Otteluennakko: Tiiviit puolustukset kohtaavat lauantaina LahdessaKuntopuntari

FC Lahti V H H V T
HJK T V V H T

Klubi lähtee kamppailuun sarjataulukon piikkipaikalta. Sinivalkoiset ovat kuitanneet yhdeksästä ottelustaan 18 pistettä, kun taas hopeasijalla majailevalla KuPS:lla on neljä pistettä vähemmän.

Lauantain ottelu on Klubille ja toinen kuluvalla viikolla. Tiistaina pelattiin kauden ensimmäinen Stadin Derby, joka mukaili edellisiltä vuosilta tuttua kaavaa. Pistejakoon päädyttiin jo viidennen kerran, kun derbyjä on reilun kolmen vuoden aikana pelattu seitsemän.

Ottelu oli todella rikkonainen, mikä valui HIFK:n laariin. HJK ei päässyt pyörittämään omaa peliään, vaan erityisesti hyökkäyspelaaminen oli pääosin tukkoista. Varsinkin viimeisen hyökkäyskolmanneksen ratkaisut olivat liian heikkoja.

Klubin puolustus pelasi vastaavasti totutun kovalla tasolla. Nollapeli oli HJK:lle jo kolmas peräkkäinen ja joukkueen verkkoon on tehty yhdeksässä ottelussa vain viisi maalia.

Tilastollisesti HJK:n paras topparipari on ollut Hannu Patrosen ja Faith Friday Obilorin muodostama kaksikko. Patronen ja Obilor ovat pelanneet toppariparina neljässä ottelussa ja vastustajat ovat onnistuneet näissä otteluissa maalinteossa vain kertaalleen. 33-vuotias Patronen on pelannut tällä kaudella yhteensä viisi ottelua ja näissä kamppailuissa Klubin verkko on heilunut vain kerran.

Sen sijaan HJK:n hyökkäyspeli on toiminut viime aikoina tahmeammin. Alfredo Morelos on viimeistellyt jo kahdeksan täysosumaa, millä irtoaa maalipörssin piikkipaikka. Muut Klubin pelaajat ovat vastaavasti tehneet yhteensä yhdeksän osumaa. Edellisestä toisen pelaajan kuin Morelosin viimeistelemästä maalista on vierähtänyt jo yli kuukausi.

Lahden vuoristoratamainen alkukausi

FC Lahti lähti alkaneeseen kauteen uusin tuulin, kun esimerkiksi yli kymmenen vuotta joukkueessa pelannut Rafael vaihtoi maisemaa kauden päätteeksi. Viime kaudella kahdeksanneksi sijoittuneen Lahden riveissä tapahtui muutenkin paljon muutoksia. Uusina pelaajina joukkueen riveihin liittyivät muun muassa kolmen vuoden tauon jälkeen Veikkausliigaan palannut Hendrik Helmke sekä viime kaudella Israelissa pelannut Igor Jovanovic.

FC Lahden kausi on käynnistynyt vuoristoratamaisesti. Kausi käynnistyi viidellä tappiottomalla ottelulla, kunnes RoPS ja KuPS kuittasivat täydet pisteet lahtelaisten kustannuksella.

Viimeisimmässä ottelussaan joukkue haki kolme pistettä IFK Mariehamnilta. Hallitsevan mestarin kukistamisen vastapainona on esimerkiksi jämähtäminen kotitasapeliin sarjanousija JJK:ta vastaan.

Lahti lähtee haastamaan Klubia mainioista lähtökohdista, sillä tiistain esitys Maarianhaminassa oli vakuuttava. Joukkueen otteet ovat kuitenkin ailahdelleet paljon ja varsinkin maalinteko on tuottanut ajoittain tuskaa. FC Lahti on tehnyt kahdeksassa ottelussaan vain yhdeksän maalia. Vastaavasti joukkue on päästänyt vain seitsemän takaiskua.

