HJK kahden maalin etumatkalla Montenegroon

Champions Leaguen toiselle karsintakierrokselle etenijät ratkotaan tiistaina ja keskiviikkona. HJK lähtee ensimmäisen kierroksen toiseen osaan taskussaan 3-1 voitto kotiottelusta.

Atom Tanaka - HJK Helsinki. Photo: © Jussi Eskola
Atom Tanaka

FK Budućnost vs HJK
Ti 13.7.2021 klo 21:30
UEFA Champions League
Gradski Stadion, Podgorica

Klubi aloitti viime tiistain kotiottelunsa FK Budućnostia vastaan todella väkevästi, kolme maalia ensimmäiseen varttiin on vahva näyttö joukkueen iskukyvystä. Tiistaiseen vieraspeliin lähdettäessä pelkkä johdon turvaaminen ei riitä, Klubin on uskallettava pelata jatkopaikkansa eteen rohkeasti myös vierasjoukkueen kannalta aina haastavassa Podgoricassa.

– Pelattiin hyvät lähtökohdat itsellemme toiseen ottelupariin, vaikka ottelutapahtumiin nähden voisimme lähteä isommastakin johdosta. Vieraspeliin lähdemme sillä ajatuksella, että haemme pelistä voittoa, kertoi HJK:n päävalmentaja Toni Koskela ennen joukkueen lähtöä matkaan.

Balkanin maissa urheilu – ja niistä erityisesti palloilulajit – on todella isossa roolissa, ja katsomoissa eletään otteluiden mukana vahvasti tunteella. Lähestulkoon fanaattinen, joskus jopa aggressiiviseksi taipuva yleisö on tosissaan omiensa puolella ja pitää omalta osaltaan huolen siitä, että vastustajalla olisi mahdollisimman epämukavat olot. Vastaavasti oman joukkueenkaan pelaajat eivät aina ole turvassa, jos esitys ei miellytä faneja. 

Budućnostin faniryhmä on Balkanin alueen suurimpia, ja tunnetaan osuvasti nimellä “Varvari” (suomeksi “Barbaarit”), sekä erehdyttävän paljon Harald Hirmuista muistuttavasta logostaan. 

Monisatapäinen ryhmä on perustamisestaan asti kasvattanut mainetta jopa väkivaltaan kykenevänä ultrakannattajajoukkona, jonka vakiorepertuaariin otteluissa kuuluvat näyttävien tifojen ja kannatuslaulujen lisäksi soihdut sekä kaikenlainen heittokelpoinen materiaali. Viime vuosina useampikin Budućnostin ottelu on jouduttu keskeyttämään tai siirtämään katsojamellakoiden tai kentänvaltausten takia.

Montenegro (suomeksi “Musta vuori”) on Adrianmeren rannalla Bosnia-Hertsegovinan ja Albanian välissä sijaitseva kuvankaunis vuoristoinen maa, jonka historia on polveillut useampaankin otteeseen isompien naapureidensa vaikutuksen alla. 

Maassa tiedetään olleen asutusta jo 600-luvulla, ja sillä on ollut vahva sidos itäiseen rajanaapuriinsa Serbiaan vuosisatojen ajan. Montenegro itsenäistyi ensimmäisen kerran jo 1878. Ensimmäisen maailmansodan jälkeen se liittyi kansanäänestyksen jälkeen yhdessä Serbian kanssa Jugoslavian kuningaskuntaan. Maa kuului vuodesta 1943 vuoteen 1992 Jugoslavian sosialistiseen liittotasavaltaan, jonka hajottua se liittoutui jälleen itäisen rajanaapurinsa Serbian kanssa. Vuonna 2003 jäljelle jäänyt osa Jugoslaviaa muutettiin Serbia ja Montenegron valtioliitoksi, josta Montenegro irtaantui ja itsenäistyi 2006 ollen näin nuorimpia Euroopan nykyisistä itsenäisistä valtioista.

Montenegrolaisia on reilut 600 000, joista pääkaupunki Podgoricassa asuu neljäsosa. Budućnostin kotistadionille Gradski stadion pod Goricomille mahtuu 17 000 katsojaa.

HJK:n joukkue on hyvin valmistautunut tulevaan otteluun – jopa sääolosuhteita on päästy hyödyntämään.

– Valmistautuminen on mennyt suunnitelmien mukaan. Montenegron kuumuutta silmällä pitäen harjoiteltiin vielä päivän kuumimpaan aikaan, ja eilen saatiinkin hyvä kokemus yli 30 asteen kelistä suorituksen aikaan, kertoo Toni Koskela.

– Budućnost näytti Helsingissä, että heillä on hyökkäyssuuntaan pelaajia, jotka meidän on huomioitava. Luonnollisesti takaa-ajoasema pakottaa heidät joihinkin muutoksiin. Uskon kuitenkin, että heillä on paljon mietittävää, miten paljon lisää he uskaltavat peliään avata, koska osoitimme kotipelissä pystyvämme luomaan useita tilanteita riippumatta siitä, pyrkivätkö he pitämään tilat pieninä vai avasivatko he omaa peliään.

Matkaan lähtee 19 pelaajaa. Pois vahvuudesta ovat vain Santeri Väänänen ja Kevin Kouassivi-Benissan.

Otteluparin voittaja kohtaa toisella kierroksella joko Malmö FF:n tai Riga FC:n, jonka etenijä selviää tiistaina Riikassa. Ensimmäisen osan ruotsalaiset voittivat kotonaan 1-0.

Lue lisää: Seuraava eurokotimatsi – Liput myyntiin »

HJK oli Eurocupien ensimmäisissä otteluissa ainoa neljästä mukana olevasta suomalaisjoukkueesta, joka onnistui voittamaan pelinsä. UEFA Conference Leaguessa KuPS kärsi 0-1 tappion Armeniassa FC Noahille, FC:t Honka ja Inter avasivat tasapeleillä kotiotteluissaan. Espoolaiset pyörittivät maalittoman pelin Bolt Arenalla färsaarelaista Runavikia vastaan, Inter päätyi omassa ottelussaan lukemiin 1-1 unkarilaisen vieraansa Puskás Akadémian kanssa. Toiset näiden otteluparien toiset osaottelut pelataan torstaina 15.7.