Otteluennakko: Takaa-ajoasemasta jatkopaikan metsästykseen


Klubi lähtee kamppailuun haastavista lähtökohdista, sillä Shkëndija kuittasi avausosan nimiinsä lukemin 3-1. HJK:n on täten onnistuttava torstaina vähintään kahdesti maalinteossa.

Tämä edellyttäisi toki sitä, että helsinkiläisten maali pysyisi puhtaana. Tämän suhteen Klubi saakin olla tarkkana, sillä Shkëndijan hyökkäyskalusto osoitti avauskohtaamisessa vaarallisuutensa. Erityisesti Besart Ibraimi sekä Ferhan Hasani olivat sinivalkoisten puolustuksen murheena jatkuvalla syötöllä.

Shkëndija on ollut kotikentällään kovassa iskussa niin Makedonian pääsarjassa kuin euro-otteluissa. Punamustat ovat kuitanneet kansainvälisten otteluiden kymmenestä kotipelistään nyt kuusi voittoa sekä kaksi tasapeliä ja tappiota. Yhdeksästä vierasottelustaan joukkue on voittanut ainoastaan kaksi, joista molemmat tulivat ensimmäisen karsintakierroksen vastustajia vastaan.

Makedonilaisten oma sarja alkaa vasta elokuussa, joten Shkëndija on voinut valmistautua vain torstain koitokseen. Klubi kohtasi sen sijaan Ilveksen sunnuntaina Tampereella, josta oli tuliaisina yksi piste tasapelin myötä. Mika Lehkosuo kierrätti ottelussa pelaajistoaan, sillä avauksessa oli avauskokoonpanossa oli vain viisi samaa peluria kuin Makedoniassa.

HJK saa avauskohtaamiseen verrattuna apuja sairastuvan puolelta, kun Mosa on pelikuntoinen torstaina. 22-vuotias keskikenttämies palasi tositoimiin jo sunnuntaina, vaikkakin ottelu tuli ennenaikaiseen päätökseen punaisen kortin myötä. Sen sijaan Makedoniassa punaisen kortin saanut Hannu Patronen sekä edelleen loukkaantumistaan paranteleva Atom ovat sivussa toisesta kohtaamisesta.

Kolme pointtia ottelusta

Hyökkää HJK

HJK:n resepti torstaille on selkeä: joukkueen on tehtävä vähintään kaksi maalia. Helsinkiläisten hyökkäyskalusto on ollut varsin hyvässä iskussa läpi kauden, vaikkakin Alfredo Moreloksen siirron jälkeen joukkueen hyökkäyspelaaminen on hieman hakenut muotoaan. Varsinkin Akseli Pelvas on ottanut kasvaneen peliajan myötä maalintekovastuuta harteilleen. 28-vuotias hyökkääjä on viimeistellyt edellisessä kahdeksassa ottelussaan kuusi täysosumaa. Lisää ruutia helsinkiläisten hyökkäyskalustoon tuo myös Filip Valencic, joka debytoi Klubin riveissä Makedoniassa. Reilut kymmenen minuuttia ottelun lopusta pelannut slovenialainen oli joukkueen avauskokoonpanossa sunnuntaina Ilvestä vastaan.

Vieraiden tulivoimainen hyökkäys kuriin

Vaikka HJK:n on onnistuttava torstaina hyökkäyspäässä, niin puolustuspelaaminen on vähintään yhtä isossa roolissa. Jokainen makedonialaisten osuma vaikeuttaisi iltapuhdetta huomattavasti. Viime kaudella Makedonian pääsarjassa 36 ottelussa 71 maalia viimeistelleen Shkëndijan suurimmat vahvuudet löytyvätkin nimenomaan hyökkäyspäästä, jonka kanssa HJK saa olla jälleen tarkkana. Shkëndija vyörytti avauskohtaamisessa usein pelin painopisteen helsinkiläisten päätyyn, jossa kotijoukkueen taitavat pelurit olivat elementissään. Jo aiemmin mainittujen Ibraimin ja Hasanin lisäksi Klubi saa olla poikkeuksellisen tarkkana hyökkäysnelikon täydentävien Marjan Radeskin sekä Stenio Juniorin kanssa. Liukkaat laitapelaajat haastoivat jo avauskohtaamisessa ahkerasti helsinkiläisten puolustajia ja käänsivät pelin suunnan usein todella nopeasti.

Päät kylmänä

HJK:n pelaajille tuomittiin vain yksi punainen kortti kauden 18 ensimmäisessä ottelussa Veikkausliigassa sekä Eurooppa liigan karsinnoissa. Sen sijaan kaksi edellistä peliään Klubi on joutunut päättämään vajaalla, kun Hannu Patronen ajettiin ulos Makedoniassa ja Mosa Tampereella. Torstaina on tiedossa varmasti erittäin kuuma ja kiihkeä ottelu, mutta päiden on pysyttävä vähintään yhtä kylmänä kuin kotipelissä Nomadsia vastaan.

Seuraa heitä

Mosa, HJK

Mosa oli yksi kentän parhaita pelaajia, kun HJK kuittasi jatkopaikan avauskierrokselta kaatamalla kotikentällään Connah’s Quay Nomadsin. Temperamenttinen keskikenttämies oli loukkaantumisen takia sivussa Makedoniassa pelatusta ottelusta, mutta pääsi sunnuntaina takaisin tositoimiin päästämään. Mosan ottelu Tammelassa tosin tuli toisen keltaisen kortin myötä päätökseen jo toisen puoliajan alussa. Nyt loukkaantumisen jälkeiset pahimmat höyryt on päästetty pois ja Mosa on jälleen tärkeässä roolissa pelintekijänä keskikentällä.

Besart Ibraimi, KF Shkëndija

Besart Ibraimi viimeisteli kahdella edellisellä kaudella Makedonian pääsarjassa yhteensä 62 ottelussa 45 osumaa, ja osoitti vaarallisuutensa iskemällä avauskohtaamisessa kolme maalia Klubin verkkoon. Maaleista kaksi tuli pilkulta, mutta 30-vuotias hyökkääjä oli jatkuvasti helsinkiläisten puolustajien murheena ja maalipaikka leijui ilmassa käytännössä aina miehen ollessa pallossa kiinni. HJK:n onkin oltava entistäkin tarkempi tämän urallaan muun muassa Schalkessa pelanneen hyökkääjän kanssa.

HJK – Shkëndija

To 20.7. klo 19.00
Telia 5G Areena, Helsinki

 

Katso ottelu suorana lähetyksenä: ISTV ja Ruutu+