Neljän peräkkäisen mestaruuden takuumies

Kausi 2012 päättyi HJK:n historiallisiin mestaruusjuhliin. Siitä tuli ensimmäinen joukkue suomalaisen jalkapallon historiassa, joka on onnistunut viemään pääsarjan mestaruuden neljästi peräkkäin. Saavutus on harvinainen koko jalkapalloilevassa maailmassa, ja HJK kilpaileekin pisimpään jatkuneesta mestaruuksien putkesta enää muutaman europeleistä tutun suurseuran (Dinamo Zagreb, Partizan Belgrad, BATE) kanssa. Paljon on ehtinyt muuttua kuluneiden neljän vuoden aikana, mutta mestaruuksilla on myös takuumiehensä. Laitapuolustaja Tuomas Kansikas on ollut mukana nostamassa pokaalia kaikissa neljässä mestaruusjuhlassa.

– En varmasti olisi uskonut tälläiseen saapuessani HJK:hon, jokainen mestaruus on niin valtavan ison ja pitkän projektin tulos. Aidosti olen edennyt kausi ja ottelu kerrallaan. Se ensimmäinen kausi jonka pelasin HJK:ssa ei ollut meiltä pelillisesti hirveän vahva vaikka voitimmekin Suomen Cupin, mutta sitten toisena kautena hommat rupesivat loksahtelemaan paikoilleen. Nuorempana en osannut tämmöistä kuvitellakaan. En ollut mikään lapsitähti, pelasin ensimmäisen liigapelinikin vasta 23-vuotiaana. Sillä tavalla vähän varkain nämä mestaruudet ovat päässeet tulemaan.

Ensimmäisen Suomen mestaruutensa Kansikas voitti jo vuonna 2005 pelatessaan MyPassa, ja Suomen Cupinkin puolustaja on jo valloittanut kahdesti (2008 ja 2011). Monille ensimmäinen kerta on kaikkein ikimuistoisin, mutta Kansikas arvostaa jokaisen mestaruutensa korkealle.

– Tietenkin ne ovat kaikki olleet hienoja hetkiä. MyPassa roolini ei ollut niin suuri, mutta se mestaruus merkitsi sille koko kaupungille ihan mielettömän paljon. Kun varmistimme 2011 mestaruuden ennätysaikaisin olo oli todella hieno. Se oli tavallaan niin helppoa ja olimme pelillisesti niin vahvoja. Viime vuonna meillä oli sitten vähän kasvukipuja, odotukset olivat kasvaneet niin suuriksi ja meillä kesti hetken aikaa löytää ominainen tapa pelata. Se oli tavallaan semmoinen ”vaikeuksien kautta voittoon” -tarina.

HJK lähtee tulevaan sarjakauteen tavoitteenaan viides peräkkäinen mestaruus. Paljon nähneelle ja kokeneelle pelaajalle motivaation löytäminen uuden projektin alkaessa saattaa olla vaikeaa, mutta Kansikas on edelleen nälkäinen.

– Kyllä sitä täytyy aina miettiä, olen kuitenkin jo yli 30 ja voittanut aika paljon. Puolivaloilla ei voi lähteä, se ei olisi reilua joukkuetta kohtaan. Tätä täytyy lähteä tekemään tosissaan. Pohdin asiaa, ja löysin vieläkin sen poltteen ja halun. En pelaa pelkästään voittaakseni vaikka se onkin tärkeää. Haluan myös edelleen kehittyä pelaajana ja osana joukkuetta.