Otteluennakko: HJK haastaa Valko-Venäjän jättiläisen

Klubi palasi kahden kauden tauon jälkeen väkevästi Mestarien liigan karsintoihin. Färsaarelainen Víkingur Gøta kaatui kahdesti ja helsinkiläiset kuittasivat jatkopaikan lopulta yhteismaalein 5-2. Molemmat ottelut noudattivat samaa kaavaa: HJK takoi kaikki osumansa ensimmäisillä puoliajoilla ja keskittyi tämän jälkeen varmistamaan voittonsa kortteja sekä takaiskuja minimoiden. Klubin maaleista vastasivat João Klauss, Evans Mensah, Mosa, Sebastian Dahlström, minkä lisäksi Víkingur laittoi kertaalleen pallon omaan maaliin.

HJK urakoi avausparin yhteydessä todella tiukan rupeaman, kun joukkueella oli viikon sisään peräti kolme ottelua. Toiseen karsintakierrokseen Klubi on päässyt valmistautumaan poikkeuksellisen hyvin, sillä joukkueelle kertyy peräti kahdeksan päivän tauko peleistä. Tämä sopii mainiosti otteluruuhkan keskellä.

Klubi on käyttänyt tauon hyödykseen. Heti keskiviikkona pelaajat pääsivät hieman irrottelemaan, kun joukkue kävi pelaajien omasta aloitteesta pelaamassa värikuulasotaa. Viikonloppuna joukkue treenasi tiukasti luonnonnurmella, mikä tulee olemaan avauskamppailun pelialusta. Valko-Venäjälle Klubi matkustaa tiistaina,jossa on edessä viimeistelyharjoitukset ennen keskiviikon ottelua.

Víkingurin jälkeen HJK on kohdannut historiansa aikana europeleissä 68 eri joukkuetta. BATE tulee vastaan ensimmäisen kerran, mutta valkovenäläisestä joukkueesta helsinkiläisillä on kokemusta kaudelta 2002-03, kun FC Gomel pudotti Klubin UEFA Cupin karsinnoissa yhteismaalein 0-5. Lisäksi kaudella 1984-85 Klubi putosi samassa vaiheessa Dinamo Minskille yhteismaalein 0-10, mutta Dinamo pelasi tuolloin Neuvostoliiton lipun alla.

HJK pääsee hyvistä asetelmista toiselle karsintakierrokselle. Hiljattain joukkueeseen liittynyt Mikko Sumusalo on ensimmäistä kertaa valmennuksen käytettävissä keskiviikkona.

Valko-Venäjän jättiläinen

BATE perustettiin alunperin jo vuonna 1973, minkä jälkeen joukkue voitti nopeaan tahtiin kolme mestaruutta. Seuran taru tuli kuitenkin nopeaan päätökseen, kun se hajosi jo kahdeksan vuotta perustamisen jälkeen.

Seura herätettiin henkiin vuonna 1996 liikemies Anatoli Kapskin sekä valmentaja Juri Puntuksen toimesta. Nykyisin BATEn hallituksen puheenjohtajana toimiva Kapskin menestyi jo nuorena liike-elämässä autojen ja traktorien sähkölaitteisiin keskittyvällä yrityksellään, mikä toimi tuoreen seuran perustana ja näkyi muun muassa joukkueen nimessä. BATE koostuu sanoista Borisov Automobile and Tractor Electronics.

Kapskin menestyvän liiketoiminnan myötä tuore seura toimi heti alusta lähtien vakaalla pohjalla, mikä näkyi nopeasti myös viheriöllä. BATE nousi kahdessa vuodessa kolmannelta sarjatasolta pääsarjaan ja sijoittui heti debyyttikaudellaan toiseksi vuonna 1998. Tämän jälkeen BATE on pelannut joka vuonna europeleissä.

Tästä alkoi tarina, joka hakee vertaistaan jalkapallossa. Puntus johdatti nuoren seuran heti seuraavalla kaudella mestariksi. Ensimmäisen seitsemän pääsarjakauden aikana BATE voitti kaksi mestaruutta, mutta ei jäänyt kertaakaan kärkikolmikon ulkopuolelle. Vaikka menestystä tuli pääsarjassa, niin kansainvälisillä kentillä meno oli huomattavasti vaisumpaa ja lähtö koitti usein heti todella nopeasti.

