Oletko houkutellut Juha Piristä palaamaan HJK:hon, Dejan Iliev?

Hymyilevä pohjoismakedonialainen on yllättynyt Veikkausliigan tasosta, viettää perheensä kanssa aikaa kahvilassa Katajanokalla ja ymmärtää HJK-fanien ennakkoluuloja. 

Dejan Iliev - HJK Helsinki. Photo: © Mira Lönnqvist

HJK haluaa viime kauden tapaan tehdä pelaajiaan tutummiksi katsojille. Julkaisemme jokaisesta pelaajasta, tällä kertaa pohjoismakedonialaisesta maalivahdista Dejan Ilievistä, katsauksen aiempaan uraan sekä pelaajan elämään syvemmin pureutuvan haastattelun. 

Kaikki pelaajaesittelyt »

Moikka Dejan! Olet ehtinyt nyt viettää neljä kuukautta Helsingissä. Miten on sujunut, mitä voisit kertoa arjestasi täällä?
Tottakai nyt sujuu mukavammin kuin talvella kylmässä ja lumessa. Silloin oli, voisiko sanoa, vaikeaa toimia… Nyt sää on paljon parempi, ihmiset ovat löytäneet tiensä ulos ja pääsen kahviloiden terasseille viettämään vapaa-aikaa vaimoni ja 1-vuotiaan tyttäreni kanssa. He muuttivat tänne oltuani täällä kuukauden, mikä oli tietysti mahtavaa.

Asumme Katajanokalla, tytär käy leikkikoulussa ja kasvaa ja kehittyy. Käymme aika usein Katajanokalla kahvilla siinä maailmanpyörän vieressä olevalla puuterassilla ja pyörimme Kauppatorilla. Olemme nauttineet elämästä täällä. Kaiken kaikkiaan tuntuu kotoisalta, ja loistava, turvallinen paikkahan tämä on perheelle.

Tekikö kylmä talvi sopeutumisesta vaikeampaa myös kentällä?
Täytyy myöntää, että se oli vaikeaa, koska en ollut tottunut sellaisiin lämpötiloihin. Etenkin maalissa, kun et juokse, kylmä tulee helpommin. Toisaalta tämä on ammattimme, joten kaikkeen pitää pystyä sopeutumaan. Ensi talvena tiedän paremmin mitä odottaa.

Dejan Iliev - HJK Helsinki. Photo: © Mira Lönnqvist
Töölön talviset peliolot tulivat Ilieville tutuiksi.

Sopimuksesi on mallia 1+1 vuotta. Ensivaikutelman perusteella olisit ilmeisesti valmis jäämään?
Tietenkin! Jos seura vaan niin haluaa. Olen ollut tyytyväinen seuraan, joukkuekavereihin, faneihin… joten jos HJK haluaa pitää minut, tietysti haluan jäädä.

Pelasit ennen tänne tuloasi Slovakiassa Trencinissä. Pystytkö vertaamaan Suomen ja Slovakian fanikulttuuria?
Kannattajamme vaikuttavat intohimoisilta ja kannustavilta, mikä on tietenkin upeaa. Kuulen heidän laulavan ja tukevan selkäni takana jatkuvasti. Joskus kuulen toki heidän olevan myös vihaisia, mutta se on osa työtä – ihan samalla tavalla nämä asiat toistuvat Suomen lisäksi myös Slovakiassa ja vaikka Puolassa. Tosifanit tunnistaa siitä, että he ovat paikalla myös silloin, kun menee vähän huonommin. 

Oletko kokenut jalkapalloilullisia yllätyksiä täällä?
Mitenköhän tämän sanoisin… no, sanotaan suoraan: Pelin taso on yllättänyt minut positiivisesti, Veikkausliigan taso on parempi kuin odotin. Tietysti me olemme HJK, ja meidän pitäisi voittaa kaikki vastustajat, mutta suoraan sanoen en odottanut, että muutkin joukkueet olisivat näin hyviä. Minusta kuka tahansa joukkue voi täällä voittaa kenet tahansa.

Kun sopimuksesi julkaistiin, sosiaalisessa mediassa osa faneistamme oli vähän skeptisiä, koska olet kärsinyt vakavista polvivammoista. Nyt olet kuitenkin pelaamaan päästyäsi pystynyt todistamaan osaamisesi. Miltä kroppasi tuntuu nyt?
Heidän skeptisyytensä on täysin ymmärrettävää, olinhan loukkaantuneena aika pitkän aikaa. Itse kuitenkin luotin itseeni ja seura minuun. Mutta nyt tuntuu loistavalta: Olen hyvässä kunnossa, eikä mitään kipuja ole. Pelituntuma kuitenkin kehittyy vain pelaamalla, joten tiedän pystyväni vielä parempaan kuin tähän mennessä.

