Nousijajoukkue KTP Klubin piinapenkkiin

Veikkausliiga pyörii EM-kisojen puristuksessa vielä yhden täyden kierroksen ennen kuin koko Suomi rauhoittuu juhlimaan juhannusta. HJK:lle saapuu torstaina vieraaksi sarjanousija FC KTP.

HJK Helsinki. Photo: © Jussi Eskola

HJK vs FC KTP
To 24.6.2021 klo 18:30
Bolt Arena

HJK porskuttaa liigan kärkipaikalla tasaisen varmaa tahtia. Joukkue on onnistunut kääntämään tiukatkin väännöt edukseen, mistä merkkinä kolme viimeisintä maalin voittoa Hakasta, IFK Mariehamnista ja Ilveksestä.

Kaksi ottelua vähemmän pelanneelle FC KTP:lle pisteitä on herunnut huomattavasti harvempaan tahtiin. Kotkalaiset aloittivat liigan mainiolla 1-1 tasapelillä SJK:n vieraana ja kolmannella kierroksella KTP haki toistaiseksi ainoan voittonsa Valkeakoskelta, jossa se kaatoi Hakan 3-0.

Viimeiset neljä ottelua ovat tuottaneet kotkalaisille neljä tappiota. FC Inter pystyi vajaamiehisenäkin voittamaan 2-1, Ilves, HIFK ja AC Oulu ottivat kukin vuorollaan kahden maalin voitot ja edesauttoivat nyt toiseksi viimeisenä olevan FC KTP:n pudotusta sarjataulukossa.

Klubi ja FC KTP ovat viime vuosina pelanneet harvakseltaan vastakkain. Kolme edellistä kohtaamista on pelattu Suomen Cupissa, ja kaikissa kuski on ollut sama. Maaliskuussa HJK ryöpytti taululle lukemat 6-1, vuoden 2018 Cupista kotkalaiset pudotettiin lähes yhtä tylysti maalein 5-1 ja vuotta aiemminkin 4-0.

Kotkalaiseen jalkapalloiluun tuli kansainvälisiä vivahteita jo varhain. Satamakaupungissa ahmittiin ulkomaisten rahtilaivojen miehistöjen kanssa pelaamisesta jokainen eksoottisten vieraiden tuoma pelikikka. Ensimmäisen mitalinsa KTP saavutti 1947, ja kaksi peräkkäistä mestaruutta 1951 ja 1952 nosti sen yhdeksi aikakauden kovimmista suomalaisjoukkueista. Viimeisimmän kerran Kotkassa ollaan noustu palkintopallille 1964. Suomen Cupin KTP on voittanut neljästi, viimeksi 1980.

Nimensäkin perusteella vahvasti duunaritaustainen Kotkan Työväen Palloilijat sai alkunsa vuonna 1927, kun osa Kotkan Riennon pelaajista irtaantui osin poliittisista syistä ja perusti oman seuran.

Seura tunnettiin nimenomaan KTP:nä 1930-luvun alkupuolelta aina vuoteen 1998, josta eteenpäin monimutkaisen nimikuvion perässä on ollut jokseenkin hankala pysyä mukana. Lyhyellä oppimäärällä selitettynä, kaudella 1998 Veikkausliigaan nousi KTP, mutta siellä pelasi Kotkan TP. Samana vuonna ilmestyi kuvioihin myös Kotkan TP:n reservijoukkueeksi perustettu FC KooTeePee, joka pelasi Veikkausliigassa vuodet 2003-2008. KooTeePee yhdistyi KTP:n kanssa FC KTP:ksi vuonna 2013, joka teki pikavisiitin liigaan 2015, ja nousi takaisin täksi kaudeksi.

FC KTP:n nykyjoukkueestakin löytyy sopivasti viitteitä alkuperäiseen työlaistaustaan. Toista kauttaan joukkuetta valmentava 47-vuotias virolainen Argo Arbeiter (suom. työntekijä, työläinen) pelasi Kotkan TP:ssä 39 liigaottelua ja teki niissä 5 maalia.

Jos kotkalaisten nimikäytäntö on vuosien varrella ollut jokseenkin hämmentävä, on pelaajapuolen tunnetuimmat nimet varmuudella kaikkien tiedossa. Arto Tolsa ja Teemu Pukki ovat oman aikakausiensa suurimpia suomalaisia jalkapalloilijoita.

Yhdeksi suosituimmaksi Huuhkajaksi noussut Pukki debytoi liigassa vain 16-vuotiaana. Ensiesiintymisensä hän teki KooTeepeen riveissä HJK:ta vastaan vuonna 2006. Kotkasta nuoren miehen tie vei Espanjan liigan Sevillaan, josta hän palasi Suomeen ja HJK:hon 2010.

2011 oli Pukin uran ensimmäinen todellinen huikea kohokohta. Toinen SM-kulta putkeen, 17 ottelussa 11 maalia ja paikka Veikkausliigan All stars-joukkueessa. Mestareiden liigan karsinnoissa tehdyt kolme maalia Schalke 04:n verkkoon poiki siirron Saksaan. Schalkesta tie vei Skotlannin ja Tanskan kautta Englantiin, jossa maalijyvä on hioutunut huipputasolle. Norwichissa Pukki on noussut sankarijalustalle ja ollut nostamassa maaleillaan seuran jo kahdesti Valioliigaan.

HJK ja FC KTP päästetään Bolt Arenalla irti torstaina 24.6. kello 18:30. Ruutu näyttää ottelun suorana noin kello 18:15 alkaen.

Osta lippu otteluun: liput.hjk.fi »