Otteluennakko: Kauden ensimmäinen pysti pelissä lauantaina Töölössä

HJK:n taival Cupissa alkoi jo tammikuussa, kun helsinkiläiset kuittasivat voitot PEPOsta ja Gnistanista peräti yhteismaalein 12-1. Helmikuussa Klubi kaatoi vielä KTP:n ja HIFK:n ennen kuin joukkueen 12:sta Cup-ottelun voittoputki tuli päätökseen FC Honkaa vastaan. Espoolaiset voittivat Klubin alkulohkon päätöskamppailussa, kun Javi Hervas ratkaisi ottelun lisäajalla. HJK päätyi siis D-lohkon hopeasijalle, kun Honka vei nimiinsä piikkipaikan kolmen pisteen erolla. Klubille kertyi viidestä ottelusta 12 pistettä ja maaliero oli peräti 19-4.

Pudotuspeleissä Klubi oli jälleen totutun vahva. Puolivälierien karsinnoissa helsinkiläisten jalkoihin jäi VPS, kun HJK iski viimeisen puolen tunnin aikana peräti neljä osumaa. Varsinaisessa puolivälierässä Klubi kaatoi vastaavasti KuPS:n Riku Riskin ja João Klaussin osumilla.

HJK sai kaivatun revanssin Hongasta välierissä. Helsinkiläiset karkasivat ottelussa kahden maalin johtoon, mutta Honka sai lopussa vahvan paineen Klubin päätyyn. Vierailijat saivat kuparisen rikki, mutta HJK nappasi finaalipaikan lukemin 2-1.

Klubi on pelannut kuluvan vuoden Cupissa kahdeksan ottelua. Joukkueen paras maalintekijä on ollut viisi osumaa viimeistellyt Mosa. Sisäisen maalipörssin kärjen täydentävät neljästi onnistunut Akseli Pelvas sekä hattutempulla Gnistania kurittanut Eetu Vertainen.

Helsinkiläiset pääsevät loppuottelullaan allaan tärkeä voitto PS Kemistä. Maanantaina pelattu ottelu oli vielä avauspuoliajan jälkeen lukemissa 1-1, mutta Klubi kuittasi täyden pistepotin Klaussin toisen puoliajan osuman myötä. HJK:n kannalta positiivista oli myös Nikolai Alhon onnistuminen maalinteossa Veikkausliigassa sitten heinäkuun 2016.

Klubilla meno on ollut viime aikoina hieman tahmeampaa Veikkausliigassa. HJK aloitti kauden komeasti kolmella voitolla, mutta tätä seuraavista neljästä ottelusta irtosi vain kertaalleen täysi pistepotti. Voitto Kemistä olikin erityisen tärkeä henkisesti, sillä juuri edellinen ottelu Lahtea vastaan kääntyi toisella puoliajalla tasapelistä tappioksi.

HJK:n viiden edellisen ottelun maaliero on tasan 6-6. Klubi sekä vastustaja ovat jääneet näissä peleissä maaleitta vain kertaalleen, kun HJK ja FC Inter pelasivat maalittoman tasapelin huhtikuun lopussa. Klubin ja Interin viimeaikaiset kohtaamiset ovatkin olleet todella tasaisia. HJK on voittanut edellisestä seitsemästä keskinäisestä ottelusta vain kaksi, kun taas turkulaiset ovat päässeet juhlimaan täyttä pistepottia kertaalleen. Pistejakoon on päädytty peräti neljä kertaa.

Vastustaja FC Inter

Inter avasi Suomen Cupin niin ikään tammikuussa. Joukkue kaatoi avausottelussaan Ekenäs IF:n lukemin 3-0, mutta seuraava kohtaaminen oli paljon haastavampi, kun kauden ensimmäinen Turun derby päättyi maalittomaan pistejakoon.

Pienestä alkukankeudesta huolimatta Inter liiteli E-lohkon voittoon varmasti. Derbyn tasuri oli joukkueen ainoa pistemenetys alkulohkossa ja viiden ottelun saldona olikin peräti 13 pistettä maalierolla 18-2. Puolivälierissä Inter kaatoi vakuuttavan esityksen jälkeen Ilveksen maalein 2-0. Myös finaalipaikka varmistui ongelmitta, kun EIF jäi välierissä jalkoihin peräti lukemin 5-0.

Suomen Cup on sujunut Interiltä erittäin vahvasti. Seitsemän ottelun saldona on kuusi voittoa ja yksi tasapeli maalierolla 25-2. Kuivan ruudin lisäksi puolustus on toiminut poikkeuksellisen hyvin: Inter on pitänyt maalinsa puhtaana peräti kuudesti. Vain kahdesti turkulaisten verkkoon osunut IFK Mariehamn on onnistunut maalinteossa Interiä vastaan. Joukkueen maalikuningas Cupissa on ollut seitsemässä ottelussa peräti kahdeksan maalia viimeistellyt Benjamin Källman. Albion Ademi on säestänyt mainiosti kuudella täysosumalla.

