HJK:lle kevään Derbystä 3000 euron sakot – viime vuonna soihtusakkoihin paloi lähes 30 000 euroa

Käräjäoikeus antoi keväällä tuomionsa vuoden 2020 Stadin Derbystä: Kahdelle HIFK:n kannattajalle päiväsakkoja soihdutuksesta ja vahingonteosta.

HJK vs HIFK 27.10.2021 - Soihdut. Photo: © Jussi Eskola
Lokakuun 2021 Stadin Derbyssä nähdyt kannattajien soihdut ja savut tulivat maksamaan HJK:lle 2800 ja HIFK:lle 2000 euroa.

HJK joutui maksamaan lähes 30 000 euron arvosta sakkoja viime kaudella katsomossa käytettyjen soihtujen vuoksi. Uefa rankaisi Klubia europelien soihduista yhteensä 20 250 euron edestä, Palloliiton eli Veikkausliiga-pelien osuus oli 9700 euroa.

Rahaa palaa soihtujen ja ilotulitteiden takia seuralta tuntuva määrä tänäkin vuonna. Palloliiton kurinpitovaliokunta rankaisi Ilves-harjoituspelin ja Honka-Veikkausliiga-pelin tapahtumien vuoksi Klubia yhteensä 2500 euron edestä.

Stadin Derbyssä huhtikuussa HJK oli vierasjoukkue, mutta tämäkin voitto tuli seuralle kalliiksi: Palloliitto mätkäisi HJK:lle peräti 3000 euron (ja HIFK:lle 2000 euron) sakot. Lukuisien soihtujen lisäksi HJK:n rangaistuksessa huomioitiin Klubipäädystä kentälle heitetty tölkki sekä useiden kannattajien kiipeäminen katsomon ja kentän väliselle alueelle.

HJK arvostaa suuresti Klubipäädyn otteluihin luomaa upean äänekästä tunnelmaa mutta suhtautuu vakavasti häiriökäyttäytymiseen. Myös viranomaiset ovat olleet ilmiöstä huolissaan, ja osapuolet ovat neuvotelleet järjestyshäiriöistä tiiviisti. Porttikiellot ovat harkinnassa, ja viranomaiset ovat väläytelleet vielä ikävämpiä sanktoita, kuten tifojen kieltämistä tai tyhjille katsomoille pelaamista.

Viranomaisten huoli on ymmärrettävä: Palavan soihdun lämpötila on pahimmillaan yli 1000 astetta, joten riskit vakavillekin vahingoille ovat konkreettisia.

Helsingin käräjäoikeus antoi tänä keväänä päätöksensä Stadin Derbyn tapahtumista lokakuussa 2020. HJK:n isännöimässä Derbyssä HIFK:n kannattajakatsomossa olleet kaksi katsojaa tuomittiin varomattomasta käsittelystä sekä vahingonteosta. Varomaton käsittely tarkoittaa tässä tapauksessa soihtujen polttamista katsomossa niin, että “menettely on ollut omiaan aiheuttamaan vaaraa muille katsomossa olleille henkilöille.”

Molemmat tuomittiin käräjillä 30 päiväsakkoon. Kun sakkojen päälle lisätään rikosuhrimaksut ja todistelukustannukset, kaksikolle kertyi maksettavaa yhteensä noin 2000 euroa. Lisäksi heidät tuomittiin yhteisvastuullisesti korvaamaan Bolt Arenaa hallinnoivalle Helsinki Stadion Management Oy:lle 400 euroa kentänlaitamainoksen vahingoittamisen aiheuttamista korjauskuluista.