HJK taisteli vajaalla 3-3 -tasapelin Athleticilta

HJK ja Athletic Bilbao pelasivat 3-3 -tasapelin Eurooppa-liigan play-off -vaiheen toisessa osaottelussa. Helsinkiläiset osoittivat kentällä selkesti parempaa tasoa kuin viikko sitten, vaikka jatkopaikka oli käytännössä mahdoton saavuttaa.

Ilta oli kuitenkin viihdyttävä jalkapallotapahtuma, josta jokaisen stadilaisen futisfanin olisi suonut pääsevän nauttimaan.

Jatkoonmenijästä ei ottelussa siisollut epäilystä, sillä Athletic lähti otteluun 6-0 -johtoasemassa ensimmäisen osaottelun jälkeen, mutta HJK osoitti kaikille suomalaisille, että taistelemalla on mahdollista haastaa myös La Ligan huippujoukkue.

Molemmat joukkueet aloittivat ottelun hermostuneesti, harhasyöttöjä tuli kummaltakin roppakaupalla ensimmäisen 20 minuutin aikana. Vasta HJK:n muutamat loistavat yksilösuoritukset nostivat itseluottamusta; yksi ottelun hahmoista oli laitalinkki Erfan Zeneli, jonka taitotaso ja vikkelyys 1v1-tilanteissa olivat vaikeita Athletic-puolustukselle ja erityisesti laitapuolustaja Oscar de Marcosille, jolta Efu laittoi kahdet längit lyhyen ajan sisään.

Zeneli olikin juonimassa HJK:n johto-osumaa 25. minuutilla. Laitalinkki pääsi vasemmalta läpi päätyyn ja syötti takaviistoon, josta Rasmus Schüller sijoitti pallon oikeaan alanurkkaan ohi maalivahti Raulin.

Tauolle mentiin HJK:n 1-0 -johtoasemassa.

Athleticin argentiinalaisvalmentaja Marcelo Bielsa vaihtoi tauolla kaikki kolme vaihtoaan: Iturraspe, de Marcos ja Susaseta vaihtuivat Pereziin, Martineziin ja Ramalhoon. HJK ei tauolla vaihtanut. Ensimmäisen vaihdon HJK-valmentaja Muurinen suoritti 55. minuutilla kun laitapuolustaja Sebastian Sorsa vaihtui Antti Okkoseen.

1. minuutilla kotiyleisö pääsi nauttimaan herkkua, kun HJK siirtyi 2-0 -johtoon. Erinomaisesti keskikentällä pelannut Joel Perovuo sai pallon noin 20 metrissä ja laukoi erittäin tarkasti pallon aivan oikean tolpan juureen.

Athletic-valmentaja Bielsa piiskasi joukkueensa uuteen uskoon toisella jaksolla. Athletic nousikin maalin päähän viisi minuuttia HJK:n toisen osuman jälkeen, kun Mikel San Jose pääsi laukomaan keskityksestä pallon verkkoon.

Kolme minuuttia myöhemmin HJK iski illan kolmannen maalinsa. Tällä kertaa asialla oli kärkipelaaja Joel Pohjanpalo, joka pääsi maalivahti Raulin kanssa kasvotusten Sebastian Mannströmin oivan syötön jälkeen ja sijoitti pallon ulkosyrjällään vasempaan nurkkaan.

Sitten kotijoukkue joutui vaikeuksiin. Ensin 77. minuutilla Athleticin Toquero kavensi tilanteen 3-2:een ja viitisen minuuttia myöhemmin Akseli Pelvas joutui ulosajetuksi kahdella keltaisella. Ensimmäinen tuli ensimmäisellä jaksolla taklaustilanteesta, mutta jälkimmäinen normaalin kaksinkamppailutilanteen jälkeen, jossa Pelvas ei taklannut vaan lähinnä paini Athletic-puolustajan kanssa. Ei ihme, että kentällä ja HJK:n vaihtopenkillä tuomiota kritisoitiin rankasti.

Ylivoima antoi Athleticille mahdollisuuden loppukiriin. Myös valmentaja Bielsa huusi jatkuvasti omilleen lisää vauhtia. Paine tuotti tulosta 88. minuutilla, kun kulmapotku tuli suoraan vaihtopelaaja Martinezille, joka laukoi pallon hallitusti volleystä läheltä verkkoon.

3-3 -tulos jäi lopputulokseksi, mikä luonnollisesti tuntui HJK:n kopissa pettymykseltä. Jännittävä ja vauhdikas jalkapalloilta olisi voinut hyvin päättyä HJK:n voittoon. Esityksellään kotijoukkue kuitenkin pesi kasvonsa ja pelasi aktiivisesti läpi ottelun, vaikka jatkoonmenijästä ei ollut epäselvyyttä.

HJK pääsi kiittämään kotiyleisöön ja siirtää nyt katseensa tiukasti Veikkausliigaan. Mestaruustaistelu on kiihtymässä ja HJK:n urakka liigassa jatkuu jo sunnuntaina kun joukkue metkustaa Turkuun kohtaamaan TPS:n.

HJK-Athletic 3-3 (1-0)