Klubi 04 – HJK:n tähtitehdas

Edustusjoukkue porskuttaa tällä hetkellä Veikkausliigan puolella sarjakärjessä ja pelaa vakuuttavin ottein. Mutta samaa ei voi sanoa Klubi 04:sta, ainakaan jos katsotaan pelkkiä tuloksia. Joukkue majailee Ykkösen sarjataulukon häntäpäässä, mutta jo kauden alussa päävalmentaja Mikko Mannila painotti, ettei tulos yksinomaan ole kaikki kaikessa ja pääteesinä oli joukkueen, yksilöiden ja organisaation kollektiivinen kehitys.

– Kyllä olemme pystyneet kehittämään yksilöitä valtavan kovassa sarjassa, mutta kehitystyö on jatkuvasti käynnissä oleva prosessi. Ykkösessä on nuorille pelaajille kovat haasteet joka ottelussa ja joukkueen pelin realisointi tulokseksi, on edelleen se haaste, jonka kanssa painitaan.

Tuloksetkaan eivät ole yksiselitteisiä. Vaikka voittosarake näyttää kahta voittoa, ovat monet ottelut olleet tasaisia ja sinivalkoisten hallinnassa. Useissa kohtaamisissa Klubi 04 on tasapäisesti kamppaillut ja kilpaillut sekä monesti hallinnut vastustajaa, mutta tiukat ottelut ovat kääntyneet usein vastustajan hyväksi.

– Tottakai meillä on parannettavaa joka osa-alueella, mutta yksi selkeä parannuskohde on ensimmäiset puoliajat ja varsinkin niiden alut. Peliin on todella hankalaa päästä sisään, jos heti alusta lähtien on jahtaajan roolissa, Mannila toteaa.

Oman haasteensa luo myös jo ennen kauden alkua tiedossa ollut maajoukkuetoiminta. Useat pelaajat ovat mukana maajoukkuetoiminnassa, mikä vaikeuttaa osaltaan valmistautumista otteluihin. Myös loukkaantumiset ovat tuoneet oman lisähaasteen.

– Olemme jo kauden alusta lähtien kamppailleet hyökkääjäpulan kanssa. Meidän ysipaikan pelaajat ovat olleet loukkaantuneena. On vain elettävä sen faktan kanssa, että kokoonpanoon saa mukaan ne pelaajat, jotka ovat käytettävissä.

Pelitapa tukena

Joukkue koostuu nuorista, noin 16–19 vuotiasta pelaajista ja ennen kauden alkua oli puhetta, riittääkö pelaajien fyysiset ominaisuudet kovatasoisessa sarjassa. Tällä kaudella kolme maalia Klubi 04:lle iskenyt Kevin Kouassivi-Benissan näkee asian haasteena, ei ongelmana.

– Ykkösen vaatimustaso on korkea ja juuri esimerkiksi fyysisyys on eri luokkaa kuin Kakkosessa, mutta me emme lähde vastustajan fyysiseen peliin mukaan. Pelaamme oman pelitavan kautta ja pyrimme pallokontrolliin.

– Tottakai olemme panostaneet oheisharjoittelussa voimaan ja nopeuteen, mutta pelaamme vahvuuksien kautta eli kollektiivin kautta.

Pelitapaan viitaten Mannila painottaa, että on keskityttävä juuri agressiiviseen prässipelaamiseen ja pallolliseen pelaamiseen, jotta ottelun hallinta saataisiin omiin käsiin. Vaikka kauden tähänastiset tulokset eivät ole olleet mairittelevia, riittää luottoa pelitapaan.

– Kyllä se vain on niin, että tällä pelitavalla meillä on parhaat edellytykset menestyä. En näe ,että esimerkiksi matalalla puolustamisella ja jatkuvasti paineen alla olemisella voisimme saada pisteitä.

– Ja kyllähän pallonkontrollin kautta pelaaminen palvelee pelaajiamme, joukkuettamme ja maamme jalkapalloa parhaiten.

Vierasvoitto vielä saamatta

Parasta antia vierasmatkojen osalta ovat olleet tasapelit KTP:tä ja JJK:ta vastaan. Molemmat ottelut olivat täysin voitettavissa, mutta onnettarella on ollut osansa. Mannila harmittelee myös avainpelaajien poisjääntejä juuri vierasotteluissa.

– Tavallaan ollut vähän myös huonoa tuuria. Luomme joissain pelissä paljon paikkoja vieraspeleissä, mutta aina pallo ei pompi meidän hyväksi. Toki isompi syy on aina taidossa kuin tuurissa.

– Valmistautuminen on ollut myös osaltaan vaikeaa poisjääntien vuoksi, mutta tämäkin on ollut tiedossa ennen kauden alkua. Mutta Ykkösessä on kova taso ja pisteiden hakeminen vieraista on todella vaikeaa.

Lauantaina vastaan asettuu KTP

Ennen lyhyttä kesätaukoa Klubi 04:llä on vielä edessä tärkeä kotiottelu Kotkan KTP:tä vastaan. Joukkueet ovat sarjataulukon pohjalla ja voiton turvin sinivalkeat nousisivat pohja paikalta. Joukkueiden edellinen kohtaaminen päättyi maalittomaan tasapeliin Kotkassa. Klubi 04:n hyökkääjä Kouassivi-Benissan uskoo, että joukkue parantaa edellisestä kohtaamisesta ja tuo voiton tuliaisiksi.

– Valmistautumisvaihe otteluun on onnistunut ja joukkueella on hyvä henki. Voitto olisi tärkeä ja sen myötä pääsisi hyvillä mielin tauolle. Kunhan pelaamme joukkueena ja ratkaisumme murtautumisvaiheessa ovat nopeita uskon, että voitamme.

Mannila harmitteli ennen peliä pelaajatilannetta, mutta johdattaa joukkonsa luottavaisena lauantaiseen kamppailuun.

– Emme ole tähänkään otteluun päässeet valmistautumaan koko joukkueen voimin, mutta olemme päässeet hyvin käsittelemään oman sekä vastustajan pelin vaiheita, riippumatta siitä ketkä pelaajat ovat käytössä.

Klubi 04 vs KTP
La 7.7. klo 15.00
Telia 5G Arena, Urheilukatu 5