Hyvät otteet Cupissa nostivat odotukset korkealle ennen Veikkausliigan alkua, mutta alkukausi on ollut turkulaisille todella haasteellinen. Joukkue hävisi kauden avauksen VPS:lle, mutta raapi seuraavassa ottelussa voiton PS Kemistä. Tämä on tosin seitsemän ottelun jälkeen edelleen Interin kauden ainoa voitto. Edellisestä viidestä ottelusta on saldona kaksi tasapeliä ja kolme tappiota, joiden myötä turkulaiset ovat valahtaneet sarjataulukon kolmanneksi viimeiselle sijalle.

Varsinkin Cupissa loistaneen puolustuksen kanssa on ollut isoja haasteita. Inter on pelannut kunnianhimoisesti kolmen puolustajan linjalla, mikä on tuonut viheriölle omat haasteensa. Inter on pystynyt pitämään maalinsa puhtaana vain kertaalleen alkukauden aikana. Maanantaina KuPS venytti turkulaisten maaliverkkoja peräti viidesti. Inter on päästänyt kauden seitsemässä ottelussa peräti 14 maalia. Vertailun vuoksi HJK päästi koko viime kaudella yhteensä 16 osumaa Veikkausliigassa. Täysin synkkä Interin alkukausi ei kuitenkaan ole ollut. Turkulaisten kannalta positiivista on esimerkiksi Mika Ojalan mainio vire. Vajaa vuosi sitten Interiin palannut taituri onnistui viime kaudella 13 ottelussa maalinteossa vain kerran. Nyt Ojala on viimeistellyt seitsemässä ottelussa jo kolme täysosumaa.

HJK tai Inter varmistaa jo lauantaina paikkansa ensi kauden europeleissä, sillä Suomen Cupin voittaja saa paikan UEFA:n kauden 2019-20 Eurooppa-liigan karsinnoissa. Lisäksi voittaja saa palkinnoksi 50 000 euroa.

Inter metsästää seurahistoriansa toista Suomen Cupin voittoa. Toistaiseksi ainoan kerran joukkue on päässyt juhlistamaan Cupin mestaruutta vuonna 2009. Hopealle turkulaiset ovat yltäneet kahdesti: vuosina 2014 ja 2015. 2014 mestaruuden vei HJK, kun Klubi oli parempi rangaistuspotkukilpailun jälkeen. Europeleissä turkulaiset ovat esiintyneet edellisen kerran kesällä 2013.

HJK:n tilanne

HJK:lla on muutama pitäaikaistoipilas. Riku Riski ja Enoch Banza puuttuvat vielä harjoitusvahvuudesta, mutta muuten valmennuksella on vahva joukkue käytettävissä.

Päävalmentaja Mika Lehkosuo painottaa asenteen merkitystä finaalissa.

– Emme lähde puolustamaan viime vuotista cup-mestaruutta, vaan lähdemme voittamaan tämän vuoden Suomen Cupin. Finaali on meille yhdeksäs cupin tällä kaudella. Olemme kohdanneet matkalla kovia joukkueita ja olemme pelanneet tarpeeksi hyvin, että olemme tähän pisteeseen päässeet. Jos emme nyt pärjää, kaikki on ollut vähän turhaa. Meillä on joukkueessa monia kokeneita pelaajia, jotka ovat pelanneet finaaleissa, joten osaamme lähteä finaaliin hyvällä asenteella, Lehkosuo kertoo.

Finaali

Mikäli finaali on varsinaisen peliajan jälkeen tasan, niin edessä on 2 x 15 minuutin jatko-ottelu. Jos toinen joukkueista tekee enemmän maaleja jatko-ottelussa, on se voittaja. Jos jatko-ottelu on tasan, niin suoritetaan rangaistuspotkukilpailu.

Suomen Cup Finaali:
HJK vs FC INTER
La 12.5. klo 15.00
Telia 5G Areena

Liput otteluun tästä linkistä »

 

@hjkhelsinki ja @FCINTERofficial kohtasivat Suomen Cupin finaalissa myös vuonna 2014! Katso koosteesta, miten silloin kävi!
Tervetuloa lauantaina klo 15.00 nauttimaan finaalitunnelmasta ja aurinkoisesta kelistä!
Liput: https://t.co/l0x3RZMqGI#suomencup #hjk #fcinterturku pic.twitter.com/DhQZhQGwOF

? JalkapallonSuomenCup (@SuomenCup) May 10, 2018