Kentän ulkopuolella muistutat minua viime kauden hollantilaispelaajastamme Fabian Serrarensista – te molemmat tunnutte hymyilevän aina. Kentällä vaikutat kuitenkin hyvin erilaiselta, jopa tietyllä tavalla aggressiiviselta?
Se on totta, olen ollut kentällä sellainen aina. Tykkään fyysisesti muistutella vastustajia siitä, että he eivät ole tervetulleita boksiini, kotiini, ja että jos he aikovat tehdä maalin, siitä pitää maksaa hintaa. 

Tuomarit eivät aina pidä siitä, mutta hei, kenttäpelaajat juoksevat minua kohti. Jotenkin minun on suojeltava itseäni.

Kentän ulkopuolella sinut on kuulemma yllättänyt ainakin se, että paluumatka Maarianhaminasta tehtiin laivalla. Harjoittelijamme Juuso Elola oli matkassa mukana ja hän kertoi, ettet varsinaisesti nauttinut ajatuksesta?
Haha, no en, ajatus lautasta avomerellä oli pelottava! Olin nähnyt YouTubesta videoita valtavista aalloista ja muuta, enkä ollut koskaan aiemmin ollut isomman lautan kyydissä. En uskonut saavani siellä unta, mutta lopulta nukuin 5–6 tuntia. 

Ja nyt kun selviydyin siitä, kokemushan oli mukava: Laiva oli iso, ja siellä vaikutti olevan paljon tekemistä. Kun vaimoni kysyi ensivaikutelmiani, sanoin hänelle, että seuraavaksi meidän pitää varata laivamatka Tukholmaan! Tosin talvella en halua mennä, en halua kuulla jäiden ryskyvän laivan reunoihin…

Niin, kotimaasi Pohjois-Makedoniahan onkin sisämaavaltio, joten ihan ymmärrettävää, ettet ole liikaa laivoilla seilaillut. Olet kotoisin Strumican kaupungista – jos haluaisin turistina lähteä kotimaahasi, mitä suosittelisit?
Strumica on lähellä Kreikan ja Bulgarian rajoja. Se on pieni kaupunki täynnä historiaa, ja muun muassa maan parhaana jalkapalloilijana pidetty Goran Pandev on kotoisin sieltä. Ja koko maakin on toki pieni, mutta siellä asuu ystävällisiä ihmisiä. 

Suosittelisin ehdottomasti käymään Ohridin kaupungissa. Se on kaunis, sijaitsee upean järven rannalla, ja koko paikka on täynnä historiaa ja kulttuuria. Ruokakin on hyvää. Sinne on suoria lentoja, joten ei ole ihme, että se on turistien suosiossa. 

Dejan Iliev - HJK Helsinki. Photo: © Riku Laukkanen
Dejan Iliev ja Jesse Öst ovat keväällä vuorotelleet Klubin maalilla.

Kuulostaa oikein hyvältä. Teillä on muuten serbialaisen Bojanin (Radulovic) kanssa yhteinen kieli?
Kyllä, serbia. Entisen Jugoslavian maiden kansalaiset ymmärtävät toisiaan hyvin serbiaksi. 

Kun puhutaan sinusta, ei Arsenalia voi ohittaa: Vietit seurassa 10 vuotta, joista toki useampia lainalla muissa seuroissa. Mitä Arsenal merkitsee sinulle?
Tietenkin rakastan Arsenalia. Olin 16-vuotias muuttaessani Lontooseen. He opettivat minut pelaamaan mutta myös elämään ja käyttäytymään kentän ulkopuolella. Olen heidän suuri faninsa ja luonnollisesti toivoin, että he olisivat tänä keväänä voittaneet Valioliigan. Arsenalilla on erityinen paikka sydämessäni. 

Dejan Iliev - HJK Helsinki. Photo: © Riku Laukkanen

Pelasit lainalla Puolassa, Englannissa ja kahdessa seurassa Slovakiassa, jossa Trencinissä seurakaverinasi oli ex-HJK Juha Pirinen. 
Kyllä! ”Piri” on hyvä tyyppi, olimme Slovakiassa paljon tekemisissä. Juttelin hänen kanssaan ennen sopimuksen tekoa tänne, ja hänellä oli pelkkää hyvää sanottavanaan. 

Oletteko olleet yhteydessä siirtosi jälkeen – oletko kenties koittanut houkutella häntä palaamaan HJK:hon…?
Hehe, emme ole jutelleet siirtoni jälkeen, mutta täytyypä tosiaan koittaa ohjata häntä tännepäin! 

Tulit valituksi maajoukkueeseen kesään EM-karsintaotteluihin. Mitä se merkitsee sinulle?
Se on upea juttu. Pääsin ensimmäisen kerran pelaamaan A-maajoukkueessa viime kesänä Gibraltaria vastaan, mutta sen jälkeen olin polvioperaatiossa, joten olen ollut sivussa maajoukkueesta. Nyt valinta on hyvä buusti itseluottamukselle. Meillä on tärkeät ja haastavat pelit edessä Ukrainaa ja Englantia vastaan, mutta ennen niitä keskittyminen on tietysti täysin HJK:n peleissä.  

Dejan Iliev - HJK Helsinki. Photo: © Mira Lönnqvist