetemaj 1–1

HJK:n kokoonpano: Conor Hazard – Matti Peltola, Arttu Hoskonen, Jukka Raitala – Pyry Soiri, Perparim Hetemaj (74’ Nassim Boujellab), Lucas Lingman, Santeri Väänänen, David Browne – Santeri Hostikka (74’ Bojan Radulovic), Malik (64’ Anthony Olusanya)