Punts saikin lähteä päävalmentajan paikalta syksyllä 2004 ja tilalle tuli seuran akatemiassa valmentanut Igor Kriushenko. Nykyisin Valko-Venäjän maajoukkueen päävalmentajana toimivan Kriusehnkon alku BATEssa oli kuitenkin todella synkkä: joukkue sijoittui kaudella 2005 viidenneksi, mikä oli seurahistorian heikoin suoritus. Seuraavalla kahdella sesongilla BATE nappasi mestaruuden, mutta menestyminen kansainvälisillä kentillä antoi jälleen odottaa itseään.

Tämä muuttui Viktor Goncharenkon alaisuudessa, joka nousi akatemiasta päävalmentajaksi loppuvuodesta 2007. Hän johdatti BATEn heti ensimmäisellä kaudellaan Mestarien liigan lohkovaiheeseen, minkä lisäksi mestaruusputki sai jatkoa joukkueen hävitessä vain yhden ottelun Valko-Venäjän pääsarjassa.

Tämän jälkeen BATE on noussut valtaistuimelle, josta sitä ei ole pystytty syrjäyttämään. Joukkue on voittanut sensaatiomaisesti jo 12 Valko-Venäjän mestaruutta putkeen, minkä lisäksi siitä on muodostunut kestomenestyjä europeleissä. Kaudesta 2008-09 lähtien BATE on pelannut viidesti Mestarien liigan ja kolmesti Eurooppa liigan lohkovaiheessa. Vaikka valkovenäläiset ovat selviytyneet vain kahdesti lohkovaiheesta pudotuspeleihin, niin joukkue on napannut vuosien saatossa todella kovia päänahkoja: se on kaatanut kansainvälisissä peleissä muun muassa Evertonin, Bayern Münchenin, Athletic Bilbaon ja AS Roman sekä pelannut tasan Juventuksen, AC Milanin, PSG:n ja Bayer Leverkusenin kanssa. Vuodesta 1999 lähtien BATElle on kertynyt peräti 144 ottelua kansainvälisillä kentillä.

Edellisen kymmenen kauden aikana BATE on selviytynyt yhteensä peräti kahdeksasti lohkovaiheeseen. Näiden sesonkien aikana joukkue on pudonnut vain kertaalleen ensimmäiselle vastustajalleen, kun kazakstanilainen FK Šahtjor Karaganda oli yhteismaalein 0-2 parempi kaudella 2013-14. Toinen sesonki jolloin joukkue ei päässyt lohkoon oli 2016-17, kun tie nousi pystyyn Eurooppa liigan play off-kierroksella niin ikään kazakstanilaisen Astanan käsittelyssä. Tuolloin BATE kukisti toisella karsintakierroksella SJK:n yhteismaalein 2-4.

BATEn kausi ei ole sujunut ilman takaiskuja

Valko-Venäjän pääsarja käynnistyi keväällä ja kausi on yltänyt puoliväliin asti. BATE on esiintynyt viheriöllä totutun vahvasti: joukkue on hävinnyt 16 ottelustaan vain yhden ja kerännyt yhteensä 41 pistettä, millä irtoaa sarjataulukon kärkisija seitsemän pisteen erolla.

Ilman vastoinkäymisiä kausi ole kuitenkaan sujunut. Tammikuussa päävalmentajana aloittanut Oleg Dulub sai potkut kesäkuun alussa, kun BATE oli hävinnyt Cupin loppuottelun johdettuaan peliä vielä toisen puoliajan alussa, minkä lisäksi joukkue menetti pisteitä kahdessa peräkkäisessä sarjaottelussa. Dulub teki samalla kyseenalaista seurahistoriaa: hänestä tuli ensimmäinen BATEn valmentaja, joka sai potkut tehtävästään. Kaikki kuusi aiempaa päävalmentajaa olivat lähteneet seurasta omasta tahdostaan.

Uudeksi päävalmentajaksi nousi 37-vuotias Alyaksey Baha, joka oli toiminut seurassa apuvalmentajana vuodesta 2011 lähtien. Tuoreen päävalmentajan alaisuudessa onkin luistanut tulosten valossa erinomaisesti, sillä valmentajavaihdoksen jälkeen BATE on voittanut kuusi ottelua ja pelannut kertaalleen tasan.