Kuhnureilla on kahdeksan ottelun jälkeen kasassa 12 pistettä, millä irtoaa sarjataulukon kuudes sija. Veikkausliiga on tosin äärimmäisen tasainen ja sijat 2-9 ovat vain neljän pisteen sisällä.

Kolme pointtia ottelusta

Puolustukset testiin

Lauantaina kohtaa kaksi erityisen kovaa puolustusta, sillä HJK ja Lahti ovat vähiten maaleja päästäneet joukkueet Veikkausliigassa. Sinivalkoisten verkkoon on tehty yhdeksässä ottelussa vain viisi osumaa, kun taas Lahden verkko on heilunut kahdeksassa kamppailussa seitsemästi. Lauantaisesta ottelusta voikin povailla todella tasaista vääntöä.

Lahti ollut haastava HJK:lle

Lahti on ollut viime vuosina haasteellinen vastustaja Klubille. Edellisestä kuudesta kohtaamisesta Veikkausliigassa vain kaksi on päättynyt sinivalkoisten voittoon. Tasan on pelattu kolmesti, kun taas Lahti on päässyt juhlimaan voittoa kertaalleen. Isommassa kuvassa Lahti on kuitenkin ollut HJK:lle varsin mieluisa paikka vierailla. 2000-luvun 18 vieraskohtaamisesta Veikkausliigassa HJK on vienyt nimiinsä peräti kymmenen, minkä lisäksi neljästi on pelattu tasan. Kotijoukkueen voittoon on päättynyt vain neljä ottelua.

Morelosin tehot

Kahdeksan täysosumaa yhdeksässä ottelussa viimeistellyt Alfredo Morelos on Klubin parasmaalintekijä. Joukkueen maalipörssin hopeasijalla ovat kaksi maalia mieheen viimeistelleet Akseli Pelvas ja Evans Mensah. Lisäksi Faith Friday Obilor, Aapo Halme ja Anthony Annan ovat viimeistelleet yhdet osumat. Klubi on viimeistellyt edellisessä viidessä ottelussaan viisi maalia, jotka ovat kaikki olleet Moreloksen käsialaa. Edellisestä toisen HJK-pelaajan viimeistelemästä maalista on ehtinyt vierähtää jo yli kuukausi.

Seuraa heitä

Juha Pirinen, HJK

Juha Pirinen on eniten peliminuutteja kerännyt HJK:n kenttäpelaaja, kun miehelle on kertynyt yhdeksässä ottelussa 736 minuuttia viheriöllä. Valtavasti töitä ottelusta toiseen raatava puolustaja on sopeutunut Klubiin mainiosti ja hänestä on muodostunut tärkeä palanen raudanlujaa puolustuslinjaa. Vasemmalla laidalla viihtyvä peluri on käyttökelpoinen myös ylempänä ja Hakan kasvatti tukeekin hyökkäyksiä mainiosti. Pirinen ei myöskään kaihda fyysistäkään peliä, kuten Stadin derbyssä nähtiin.

Hendrik Helmke, FC Lahti

FC Lahti yllätti tammikuussa julkaisemalla Hendrik Helmken vuoden mittaisen sopimuksen. Saksalaistaituri saapui Suomeen jo kolmatta kertaa, kun uralta löytyy kaksi aikaisempaa visiittiä Jaron riveissä. Helmke häikäisi erityisesti vuonna 2014, kun hän viimeisteli pietarsaarelaisille kahdeksan osumaa ja lukeutui sarjan parhaiden pelaajien joukkoon. Viime kaudella egyptiläisessä Al-Ahlissa pelannutta pallotaituria kannattaa pitää silmällä myös tälläkin kertaa.

FC Lahti vs HJK

La 27.5. klo 15.00
Lahden stadion

Katso ottelu suorana lähetyksenä: ISTV ja Ruutu+

HJK:n seuraava kotiottelu: ke 31.5. klo 18.30 HJK vs SJK – Liput Tiketistä »