Klubi lähtee nälkäisenä Stadin derbyyn

Suomen suurin ja kaunein derby tekee näyttävän paluun, kun HJK ja HIFK iskevät yhteen tiistaina.

Stadin Derby - HJK Helsinki

HJK on avannut kautensa ilman tappioita, kun neljän ottelun saldona on kaksi voittoa ja tasapeliä. Sinivalkoiset kaatoi kotikentällään FC Interin ja IFK Mariehamnin, kun taas vieraista irtosi maalittomat tasapelit KuPS:aa ja SJK:a vastaan. Jos mukaan lasketaan viime kauden loppu, niin Klubilla on allaan jo 19 tappiotonta ottelua Veikkausliigassa. Edellinen tappio pääsarjasta on kesäkuun lopulta eli lähes kymmenen kuukauden takaa.

Klubilla on alla kaksi maalitonta ottelua. Luonnollisesti positiivisinta on oman maalin pysyminen puhtaana jo yli 200 minuuttia putkeen, josta käy erityinen kiittäminen loistavasti torjunutta Maksim Rudakovia.

HJK ei ole onnistunut maalinteossa kahteen edelliseen otteluun, joten Derbyyn lähtee todella nälkäinen HJK. Varsinkin murtautuminen viimeiselle hyökkäyskolmannekselle on tuottanut ajoittain Klubille suuria haasteita, vaikka joukkue onkin usein hallinnut palloa selvästi.

HJK ja HIFK ovat kohdanneet Veikkausliigassa yhdeksän kertaa. Näistä kamppailuista kolme on päättynyt sinivalkoisten juhliin, kun taas pisteet on tasattu viidesti. Stadin Derbyissä onkin täysin oma latauksensa ja kamppailu kentällä on ollut usein äärimmäisen tasaista. Useimmiten tiiviisti puolustanut ja sitkeästi taistellut HIFK on tehnyt Klubin maalinteon haastavaksi: HJK on tehnyt yhdeksässä ottelussa vain kolmesti enemmän kuin yhden maalin. Sinivalkoiset eivät ole tehneet missään pelissä enempää kuin kahta maalia.

Stadin Derbyt ovat kotimaisessa futiksessa täysin ainutlaatuisia tapahtumia, joissa molemmilla joukkueilla on aivan erityinen lataus. Ne ovat myös hieno osoitus kotimaisesta jalkapallokulttuurista, josta saadaan nauttia jälleen tiistaina, kun otteluun on tulossa sankoin joukoin katsojia.

Kun mukaan lasketaan pääsarjan kamppailut, joita on pelattu joukkueiden välillä vuodesta 1909 alkaen, on Stadin herruudesta väännetty 76 kertaa. HIFK on kohtaamisissa lievästi niskan päällä 29 voiton myötä, kun taas sinivalkoisten juhliin on päädytty 26 kertaa. Tasapelejä on kertynyt 21 kappaletta.

Klubi oli niskan päällä historian ensimmäisissä kohtaamisissa 1930-luvulle asti: 17 ensimmäisestä mittelöstä HIFK voitti vain kaksi. Tämän jälkeen alkoi HIFK:n vahva jakso, jonka aikana seura voitti neljä mestaruuttakin. Klubi onnistui kuitenkin kääntämään voimasuhteet vuosikymmenen taitteessa. Tähtirinnat pääsi kuitenkin jälleen niskan päälle ja vuosien 1946-62 17 kohtaamisesta HJK vei nimiinsä vain kaksi. 70-luvun jälkeen Stadin derbyjä saatiin odotella aina vuoteen 2015 asti, kunnes HIFK palasi pääsarjaan.

HJK ja HIFK kohtasivat kuluvan vuoden tammikuun lopussa Suomen Cupissa, kun Klubi kuittasi voiton Riku Riskin osumalla. Molemmat joukkueet ovat tosin muuttuneet todella paljon tästä kohtaamisesta.

HIFK putosi sarjaporrasta alaspäin kauden 2017 päätteeksi, kun FC Honka oli karsinnoissa parempi. Visiitti Ykköseen jäi kuitenkin lyhyeksi, kun helsinkiläiset nousivat heti takaisin. HIFK keräsi 27 ottelusta 54 pistettä ja nappasi sarjavoiton kahden pisteen erolla KPV:hin.

HIFK:ssa on tapahtunut todella paljon muutoksia sarjanousun jälkeen. Moni pitkään seurassa ollut pelaaja on vaihtanut maisemaa, kun taas tilalle on tullut ulkomaalaisia pelaajia. Ero edelliseen kauteen pääsarjassa on valtava – tuolloin HIFK:ssa ei ollut lainkaan ulkomaalaisia pelaajia.

Tähtirinnoista uusien haasteiden perään on suunnannut muun muassa Otto-Pekka Jurvainen, Tomi Maanoja, Tommi Jyry, Esa Terävä, Pauli Kuusijärvi sekä Pekka Sihvola. Uusia pelaajia on vastaavasti tullut peräti 17 kappaletta, joista iso osa ulkomailta. Tuoreista nimistä suurelle yleisölle kenties tunnetuin on 36-vuotias Njazi Kuqi, joka pelasi Suomessa viimeksi kaudet 2016-17. Kookas hyökkääjä sijoittui kaudella 2016 maalipörssin toiseksi 16 osuman myötä. HJK:n kannattajille tutuin lienee Hannu Patronen, joka edusti Klubia kaksi edellistä kautta. Kokenut puolustaja toimii kuluvalla kaudella HIFK:n kapteenina.

HIFK on hankkinut myös uuden päävalmentajan, kun norjalainen Tor Thodesen teki helsinkiläisten kanssa vuoden mittaisen sopimuksen. Thodesen on aiemmin toiminut päävalmentajana muun muassa Norjan pääsarjassa sekä virolaisessa FC Florassa.

Rajusti uudistuneella joukkueella on ollut kasvukipuja. HIFK ei ole napannut kuluvan vuoden puolella vielä ainuttakaan voittoa.

Tähtipaidat jäi Suomen Cupissa alkulohkoon, kun viiden ottelun saldona oli yhtä monta tappiota. Harjoitusotteluissa joukkue hävisi Ilvekselle sekä virolaiselle Paidelle, mutta päätyi tasapeliin Ykkösessä pelaavan KTP:n kanssa.

Veikkausliigassa HIFK on pelannut kaksi ottelua, kun joukkue on kohdannut SJK:n ja FC Lahden. Molemmat kamppailut päättyivät vastustajien voittoon lukemin 0-1.

HJK vs HIFK
Ti 23.4.2019 klo 18:30
Telia 5G Arena, Helsinki

Liput: HJK.fi/liput