Klubi ison haasteen edessä

BATE ja HJK iskevät keskiviikkona yhteen erittäin modernilla Borisov Arenalla, jonka avajaisia vietettiin reilut neljä vuotta sitten. BATE on ollut erinomaisessa iskussa UEFA:n luokituksessa ylimpään kategoriaan yltävällä stadionilla, jonne mahtuu reilut 13 000 katsojaa. Joukkue on pelannut edellisen 4,5 kauden aikana pääsarjassa 67 kotiottelua, joista BATE on hävinnyt ainoastaan kolme.

Kuten jo tulokset osoittavat, niin BATElla on kaudesta toiseen jalkeilla äärimmäisen laadukas joukkue. Valkovenäläiset luottavat pelissään vahvaan pallonhallintaan, mutta pystyy tarvittaessa iskemään myös nopeasti vastaan nopeiden laitureiden myötä.

BATE pyörittää peliä runsaasti vahvan topparikaksikon kautta, minkä lisäksi viime kaudella Venäjän pääsarjasta Valko-Venäjälle palanneen Stanislav Dragunin rooli keskikentän pohjalla on poikkeuksellisen merkittävä. 30-vuotias Dragun tippuu tarvittaessa kolmanneksi toppariksi, mikäli vastustaja prässää voimakkaasti auttaen näin joukkuetta avaamaan peliä paremmin. Tarvittaessa Dragun jakelee myös pitkiä palloja laitureille, mikäli BATE lähtee suoraviivaisempiin hyökkäyksiin.

Hyökkäyspään tärkein palanen on vastaavasti Mirko Ivanic. Erinomaisen pelikäsityksen omaava 24-vuotias pelaaja viihtyy numeronsa mukaisesti kymppipaikalla, josta montenegrolainen jakelee puolustuksia puhkovia syöttöjä, minkä lisäksi hän on loistavan laukauksensa myötä jatkuva uhka vastustajille. Ivanic on viiden täysosuman myötä BATEn sisäisen maalipörssin jaetulla kärkisijalla.

BATEn kokoonpano koostuu pääosin valkovenäläisistä pelaajista, minkä lisäksi joukkueesta löytyy ulkomaalaisia täsmävahvistuksia. Tällainen on myös Jasse Tuominen, joka siirtyi FC Lahdesta Valko-Venäjälle reilu vuosi sitten. BATEn kokoonpanosta löytyy myös jopa seuralegendaksi luettava 37-vuotias Aljaksandr Hleb, joka on pelannut urallaan muun muassa kolme kautta Arsenalissa sekä voittanut Barcelonan paidassa La Ligan sekä Mestarien liigan.

Borisovilla on ollut kuluvalla kaudella hieman murheita kokoonpanon suhteen. Esimerkiksi joukkueen suurin tähtipelaaja ja 18 osumallaan Valko-Venäjän pääsarjan maalikuninkuuden viime kaudella voittanut Mikhail Gordejchuk on ollut sivussa toukokuun alusta lähtien. Huhtikuusta aasti sivussa olleen Nemanja Milunovicin puuttuminen tekee vastaavasti loven joukkueen puolustuslinjaan.

HJK Valko-Venäjälle

Klubin Borisoviin matkustava joukkue saa vahvistuksia uusista pelaajista. Mikko Sumusalo on edustukelpoinen keskiviikon ottelussa. Myös Macauley Chrisantus on mukana matkalla.

Matkalle lähtevät pelaajat:

Markus Uusitalo
Robin Källman
Maksim Rudakov
Hannu Patronen
Daniel O’Shaughnessy
João Klauss
Rafinha
Riku Riski
Mosa
Sebastian Dahlström
Nikolai Alho
Roni Peiponen
Mikko Sumusalo
Anthony Annan
Faith Obilor
Enoch Banza
Macauley Chrisantus
Otto Ollikainen
Evans Mensah

HJK ja BATE Borisov kohtaavat Mestarien liigan toisen karsintakierroksen avausosassa keskiviikkona 25.7. kello 20.00. Ottelupari sinetöidään viikkoa myöhemmin Töölössä keskiviikkona 1.8. kello 19.00. Voittaja etenee Mestarien liigan kolmannelle karsintakierrokselle, jossa vastaan tulee otteluparin FK Kukësi (ALB)/Qarabağ FK (AZE) voittaja. Häviäjän taival jatkuu Eurooppa liigan karsinnoissa otteluparin NK Olimpija Ljubljana (SVN)/Crusaders FC (NIR) voittajaa vastaaan.

Liput kotiotteluun alkaen 10/5€ Tiketistä »